slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike Presidenti David Coen, NARUC PowerPoint Presentation
Download Presentation
Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike Presidenti David Coen, NARUC

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike Presidenti David Coen, NARUC - PowerPoint PPT Presentation


 • 124 Views
 • Uploaded on

Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike Presidenti David Coen, NARUC Komisioner, Rregullatori i Vermontit. Hyrje. Perfitime te eficiences tek konsumatoret dhe kompanite Sfidat Perballimi i tyre Eficenca ne Vermont si rast studimi. Nje shikim mbi eficiencen ne Vermont.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike Presidenti David Coen, NARUC' - baris


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
Eficienca si burim per konsumatoret dhe kompanite publike

Presidenti David Coen, NARUC

Komisioner, Rregullatori i Vermontit

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

hyrje
Hyrje
 • Perfitime te eficiences tek konsumatoret dhe kompanite
 • Sfidat
 • Perballimi i tyre
 • Eficenca ne Vermont si rast studimi

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

nje shikim mbi eficiencen ne vermont
Nje shikim mbi eficiencen ne Vermont
 • Eficienca ne Vermont implementuar ne 2000
 • Sigurues i eficiences se energjise ne te gjithe shtetin
 • Financimi
  • Tarife linjash
  • Tregjet e ardhshme te kapacitetitForward Capacity Market
  • Inisiativa rajonale e gazeve te efektit sere
 • Zyra e Shtetit per Energjine kryen M&V
 • Zona gjeografike

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

roli i rregullatorit ne vermont
Roli I Rregullatorit ne Vermont
 • Percakton siguruesin e Eficiences ne Vermont
 • Percakton politiken e pergjithshme
 • Percakton buxhetin
 • Percakton synimet e performances

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

sherbimet qe ofrohen nga eficienca ne vermont
Sherbimet qe ofrohen nga Eficienca ne Vermont
 • Cdo konsumator eshte i lejuar te marre pjese ne kete program
  • Konsumatoret residenciale –

ulje te parashikuara

  • Konsumatoret komercial/industrial – masa doganore
 • Hua me interest te ulet per klimatizim

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

perfitimet nga eficienca per konsumatoret
Perfitimet nga Eficienca – per konsumatoret
 • Rritja e ngarkeses negative
 • Perfitimet neto = $66.5 milion
 • Kosto e 3.7 cent per kWh; me pak se nje e treta e burimeve te furnizimit
 • Reduktimi i CO2

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

sfidat e implementimit te eficiences per konsumatoret
Sfidat e implementimit te eficiences per konsumatoret
 • Shpjegim I konceptit te perfitimeve te gjera te konsumatoret
  • Edhe ata konsumatore qe nuk marrin pjese marrin perfitime – kosto te ulura te energjise
 • Sistemi i perfitimeve rrit cmimet e energjise
  • Megjithate, programet e eficiences ulin faturat

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

kapercimi i sfidave per konsumaret
Kapercimi i sfidave – per konsumaret
 • Edukim
  • Informacioni i nevojshem do te jepet ne fatura
 • Durim
  • Duhet kohe per te pare perfitimet e sistemit
 • Llogari te ruajtjes se energjise

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

perfitimet e eficiences per kompanite
Perfitimet e eficiences – per kompanite
 • Ulje te kostove te energjise
  • Ne oret e pikut
 • Planifikim me i sakte i burimeve
 • Ulje ne investimet per infrastrukturen e transmetimit
 • Ulet nevoja per arritjen e kerkesave ne kapacitet

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

sfidat e implementimit te eficiences per kompanite
Sfidat e implementimit te eficiences - per kompanite
 • Te konsiderohet eficienca si burim legjitim
  • Nuk ka infrastrukture te dukshme
 • Berja e llogarive per eficiencen ne plafikimin e burimeve
  • Eficienca si zevendesues per transmetim apo gjenerim

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010

kapercimi i sfidave per kompanite
Kapercimi i sfidave – per kompanite
 • Sigurim I masave te forta dhe verifikim te protokollit
  • Pale te treta te pavarura per te pare kursimin// savings claims
 • Kerkohet sistem I koordinuar planifikimi
  • Te sigurohet se eficienca e ka nje vend te sajin

Konferenca e ERE-s “Sektori i Energjise ne Shqiperi, Sfidat dhe Rregullimi” Tirane, 7 Tetor 2010