slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Circuitul apei în natură PowerPoint Presentation
Download Presentation
Circuitul apei în natură

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 18

Circuitul apei în natură - PowerPoint PPT Presentation


 • 754 Views
 • Uploaded on

Circuitul apei în natură. rex. Bine v-am găsit,copii! Numele meu este Rex şi împreună cu prietenul meu, Bobiţă, vă voi descrie călătoria minunată a picăturii de apă. Hidrolog. SĂ NE AMINTIM! În natură apa poate exista în stare. lichidă solidă gazoasă.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Circuitul apei în natură' - ayame


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

rex

Bine v-am găsit,copii! Numele meu este Rex şi împreună cu prietenul meu, Bobiţă, vă voi descrie călătoria minunată a picăturii de apă.

Hidrolog

cum se transform apa
Cum se transformă apa ?
 • Apa trece dintr-o stare de agregare în alta în funcţie de temperatură.
 • Temperatura de 0 grade Celsius este punctul de îngheţ al apei. Din stare lichidă, apa trece în stare solidă.
 • Punctul de topire a apei solide este tot 0 grade Celsius. Zăpada şi gheaţa se topesc şi trec din nou în stare lichidă.
 • La 100 grade apa fierbe şi se transformă în vapori (stare gazoasă).

0

slide5

Să aplicăm ce ştim!

     • Relatează situaţii în care au loc fenomenele de
     • Solidificare
 • Topire
     • Vaporizare
     • Condensare
slide6

Să urmărim călătoria picăturii de apă!

2.Curenţii de aer ridică vaporii de apă în straturile superioare ale atmosferei

1.Când soarele trimite razele sale călduroase spre pământ, apa de la suprafaţa planetei şi cea rezultată din transpiraţia plantelor se evaporă, adică se transformă în vapori şi se ridică în atmosferă cu ajutorul curenţilor de aer.

slide7

Atmosferaesteplină de apăDeşiatmosfera nu este un mare depozit de apă, ea este "autostrada" folosită pentru a mutaapape glob dintr-o parte în alta. Întotdeauna existăapăîn atmosferă. Noriisunt forma ceamaivizibilă a apeiatmosferice, darşiaerulcurat conţineapă—apă în particulepreamicipentru a fi văzute.

slide8

3. Cum se formează norii?Pe măsură ce urcă în atmosferă, vaporii de apă întâlnesc aer rece şi are loc condensarea. Moleculele de apă se combină cu micile particule de praf, sare şi fum din atmosferăşi formează picături mici care se combină unele cu altele.Astfel iau naştere norii.

slide9

4. PrecipitaţiileEliberareaapei din noriCând norii se încarcă de picături suficient de grele de apă ,pământul primeşte ploaia binefăcătoare.

slide10

Ploaiaveselă de varăS-a pornitacum uşoarăŞi mărgele de argintSe fărâma răpăind. Staucopiii in odaieŞiprivesc afară-n ploaie. Pe o creangă subţiricăŞade-o gâzămititică. Şi cum şade aşa în ploaieIespejosciuperci, o droaie. Bucuroasă, gâză, iată: O ciupercă mare-şi cată, Apoirepede-o zbugheşteŞi sub ea se-adăposteşte. Sub ciupercaei-năltuţăParcastă sub umbreluţă.

slide11
Dacă norii trec prin aer foarte rece, picăturile de apă îngheaţă şi cad pe pămînt sub formă de grindină sau fulgi de zăpadă.

Ssst!… Măicuta gerului,Cu mânuţa îngheţată,Bate-n poarta ceruluişi întreabă supărată:

- Unde-s stelele de sus?- Iaca, nu-s!Vântul rău le-a scuturatŞi le-mprăstie prin sat.

Uite una: s-a desprinsDintr-o margine de norŞi coboară-ncetisor…- Oare-a nins?

Ninge O. Cazimir

slide12

Uneori, în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, condensarea (revenirea vaporilor de apă în stare lichidă) are loc foarte aproape de sol. Aşa se formează roua, bruma, ceaţa.

slide13

Roua se formează în timpul nopţilor senine de vară: atmosfera atinge temperatura cea mai scăzută spre dimineaţă,când vaporii se condensează atingând corpurile reci de pe pământ.

Sclipitor cercel de apă:

Bob de rouă strâns lipit,

Lacrimă ce-a-mpodobit

Firul încă adormit,

Preţiosul fir de iarbă.

slide14

În nopţile detoamnă, temperatura aerului începe să coboare sub 0°C, astfel că roua îngheaţă – setransformă în mici cristale de gheaţă care se depun pe plante, pe sol şi pe obiectele de la sol.

“Ca o pulbere de argint

Îngheţase roua

Brumele s-au născocit –

Era ziua doua.”

(LucianBlaga, “Cântecul brumelor, urmelor”)..

slide15

Îndeosebi toamna şi primăvara , în condiţii de temperatură scăzută şi umiditate a aerului ridicată , vaporii de apă încep să secondenseze aproape de sol. Rezultă astfel mici picături de apăcare rămân în suspensie în straturile de aer de la suprafaţasolului şi micşorează transparenţa aerului, provocând fenomenul căruia îi spunem ceaţă.

“Neguri fumegânde pluteau învăzduhul adânc al văilor, iar dinlumina,cu care răsăritul începuse a inunda nemărginirile, celmult dacă mai ajungeau până la noi câteva raze strălucite.”

(Calistrat Hogaş, “Hălăuca”).

slide16

5. În urma precipitaţiilor,picăturile de apă se adună iarăşi în râuri şi lacuri sau se infiltrează în pământ. Acum călătoria picăturilor de apă poate reîncepe.

Râu

Lac

Ape subterane

slide17

“Călătoria” apei în natură

Formarea norilor

Precipitaţii

Apa precipitaţiilor se scurge în râuri /lacuri sau...

Transpiraţie

..se infiltrează în pământ.

Evaporare

Ape subterane

slide18

rex

Specialist hidrolog

SPERĂM CĂ V-A PLĂCUT PREZENTAREA NOASTRĂ !