Last orders alcohol quiz
Download
1 / 27

Last Orders Alcohol Quiz - PowerPoint PPT Presentation


  • 90 Views
  • Updated On :

Last Orders Alcohol Quiz. Q1 . Why do people drink alcohol?. To give them confidence To help them relax To make them happy To get smashed. Answer: All of these. Q2.Which drug kills more people in the UK?. A. Alcohol B. Heroin C. Cannabis D. Ecstasy. Answer: A.

Related searches for Last Orders Alcohol Quiz

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Last Orders Alcohol Quiz' - bastien


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Last orders alcohol quiz l.jpg
Last OrdersAlcohol Quiz


Q1 why do people drink alcohol l.jpg
Q1. Why do people drink alcohol?

  • To give them confidence

  • To help them relax

  • To make them happy

  • To get smashed



Q2 which drug kills more people in the uk l.jpg
Q2.Which drug kills more people in the UK?

A. Alcohol

B. Heroin

C. Cannabis

D. Ecstasy


Answer a l.jpg
Answer: A

  • Alcohol kills more people in the UK than all the other illegal drugs put together.

  • Approx 80 people die every day in the UK from their own drinking (this doesn’t include people who have had accidents while drunk, or victims of drink drivers etc.)

    (Office of National Statistics)


Q3 drinking alcohol makes people violent l.jpg
Q3.Drinking alcohol makes people violent?

A. True

B. False

C. Depends


Answer 3 c l.jpg
Answer 3: C

  • The Alcohol

  • Strength of the alcohol

  • How much

  • Are there any other drugs in the system

  • The Situation

  • The atmosphere

  • Expectations

  • The Individual

  • The Gender

  • Size

  • Tolerance level

  • Health


Slide8 l.jpg

Q4: At least what age does “The Children, Young People & Alcohol” safer drinking advice say that young people should be before they drink alcohol?

  • 12 years

  • 15 years

  • 18 years

  • 21 years


Slide9 l.jpg

A4: At least what age does “The Children, Young People & Alcohol” safer drinking advice say that young people should be before they drink alcohol?

B) 15 years

– and even

then no more than

2-3 units of alcohol on no more than one day a week.


Q5 alcohol affects women more than men l.jpg
Q5. Alcohol affects women more than men? Alcohol” safer drinking advice say that young people should be before they drink alcohol?

A. True

B. False


Answer a11 l.jpg
Answer: A Alcohol” safer drinking advice say that young people should be before they drink alcohol?

This is true. This is why safer drinking limits for women are lower than those for men.

  • Women are generally smaller than men.

  • Women have less water in their bodies than men, therefore alcohol is more concentrated in women’s bodies.


Slide12 l.jpg

Q6. If a person drank 6 pints of normal strength lager/beer between 7pm and 9pm, at what time approximately would their body be cleared of that alcohol?

  • Midnight

    b) 4am

    c) 8am


Slide13 l.jpg

A6: between 7pm and 9pm, at what time approximately would their body be cleared of that alcohol?If a person drank 6 pints of normal strength lager/beer between 7pm and 9pm, at what time approximately would their body be cleared of that alcohol?

c) 8am

  • The body can process alcohol at a rate of approx one unit per hour, so 12 units of alcohol would take 12 hours = 8am the next day (approximately).


Q7 what is the first function of the brain to be affected by alcohol use l.jpg
Q7. What is the first function of the brain to be affected by alcohol use?

  • Speech

  • Inhibitions/Behaviour

  • Balance

  • Vision


Answer b l.jpg
Answer: B by alcohol use?

  • Alcohol is a depressant drug. It gradually shuts down your brain and stops it from working properly:

  • Thinking – Judgments/decision making

  • Moving – Physical co-ordination

  • Speaking – Slurred speech/aggressive language

  • Seeing – Blurred vision

  • Hearing - Impaired

  • Breathing – acute alcohol poisoning


Q8 which of the following will sober someone up l.jpg
Q8: Which of the following will sober someone up? by alcohol use?

A) Black coffee

B) Cold Shower

C) Water

D) None of them


A8 none of these l.jpg
A8: None of these by alcohol use?

The body needs time to process alcohol, nothing can speed this process up.


Q9 at what age can a parent legally allow their child to drink alcohol at home l.jpg
Q9. At what age can a parent legally allow their child to drink alcohol at home?

  • 5 years

  • 11 years

  • 15 years

  • 18 years


Answer 5 years l.jpg
Answer – 5 years drink alcohol at home?

  • Parents can legally give their children alcohol to drink in the home under parental supervision.

  • However, parents can be prosecuted for allowing their children to drink unsupervised outside of the home before 18 years.

    Why do you think these laws are different?


Slide20 l.jpg
Q10. How many teenagers (aged 12-17 years) are admitted to hospital every day with acute alcohol poisoning?

A. 5

B. 15

C. 25

D. 35


Answer d 35 l.jpg
Answer: hospital every day with acute alcohol poisoning?d) 35

  • This is extremely dangerous as young people can experience coma and breathing difficulties at a lower level than adults.


Q11 how many teenage pregnancies are due to unplanned sex l.jpg
Q11. How many teenage pregnancies are due to unplanned sex? hospital every day with acute alcohol poisoning?

A. 9 out of 10

B. 5 out of 10

C. 3 out of 10

D. 7 out of 10


Answer d l.jpg
Answer: D hospital every day with acute alcohol poisoning?

  • 7 out of 10 teenage pregnancies are due to unplanned sex after drinking alcohol.

  • Remember: the first function of the brain to be affected by alcohol is your inhibitions/behaviour.


Slide24 l.jpg
Q12. At a party a 16 year old girl is drunk and incoherent. A 16 year old boy has sex with her. Has she consented?

A. Yes

B. No

C. Maybe


Answer b no l.jpg
Answer: B - No A 16 year old boy has sex with her. Has she consented?

  • A person (male or female) must be of sober and sound mind to give informed consent to sex.


Slide26 l.jpg
You might not know…………. A 16 year old boy has sex with her. Has she consented?48% of young people aged 11-15 years old chose not to drink alcohol at all. (from UK survey in 2008)


We asked year 9 pupils in swindon what they thought about alcohol l.jpg
We asked Year 9 pupils in Swindon what they thought about alcohol

73% told us they thought it was OK not to drink.And 88% said you shouldn’t drink just to fit in – make up your own mind!