slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Botticelli: Szent Ágoston PowerPoint Presentation
Download Presentation
Botticelli: Szent Ágoston

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 50

Botticelli: Szent Ágoston - PowerPoint PPT Presentation


  • 134 Views
  • Uploaded on

A szuper-tárlat hét részre tagozódik, kezdjük el hát a gyönyörködést ! A festészet tudománya E rész az illúziókeltő ábrázolás kialakulását, a távlattan, az optika, a geometria, az arányok alkalmazását és változását mutatja be a kiállított képeken. Botticelli: Szent Ágoston.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Botticelli: Szent Ágoston' - basil-turner


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

A szuper-tárlat hét részre tagozódik,kezdjük el hát a gyönyörködést !A festészet tudományaE rész az illúziókeltő ábrázolás kialakulását, a távlattan, az optika, a geometria, az arányok alkalmazását és változását mutatja be a kiállított képeken.

pesellio k t epiz d griselda t rt net b l dekameron
Pesellio: Két epizód Griselda történetéből(„Dekameron”)
slide9

Emberarcok, angyalarcokE részben a reneszánsz egyéniségkultuszának legnyilvánvalóbb „tárgyi bizonyítékait", valamint néhány olyan Botticellitől, illetve műhelyétől, valamint Raffaellótól származó képet láthatunk, melyek bizonyítják: a természethűségre való törekvés együtt élt az eszményi szépség utáni vággyal .

perugino francesco delle opere k pm sa a kezek a n metalf ldi hans memling hat s t t kr zik
Perugino:Francesco delle OpereképmásaA kezek a németalföldi Hans Memling hatását tükrözik
slide14
Francesco deCossa:Férfi képmásaKezében gyűrűt tart; a képet valószínűleg eljegyzési ajándéknak szánták..
slide17

Reneszánsz, határok nélkülE korszakban nyitott volt a határ a gótikus múlt felé, eleven a kapcsolat nem csak itáliai városok és festőműhelyek, hanem az itáliai és az Alpokon túli irányzatok között is.

slide20

Pannonio:TháliaA gótikus nőalak antikizáló elemekkel díszített reneszánsz trónuson ül, gyümölcsökkel és virágokkal körbevéve. A komédia múzsája itt a növényültetés istennőjévé válik.

slide22

Veneto: FlóraA rajz düreri keménységet tükröz, de a kép Luca Granach által készített portrékra is emlékeztet.A festmény modellje Lucrezia Borgia volt, aki golyóálló üveg mögött várja a látogatókat..

slide23

Érett reneszánszA tárlat "koronája" Leonardo da Vinci „Hölgy hermelinnel” című alkotása. A Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeum e képének megszerzése volt a legnehezebb feladat. (Szerintem nem túl ízléses indoklású) diplomáciai közbenjárásra is szükség volt a kép kikölcsönzéséhez.. (az alkotást tizenkét kommandós kísérte Krakkóból Budapestre)

slide25

Leonardo 1489-1490 körül festette híres képét (őt is golyóálló üveg védi), melynek kapcsán több érdekességre is felfigyelhetünk: a mű készülésének idején új technikának számított az olajjal való festés, de ugyanígy újdonság volt a modell szemközti beállítása.A megfestett hölgy Ludovico Sforzaszeretőjeként jegyzett kamaszlány,Cecilia Gallerani tekintetében a frissen birtokba vett nőiesség sejtelmes mosolya bujkál.

slide28

Tiziano: a festészet diadalaE szekcióban az érett reneszánsz vezető velencei mestereinek, Giorgionének és Tizianónak a művei láthatóak.A velencei mester legendás kolorizmusa évszázadokra meghatározóan befolyásolta az európai festészet fejlődését. Újításai - a laza ecsetjárás, az inkább tónusokra, mint árnyékolásra építő modellálás - világossá tették: az összegző, egyes részleteket kiemelő, másokat elhagyó festői módszer inkább van összhangban látásunk természetével, mint a minden részletet egyenletes gonddal kidolgozó, aprólékos ábrázolás.

slide30
Tiziano:A kesztyűs férfiA képet, mely a későbbi barokk kori portréfestészet mintájául szolgált, könnyed elegancia jellemzi.
slide34

Velence és hátországaAzt a korszakot mutatja be, amikor Velence politikai hatalma hanyatlani kezdett, ám a művészetben nagyhatalommá vált. Többek közt ekkor alkotott Tintoretto és Paolo Veronese, az érett reneszánsz utolsó képviselője, akinek képei olyan látványosságok, amelyek magasztos derűvel és letisztult harmóniával hirdetik a szépség diadalát.

slide36
Veronese:Venus és AdonisA rokokót megelőlegező játékossággal és nyílt erotikával ábrázolja a mítosz szereplőit.
brescia tullia d aragona salome k nt a k p latin felirata aki a t nc rt kapta meg j nos szent fej t
Brescia: Tullia d'Aragona, Salome-kéntA kép latin felirata:„Aki a táncért kapta megJános szent fejét”
slide44

A reneszánsz válsága és a manierizmusAz ebben látható képek azt mutatják, hogy a humanizmus optimista világképének megrendülése új világot termett. Az itt kiállított képek arról tanúskodnak, hogy a XVI. század folyamán a világias szellem és transzcendens gondolkodás között az egyensúly - az utóbbiak javára - megbomlott.

slide45

Botticelli:Madonna de MagnificatA kordivat szerint magánájtatosságra (tonda) szolgált a kép, ahol a földi szépségben megsejthető isteni szépség misztikus sóvárgást vált ki a transcendens tökéletesség iránt.

slide47

Arcimboldi következő alkotása:„A kertész”játékosan allegorizáló mű, melyet ha egyik irányból nézünk, akkor egy csendélet, ha a másikból, akkor pedig egy groteszk arcot ad ki.Íme  …

a ki ll t s egy val di mesebirodalom melynek sz nei s f nyei az impresszionist kkal vetekednek
A kiállítás egy valódi mesebirodalom, melynek színei és fényei az impresszionistákkal vetekednek…
slide50

Epilógus a mából:E remekművek zöme a tavaly februárban nálunk vendégeskedő Medici család mecenatúrája és nagyvonalú megrendelései nélkül létre se jöhett volna...A képes „ízelítő” után kellemes személyes tárlatlátogatást kíván: László Judit