slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
ТРОЈАНСКИ КОЊ PowerPoint Presentation
Download Presentation
ТРОЈАНСКИ КОЊ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 5

ТРОЈАНСКИ КОЊ - PowerPoint PPT Presentation


  • 94 Views
  • Uploaded on

ТРОЈАНСКИ КОЊ.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ТРОЈАНСКИ КОЊ' - arissa


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

ТРОЈАНСКИ КОЊ

Пошто су дест година опседали Троју, а нису успели да заузму град, Грци су морали да прибегну лукавству: на Одисејев предлог направили су огромног коња од дрвета, унутар кога су се сместили врсни грчки јунаци, и оставили га на обали као заветни поклон својој заштитници, богињи Атени; да Тројанци не би штогод посумњали, сва преостала грчка војска се укрцала на лађе и отиснула према домовини, наводно одустајући од даљег ратовања.

slide3

Тројанци су се одлучили да прихвате овај дар и унесу га у град; тако су омогућили Грцима да их током ноћи изненаде и коначно остваре циљ свог похода.

slide4

Одатле се изразом ТРОЈАНСКИ КОЊ означава особа која се прикључује било каквом облику друштвене заједнице(породица, круг пријатеља, предузеће, спортско друштво...) са циљем да је, подривајући међусобне односе, изнутра ослаби, ако не и упропасти.

slide5

ДАНАЈСКИ ДАРОВИ

У вези са овом домишљатом, али и подмуклом ратном преваром настао је и израз ДАНАЈСКИ ДАРОВИ; придев данајски изведен је из једног од Хомерових назива за Грке-Данајци.

Особа која носи овакве дарове снује неко зло, а то зло(невоља, патња, беда...) или су дарови сами по себи, или они макар представљају његов узрок.