magasabbrend idegtev kenys g n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Magasabbrendű idegtevékenység PowerPoint Presentation
Download Presentation
Magasabbrendű idegtevékenység

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Magasabbrendű idegtevékenység - PowerPoint PPT Presentation


 • 83 Views
 • Uploaded on

Magasabbrendű idegtevékenység. Érző működések.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Magasabbrendű idegtevékenység' - bart


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
rz m k d sek
Érző működések
 • Látás- Csapok, pálcikák ingerülete bipoláris neuronok és dúcsejtek szintjén összegződik (nem lineáris ingerületvezetés)- Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább- Nyakszirtlebeny hátsó rész: elsődleges látókéreg: látott kép kial. (adott kép látványára mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre)másodlagos látókéreg: a kép értelmezése, egyéni!Bal oldal sérül: látja, de nem tudja, mi az és mire jóItt van az olvasás központja! (látott vonalak értelme)Jobb oldal sérül: térlátás, alakfelismerés, szín és harmónia
 • Még ma is keveset tudunk. Pl.: az ember képes a kézírás olvasására
hall s
Hallás
 • - Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább- Halántéklebeny elsődleges hallókéreg a hang felfogása (adott hangra mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre)Másodlagos hallókéreg: értelmezésbal oldal: tudatos értelmezésitt van a beszédértő kp.jobb oldal: harmónia, összhangzat irány
harmadlagos rz k reg
Harmadlagos érzőkéreg
 • A különféle receptorok egyszerre beérkező ingerülete egymás hatását befolyásolja, összegződésPl.: forgás abbahagyjuk – fül szőrsejtjei még mozgásról tudósítanak, de a kép állóAgyban hibajel – differenciálatlan érzet=szédülés
 • Elsődleges jelzőrendszer=receptorokMásodik jelzőrendszer = hallott beszéd, olvasott szó(elképzeljük, ha olvasunk/hallunk róla – képe megjelenik a látókéregben)
idegrendszer m k d s nek jellemz i
Idegrendszer működésének jellemzői
 • Specifitás – specializáltságA különböző központok adott helyen találhatók
 • Redundancia – ismétlődésEgy meghatározott működés kivitelezésére elsődleges, másodlagos és harmadlagos kp. van. Ezek között sokféle úton lehet kapcsolatot teremteni.
 • Plaszticitás – képlékenységAz esetleg kieső központokat vagy kapcsolatokat tanulással újakkal helyettesíthetjük. Fiatal korban nagyobb! Fontos a szellemi edzés!
mozgat m k d s
Mozgató működés
 • Homloklebeny hátsó barázdája az elsődleges mozgató központElőtte a másodlagos mozgató központ: egyes mozgási automatizmusok központjaBal féltekében itt van a, beszéd mozgatób, írás központMűködését az elsődleges mozgató központ indítja el.
slide8

- Ezután jobb oldalról röviden( 100-200 ezredmásodperc) felvillantottak diavetítéssel egy tárgyat, pédául egy ollót, mire a válasz: „ollót láttam”.

Ha bal oldalon vetítettek egy másik ábrát, pl. egy kockát, a válasz: „ nem láttam semmit”, de a bal kéz képes volt több tárgy közül kiválasztani a kockát.

- Sok hasonló kísérlet alapján kimutatták, hogy a két félteke különbözik egymástól.

A legszembetűnőbb, hogy nagyon ritka kivételektől eltekintve beszéddel kifejezni magát csak a bal félteke képes( függetlenül attól, hogy „ki milyen kezes”), a beszédcentrum ált. bal féltekés. A jobb félteke is felismeri a dolgokat, de azt csak „sejtetni” képes.

ez roger sperry eredeti k s rlete http www youtube com watch v kqy4xvccf0w
Ez Roger Sperry eredeti kísérlete:http://www.youtube.com/watch?v=Kqy4XVcCf0w
 • Női-férfi agy
 • http://www.youtube.com/watch?v=SjNo8uZk31E
 • Wada teszt
 • http://www.youtube.com/watch?v=sBbilBZ46Eg
 • Split brain
 • http://www.youtube.com/watch?v=Ntnua6TRue4