K t ll s szab lyoz s
Download
1 / 7

KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS - PowerPoint PPT Presentation


 • 85 Views
 • Uploaded on

KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS. Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA varga.i @neobee.net. A kétállásos szabályozó a szabályozók közül a legegyszerűbb .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS' - annick


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
K t ll s szab lyoz s

KÉTÁLLÁSÚ SZABÁLYOZÁS

Készítette: Varga István

VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA

[email protected]


 • A kétállásos szabályozó a szabályozók közül a legegyszerűbb.

 • Ott, ahol a szabályozóval szemben nem támasztanak különösebb követelményt (pontosság, a szabályozott jellemző állandó értéke stb.), nagyon gyakran alkalmazzák.

  Pl. hőmérséklet, folyadékszint, nyomás, áramlás stb. szabályozására.A vasalókban is. holtidő Thannak az időtartamnak felel meg, amely a bemenőjel változása, és a kimenőjel változásának kezdete között eltelik.


 • A vasalókban is. Thholtidő elteltével az Xsszabályozott jellemző (a hőmérséklet) exponenciális görbe szerint növekszik, majd az alapjelnek megfelelően az 1 pontban a szabályozó kikapcsolja a fűtést.

 • A hőmérséklet azonban tovább emelkedik, mert a kikapcsolás pillanatáig betáplált hőmennyiség hatása csak a Th holtidő elteltével szűnik meg.

 • Ekkor a szabályozott jellemző ΔXs-sel lépi túl az Xaalapjelet 2 pont.


 • Ettől kezdve a vasalókban is. hőmérséklet csökken, majd az alapjel elérésekor 3 pont a szabályozó bekapcsolja a fűtést, de a hőmérséklet tovább csökken, mert a bekapcsolás pillanatától kezdve a betáplált hőmennyiség hatása csak a Thholtidő elteltével jelentkezik.

 • Ennek elteltével 4 pontkezd a hőmérséklet növekedni, majd a szabályozási folyamat ismétlődik.ad