e mail elektroni ka po ta n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
E-mail (Elektronička pošta) PowerPoint Presentation
Download Presentation
E-mail (Elektronička pošta)

play fullscreen
1 / 15
Download Presentation

E-mail (Elektronička pošta) - PowerPoint PPT Presentation

bao
120 Views
Download Presentation

E-mail (Elektronička pošta)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. E-mail(Elektronička pošta)

 2. Uvod… Put pisma može trajati danima, tjednima ako je pismo poslano na drugi kraj svijeta. Kako bi uštedjeli na vremenu i novcu, sve više ljudi koristi elektroničku poštu. Brza je, jednostavna i puno jeftinija od obične pošte.

 3. U svom najjednostavnijem obliku, e-mail poruka je elektronička poruka poslana s jednog računala na drugo. Možete slati ili primati privatne ili poslovne tekstualne poruke s dodacima poput slika ili dokumenata oblikovanih u drugim programima. Možete slati čak i kompjuterske programe.

 4. Kako radi e-mail? Kao što obično pismo prolazi kroz različite poštanske lokacije tijekom svojeg putovanja, tako e-mail poruka prolazi kroz nizove računala na Internetu prije nego dođe do odredišta. Jednom kad stigne na odredišni e-mailposlužitelj, poruka je spremljena u elektronički poštanski sandučić (eng. mailbox) sve dok je primalac ne podigne. Čitav taj proces može trajati samo par sekundi, omogućavajući tako brzo komuniciranje s ljudima širom svijeta u bilo koje doba dana ili noći.

 5. Izgled e-mail adrese • E-mail adrese na Internetu su standardizirane. Sastoje se od dva glavna dijela. • Npr: student@sfsb.hr. • Prvi dio je korisničko ime (eng. username), koje se najčešće odnosi na primateljev poštanski sandučić. U našem primjeru korisničko ime je “student". • Slijedi čudnovati znak "@". Nazivaju ga majmunom, ludim a ili jednostavno "et" (eng. at - kod, pri).

 6. Izgled e-mail adrese • Slijedi ime domaćina (eng. host name ili domain name). Taj dio adrese odnosi se na e-mail poslužitelj, računalo na kojem se nalazi primateljev elektronički poštanski sandučić. To je obično ime tvrtke ili organizacije (u našem primjeru Strojarski Fakultet Sl. Brod). • Konačno slijedi točka (eng. dot) - (.) i nakon nje dva ili tri slova (.hr .net .com). Ona označavaju vrhovnu domenu, odnosno globalno određuju gdje se (ne nužno i zemljopisno, već virtualno) nalazi e-mail poslužitelj.

 7. Primanje e-mail poruke: Da biste primili e-mail poruku, morate imati korisnički račun na e-mail poslužitelju. To je slično klasičnoj adresi na koju primate pisma. Jedna od prednosti u odnosu na običnu poštu je to što možete podizati e-mail poruke s udaljenih lokacija u bilo koje vrijeme. Ne morate čekati poštara da vam donese poštu. Jednostavno se spojite na Internet i, odakle god i kad god to bilo, s vašeg e-mail poslužitelja možete podići pristiglu poštu. E-mail poslužitelj na kojem se prima pošta naziva se još i POP3 poslužitelj. Zove se tako po protokolu POP3 (eng. Post Office Protocol - poštanski protokol).

 8. Slanje e-mail poruke Da biste poslali e-mail poruku, potrebna vam je veza na Internet i pristup e-mail poslužitelju koji će vaše poruke prosljeđivati dalje. Standardni protokol koji se upotrebljava za slanje pošte na Internetu zove se SMTP (eng. Simple Mail Transfer Protocol - doslovno "jednostavni protokol za prenošenje pošte"). Kada šaljete e-mail poruku, vaše je računalo šalje SMTP poslužitelju. On prema e-mail adresi (poput adrese na koverti) šalje poruku primateljevom e-mail poslužitelju. Kada je poruka primljena na odredišni e-mail poslužitelj, ona je spremljena sve dok je adresirani korisnik ne podigne.

 9. Dijelovi e-mail poruke Sastoje se od dva glavna dijela: 1.Zaglavlje 2.Tekst poruke Elektroničke poruke su pisma. Sporednih djelova: 1.Attachment 2.Potpis

 10. 1.Zaglavlje Zaglavlje koje možete vidjeti sadrži adresu primatelja (polje To:), adresu onoga tko prima kopiju pisma (polje Cc:) i naslov, odnosno predmet poruke (polje Subject:). Neki programi za pisanje i čitanje e-mail poruka također ispisuju vaše ime i datum kada je poruka poslana. Kada primite poruku, iz zaglavlja možete pročitati tko je pošiljatelj, kada je i kako poslana - nešto poput poštanskog žiga. Kao i s običnim pismom, morate imati točnu adresu. Ukoliko koristite pogrešnu adresu ili krivo utipkate adresu, vaša poruka će vam se vratiti popraćena kratkom obavijesti (na engleskom jeziku) o tome zašto poruka nije uspješno dostavljena. Obično takva obavijest ima naslov Mail Delivery Failure (neuspješno dostavljena poruka).

 11. 2.Tekst poruke Tekst poruke je najjednostavniji dio e-mail poruke. Piše se pise u prostor ispod zaglavlja. Tu se dakle piše sadržaj vašeg pisma.

 12. Attachment, potpis Attachment - dodatak poruci koji moze biti datoteka, slika, zvučni zapis… Važno je znati koliko je ograničenje veličine attachmenta na serveru. Potpis - većina programa za e-mail omogućava vam da na kraj svoje poruke automatski umetnete svoj potpis (eng. signature). To može biti doslovno samo potpis (ime i prezime), no najčešće su to i dodatni podaci o vama - što radite, ime tvrtke u kojoj radite, broj telefona, telefaksa, mobitela...

 13. Spam- neželjena elektronička pošta Spam je distribucija neželjene e-mail pošte. Razvio se kao oblik reklame i pretjeranog oglašavanja. Iako se čini dobrim, izaziva suprotne efekte od željenih. Osim što oduzima korisniku vrijeme i računalne resurse, spam može poslužiti i kao medij za širenje virusa i crva. Nikada ne odgovarajte na spam i nemojte se ustručavati prijaviti sve slučajeve nadležnoj abuse službi !!!

 14. Zaključak • Elektronička pošta je: • brza - samo par sekundi do primatelja • jeftina - košta manje od poštanske marke • praktična - na bilo kojem računalu koje se može spojiti na Internet • univerzalna - smanjuje udaljenosti i vremenske barijere kada se komunicira "preko mora i planina“

 15. Zahvaljujem!!! Hrvoje Jovanovac 2005\06