show your face n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
SHOW YOUR FACE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 26

SHOW YOUR FACE - PowerPoint PPT Presentation


  • 239 Views
  • Uploaded on

SHOW YOUR FACE. V torek, 24. november 2009, predstava SHOW YOU FACE Predstavo si bodo poleg naših učencev ogledali še učenci OŠ Kostanjevica na Krki. ,. Po zaključenih delavnicah se vračamo domov. Postanek je predviden samo na bencinskem servisu. Vrnemo se do 15.30. ure.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'SHOW YOUR FACE' - april-talley


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

V torek, 24. november 2009,

predstava SHOW YOU FACE

Predstavo si bodo poleg naših učencev ogledali še učenci OŠ Kostanjevica na Krki.

,

Po zaključenih delavnicah se vračamo domov. Postanek je predviden samo na bencinskem servisu.

Vrnemo se do 15.30. ure.

slide3

Režija: Matjaž PograjcUstvarjalci in izvajalci: Betontanc in Umka.LV (Primož Bezjak, Andreja Kopač, Branko Jordan, Andris Kalnozols, Marcis Lacis, Katarina Stegnar, Gints Širmelis-Širmanis)Glasba: Silence in Ugis VitinsDramaturgija in zgodba: Andris GaujaLutke in objekti: Barbara StupicaKoreografija: Branko PotočanKostumografija: Mateja BenedettiOblikovanje luči: Tomaž ŠtruclOblikovanje tona: Jure VlahovičIzvršna producentka: Maja Vižin Produkcija: Bunker Ljubljana in New Theatre Institute of Latvia

slide4

BETONTANC (”Concrete Dance”) je leta 1990 ustanovil režiser Matjaž Pograjc, ki je v skupini združil približno enako stare ljudi, a z različnimi izkušnjami in ozadji (glasbenike, plesalce, igralce, kostumografe, scenografe), vendar s skupno ustvarjalno energijo in zaljubljenostjo v gib in gledališče. Skozi leta so Betontanc postali glavna slovenska gledališko-plesna senzacija.

matja pograjc
MATJAŽ POGRAJC

Narisan. Spredi, zadi, nobody. Matjaž Pograjc, rojen 1.marca v Ljubljani leta 1967, se odloči da bo shodil pri devetih mesecih in bral pri petih letih. Ko ga oče grafik in mati administrativna delavka s šestimi leti pošljeta v prvi razred osnovne šole še vedno ne zna brati, se pa njegovo otroštvo že končuje. Razbite črepinje pred skoraj porušeno domačo hišo, počena kanalizacija s podganami in stalni družinski prepiri so krasen začetek njegovega stoičnega molčanja. Začne brati. Veliko. Dobi očala. Postane predsednik razreda, potem šole, kar pa mu ne prinese večje popularnosti. Ko mu je 12 let, po izgubljeni tekmi obleži na tleh ovenelega igrišča. Zaprtih oči zagleda Franza Beckenbauerja, ki mu pove, da je v telesu otroka postal odrasel mož. Vrne se domov. Piko Nogavičko vrže v koš, frnikole pa podari sosedi. Ve, da se je odločil za pot brez staršev, punce še nima, prijateljev bolj malo. Vkrca se na prvi vlak, da bi šel za oblaki, o katerih je pravil Camusov Tujec. Na vlaku izve za smrt predsednika Tita. Joka, ker jokajo tudi policaji, ki ga ponoči privedejo domov.

slide6

S petnajstimi leti se vpiše na računalniško gimnazijo, igra prvo tekmo za slovensko nogometno reprezentanco, dobi prvi honorar za objavljene pesmi v Mentorju in Mladini in s svojim prijateljem Mitjo Vrhovnikom - Smrekarjem napiše računalniški program za simulacijo klavirja. Ko svojemu profesorju zaigrata prepovedano pesem Lili Marlen in ju zaradi tega ne vržejo iz šole, se opogumljen odloči, da bo napisal svojo prvo dramo “Sonce zame ne sije”.

………

……..

Vpiše se na Fakulteto za računalništvo. Beži od besed, zato se ukvarja s številkami. Preneha brati literaturo in se utaplja v strokovnosti. Se spet zaljubi. V obraz s televizije. Ko obraz dobi telo, je navdušen, spet pesni: “Samo par čevljev je, eden z leve in eden z desne, par tvojih čevljev je.” Naredi svojo prvo predstavo z gimnazijci poljanske srednje šole.

Kronika mladosti, ki je ni več.

slide8

PRIMOŽ BEZJAK

Primož je otroštvo in mladost preživel na Kardeljevi cesti in v Borovi vasi, nato pa ga je ljubezen do gledališča zanesla v Ljubljano. Tam je obiskoval igralsko akademijo, spoznal Katarino ter našel Betontanc, ki bi ga lahko šteli za njegovo umetniško pribežališče. Je svobodni umetnik, kar pomeni, da ga srečamo po vsej Sloveniji in na gostovanjih v tujini. Ob odmevnih predstavah z gibalno gledališko skupino Betontanc je ponosen predvsem na Ep o Gilgamešu v režiji Jerneja Lorencija, uprizorjen v Slovenskem mladinskem gledališču. Največ ljudi pa ga zadnje čase pozna po zaslugi Petelinjega zajtrka, ki je na dobri poti, da postane ena najbolj gledanih slovenskih uspešnic.

slide9

UMKA. LV

Betontanc so mojstri fizičnega gledališča, Umka.LV pa gledališča objektov. Avtorji so se soočili s svojo oziroma našo preteklostjo in jo položili v lik lutke brez obraza, ki jo manipulirajo. Pajacek je slehernik in animatorji ga sprehajajo skozi zgodovino in hkrati današnjost našega sveta. Poje, pleše, beži, se zaljubi in trpi, da mi ne bi pozabili preteklega stoletja in njegove dediščine. Še ima kdo sploh obraz?

slide10

BRANKO POTOČAN, koreograf in plesalec,rojen v Trbovljah, leta1963 . V osnovni šoli se je učil tradicionalnih plesov. V devedesetih letih je ustanovil svojo plesno breakdance skupino Gumiflex.Reden je začel s profesionalno plesalsko kariero, je delal kot miner v rudniku Hrastnik, kasneje pa je odšel na študij na fakulteto za šport.

slide12

Njegovo vidnejše ustvarjanje se je začelo že leta 1986, ko se je pridružil Plesnemu teatru Ljubljana (PTL) in kot del takratne avantgardne skupine pod vodstvom Ksenije Hribar sodeloval v vseh pomembnejših produkcijah. Med letoma 1990 in 1993 je v Bruslju sodeloval s svetovno znanim koreografom Wimom Vandekeybusom. Z njegovo skupino Ultima Vez je prekrižaril svetovne plesne in gledališke odre.

Leta 1994 je ustanovil svojo skupino fizičnega teatra Fourklor, s katero je v obdobju dvanajstih let ustvaril dvanajst celovečernih predstav in za delo prejel več nagrad. Med temi je tudi zlata ptica, ki jo je leta 1996 prejel za predstavo Sanjam spomin, a se spominjam sanj in leta 2005 Zlato paličico za režijo predstave Kekec.

slide13

KATARINA STEGNAR

"Katarina Stegnar je igralka in plesalka, ki je s svojim umetniškim delom globoko zaznamovala slovensko scensko umetnost v zadnjih letih. Kot plesalka je sodelovala s skupinama Betontanc in Fourklor, kot igralka pa med drugim v raziskovalnih in konceptualnih gledaliških projektih . S svojimi številnimi vlogami je postala ena najvidnejših so-ustvarjalk sodobne slovenske scenske umetnosti, njeno umetniško delo pa je vedno zavezano konceptualni doslednosti, raziskovanju in inovativnim načinom uprizarjanja. Katarina Stegnar je igralka, performerka, plesalka, izzvajalka, ustvarjalka, umetnica torej, ki zelo dobro pozna širino in zahtevnost raziskovalnega in eksperimentalnega umetniškega dela

slide14

Rojena 1976 v Ljubljani. Med študijem na AGRFT je 1998 vstopila v fizični teater s skupino Betontanc pod taktirko režiserja Matjaža Pograjca, kjer je sodelovala v predstavah Skrivni seznam sončnih dni (Secret Sunshine Schedule, 1999), Polnočni rabljev let (Midnight Meat Flight, 2000) - nagrada za najboljšo vlogo leta 2000 po izboru kritikov Dela, in Soba srečanj (Maison des randez-vous, 2002). Z Betontancem je gostovala po Evropi in Ameriki.

slide15

Katarina Stegnar je vsekakor ena najbolj eksperimentalnih in inovativnih igralk v sodobnem slovenskem gledališču, za katero v umetnosti in gledališču ne obstaja nikakršna samoumevna senzibilnost ali nekaj, o čemer bi si ne bilo mogoče zastaviti še enega vprašanja.[Zlatoptičnice in Zlatoptičniki 2005

slide16

BRANKO JORDAN

Branko Jordan je igralec v Prešernovem gledališču v Kranju, član skupine Betontanc, pogosto sodeluje s Tomažem Pandurjem, prejel je vrsto nagrad in gostoval na številnih odrih v Evropi, ZDA in Južni Ameriki, igra pa tudi v filmu Instalacija ljubezni režiserke Maje Weiss. Iz otroštva je ohranil ljubezen do knjig.

slide17

Rojen 1977 v Novem mestu. Na Oddelku za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT je diplomiral leta 2002, dodatno pa se je izobraževal na International School of Theatre Antropology. Od leta 1999 redno sodeluje z režiserjem Matjažem Pograjcem, v Slovenskem mladinskem gledališču in v skupini Betontanc, katere član je od 2001.

Velja za enega najbolj iskanih, najbolj vsestranskih in najbolj prepoznavnih igralcev mlajše generacije, z izjemnim občutkom za odrski gib, zato pogosto sodeluje tudi v neinstitucionalnih gledaliških produkcijah (Betontanc, Pandur.Theaters, Gledališče Glej, Ex Ponto, Exodos).

slide23

DELAVNICE, KI BODO POTEKALE PO PREDSTAVI

Po delavnicah bodo učenci zapisali kratke spise, ki so lahko v obliki intevjuja ali spisa. Spise bodo oddali učiteljicam SLJ. ODDALI JIH BODO VSI UČENCI!

slide26

Veliko umetniških užitkov, prijeten razgovor z ustvarjalci in VEE…LIKO IDEJ ZA LASTNO USTVARJANJE

 