A pap rgy rt s technol gi ja
Download
1 / 46

- PowerPoint PPT Presentation


 • 128 Views
 • Uploaded on

A papírgyártás technológiája. Mi a papír?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - armani


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Mi a pap r
Mi a papír?

A papír növényi rostok mechanikai és kémiai feldolgozásával készített vékony, hajlékony, de ugyanakkor viszonylag nagy szilárdságú lap. Használati tulajdonságait meghatározzák a felhasznált növényi anyag tulajdonságai, a rostok mechanikai és kémiai átalakításának módja, valamint a gyártás során hozzáadott egyéb anyagok.


Felhaszn lt csomagol anyagok

Papír

Műanyag

Fém

Üveg

Fa

Textil

Felhasznált csomagolóanyagok


A pap r t rt nete
A papír története

Időszámításunk előtt a szövegek kő,- agyag- és viasztáblákra íródtak.


A pap rgy rt s technol gi ja

Később az egyiptomiak feltalálták a papiruszt.

(nílusi sásfajtából készítették oly módon, hogy a rostokat keresztben egymásra helyezték, majd víz és ütögetés segítségével egybedolgozták, majd kiszárították, az egyes darabokat összeragasztották és göngyölítették).

A papirusz egészen a IX. századig használatban maradt.A pap rgy rt s technol gi ja

A papírgyártás történetében a papiruszt a pergamen váltotta a Kr.e.II. században.

Ez állati bőrből, vegyszeres kezeléssel készült.


A pap rgy rt s technol gi ja

A váltotta a Kr.e.II. században.pergamen szó maga (a középkori latinságban pergamenum), Pergamon városáról kapta a nevét. A városállam királya, Eumenész találta fel, legalábbis Plinius szerint, a Kr. e. 2. században a pergament, egy kereskedelmi blokád után bekövetkezett papiruszhiány következtében.

A pergamen rendkívül tartós anyag, sokkal inkább, mint például a bõr. Ideális körülmények között akár évezredekig is megmarad. A jó pergamen lágy, vékony, bársonyos tapintású és könnyen hajtogatható.


A pap rgy rt s technol gi ja

A papír kínai találmány: a 2. sz. körül fedezték fel, és ezer éven át lassan jutott el az arab világon keresztül Nyugatra. A kínaiak által készített papír textilhulladékok rothasztásával, szárításával és porrá őrlésével készült oly módon, hogy a porból víz hozzáadásával pépet kevertek, amelyből apró lyukacsos háló segítségével vékony réteget emeltek ki. Ezt a réteget megszárították és vékony keményítő bevonattal látták el, hogy csökkentsék a lap nedvszívását.

A kínai papír elterjedési útvonala


A pap rgy rt s technol gi ja

A 13. században már léteztek papírmalmok Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.

A XVlll. és XlX. század fordulóján a papírtermelés jelentősen megnövekedett. A papírmasszát már nem kéziszitával merítették, hanem önműködően ömlött a mozgószitaszalagra.

Papírmalom(korabeli német metszet)


A pap rgy rt s technol gi ja

A Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.papír olcsó alapanyagnak számított.

A nyomtatás feltalálása az 1450-es években aztán végleg eldöntötte a harcot a két alapanyag között: a század végére a papír már annyival olcsóbb volt a pergamennél, hogy már csak a legkülönlegesebb és legdrágább kódexeket készítették pergamenre.


Vil g 325 milli tonna 2003
Σ Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.világ = 325 millió tonna /2003


Pap r felhaszn l s ter letei
Papír felhasználás területei Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.


Pap rgy rt s nyersanyagai
Papírgyártás nyersanyagai Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.

 • Fa

 • Egynyári növények

 • Egyéb növények

 • Műszál

 • Szekunder ny.a. hulladékpapír, rongy

  + Segédanyagok

  technológiai

  kész termék tulajdonságai


Fa facsiszolat cellul z
Fa Spanyolországban és Itáliában. Franciaországban 1340 körül létesültek az elsők, a Német-Római Császárság területén pedig 1390 körül, míg Angliában csak a 15. sz. második felében. A papírt készítési helyéről Európa számos más országába exportálták. Magyarországon csak az 1500-as években ismerték meg.→ Facsiszolat Cellulóz


A pap rgy rt s technol gi ja

Ha a fát mechanikai úton-csiszolással elemi rostjaira bontjuk, akkor facsiszolatot kapunk. Az így nyert rostok rövidek és roncsoltak, ezért a facsiszolatot olyan papír előállítására használják, amelyektől szilárdságot és időállóságot nem kívánnak. (újság)


A pap rgy rt s technol gi ja

Csiszolókő bontjuk, akkor Kvarc-cement

Kerámia


A pap rgy rt s technol gi ja

(C bontjuk, akkor 6H10O5)n – a b-glükózpolimere

Mi a cellulóz? – E460


A pap rgy rt s technol gi ja

A félcellulóz készítésekor az aprított faanyagot lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A tiszta cellulóz készítésekor a lignin- és hemicellulóz tartalmat teljesen kivonják. A kioldást savas illetve lúgos főzéssel végzik. Az ilyen alapanyagból készített papír fehér és sima lesz.

Cellulóz- a növényi sejtfal fő alkotója (szénhidrát).

Hemicellulózok- A sejtfal további alkotója. A sejtek közötti ragasztóanyag feladatát látja el.

Lignin- a fa öregedése során a cellulózváz üregeibe rakódik le és merevíti a sejtfalat (bonyolult összetételű szerves anyag).


Cellul z
cellulóz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)


Pap r hullad k
Papír hulladék lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

→ válogatás

Csak mechanikai tisztítás

Mechanikai tisztítás + deinking (színtelenítés)


A pap rgy rt s technol gi ja

 • H lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)ulladék papír újrahasznosítás

 • Nem teljes értékű másodlagos nyersanyag

  • Rostok töredezése

  • Nyomdafesték

  • Töltőanyagok, szennyezések


Pap ripari adal kanyagok
Papíripari adalékanyagok lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

 • Feladatuk: A felhasználási terület igényeinek megfelelő tulajdonságok kialakítása.

 • Töltőanyagok- kaolin, CaCO3, talkum, CaSO4, BaSO4 , stb. beépülnek a cellulózrostok közé. Tömítik, simává teszik a papírt. Növelik a papír tömegét. Mivel fehér színű vegyületek, szebbé teszik a papírt. A papír ¼-t is alkothatják.

 • Enyvező anyagok- fenyőgyanta, műgyanták, vízüveg stb. a rostok összekötésével növelik a papír szilárdságát és csökkentik a nedvszívó képességét.

 • Festékporok- a féltermék pépes anyagába keverik színes papírok előállítása céljából.


A pap rgy rt s folyamata
A papírgyártás folyamata lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A papírgyártás első lépése a nyersanyagok előkészítése (különféle szárazanyagok rostosítása).

Második lépés a pépkészítés, melynek során a rostokat elemi rostokra bontják és őrléssel alkalmassá teszik a papírlap előállítására. Cél a csomómentes pép előállítása.

Harmadik lépés a papír enyvezése és töltése. Az eljárás során a cellulózrostok közötti részt különféle anyagokkal kitöltik, majd enyvezik, hogy hogy javuljon az írási képesség illetve apapír ellenálló legyen a radírozással szemben.

A színezés történhet a kész papír festésével vagy a pép színezésével.


A pap rgy rt s technol gi ja

A kívánt papír beállítása lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

pépesítés

finomítás


A pap rgy rt s technol gi ja

A negyedik lépésben megtörténik a papírlapok képzése. lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

A papírlapot nagyteljesítményű, folyamatos üzemű, síkszitás papírgyártó géppel végzik.

Ennek elülső részén, az ún. szitaszakaszon, a hígan folyó papírpép elterül és a benne lévő víz a szita rázó mozgása miatt átfolyik a szitán, egyúttal a pépben lévő rostok is egyenletesebben terülnek szét.

A sajtolószakaszon nyomóhengerek préselik ki a maradék vizet.

Az utolsó szakaszon, a szárítószakaszon gőzfűtésű hengerek víztelenítik és simítják a papírt, melynek következtében sima, fényes felületűvé válik.

Az eljárás végén a kész papírt lehűtik, majd feltekercselik.


A pap rgy rt s technol gi ja

szárítószakasz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

szitaszakasz

sajtolószakasz

simítószakasz


A pap rgy rt s technol gi ja

 • Szitaszakasz lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)

 • Présszakasz

 • Szárítószakasz


S zennyez s
S lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (sötét anyag)zennyezés

Légszennyezés:

kéntartalmú vegyületek:

kénhidrogén, merkaptán,szulfid, diszulfid: 0,3-3 kg/t papír

Por: 75-150 kg/t

SOx: 0,5-30 kg/t

NOx: 1-3 kg/t

VOC: 10-15 kg/t (Volatile Organic Compounds: illó szerves vegyületek)

Vízszennyezés: 20-300 m3/t

BOI: 10-40-360 kg/t, KOI: 20-200-500 kg/t

Lebegő: 10-50 kg/t

Egyéb:AOX, dioxin, PAH :0-4 kg/t

(adszorbeálható szerves halogének) (policiklusos aromás szénhidrogének)

Szilárd: 50-150 kg/t


A pap rgy rt s technol gi ja

Az ún. miniszterpapír. Levélpapírként és okiratpapírként is használják. Rongypépből készül. Gyakran tejből nyert kazeinnal itatják át.


A pap rgy rt s technol gi ja

Újságpapír. Kémiailag kezelt, rossz minőségű fapépből állítják elő. Néhány nap alatt bebarnul.


A pap rgy rt s technol gi ja

Selyempapír. Lapos, lazán kötődő rostok alkotják. Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.


A pap rgy rt s technol gi ja

 • A többrétegű italoskarton hasznosítása Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.

 • A többrétegű italoskarton dobozok kétféle kivitelben készülhetnek:

  • aszeptikus (75% papír, 20% PE, 5% Al)

  • nem aszeptikus (91% papír, 9% PE)

A karton biztosítja a szilárdságot (2), a polietilén-rétegek pedig a nedvességtől óv, illetve elválasztja az élelmiszert a kartontól, így az nem ázik át (1,3,5,6). Az alumínium pedig megóvja a terméket az oxigéntől, és a kórokozók sem jutnak át rajta.


Vizsgak rd sek
Vizsgakérdések Növényi gyantával kezelt fapépből készül, és jól magába szívja a nedvességet.

 • Mi a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin?

 • A cellulózgyártás és környezeti hatásai, melyek a legfontosabb szennyező anyagok?

 • Pépesítés, finomítás, papírképzés: műveletei, környezet szennyező hatásai.

 • Hogyan hasznosítható a hulladékpapír, és az italcsomagolásra használatos kartondoboz?