CKV
Download
1 / 16

CKV - PowerPoint PPT Presentation


 • 159 Views
 • Uploaded on

CKV. C ulturele K unstzinnige V orming. CKV: Verplicht voor ieder profiel; Algemene kennismaking kunst en cultuur. Algemene kennismaking met kunst en cultuur.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' CKV' - amos-young


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Ckv

CKV

Culturele

K unstzinnige

V orming

CKV: Verplicht voor ieder profiel; Algemene kennismaking kunst en cultuur.


Ckv

Algemene kennismaking met kunst en cultuur.

Dit wordt bereikt door de theoretische en praktische invulling van de lessen ckv waarin onderdelen van de kunstwereld worden behandeld. Dit zijn zaken die de leerlingen kennen uit hun eigen belevingswereld, zoals bijvoorbeeld graffiti en cabaret. Maar ook minder bekende onderwerpen als opera, ballet, klassieke muziek en moderne kunst komen voorbij.


Ckv

Theoretische en praktischeopdrachten. Maar het is GEEN beeldende vorming!

Daarnaast moeten leerlingen zelf ook op pad.

Havo minimaal 6 evenementenverslagen.Vwo minimaal 8 evenementenverslagen.

Het vak telt mee op het rapport en de leerling krijgt een voldoende of goed op zijn eindlijst voor het vak.


Ckv

Rondleiding door het

Nieuwe Luxor

Soms zelfs meekijken

achter de schermen

De leerlingen gaan ook vanuit school op excursie waar ze een aantal culturele activiteiten ondernemen.

Musea, toneelvoorstellingen,

dansrepetities, cabaret, etc.


Ckv

We organiseren ook work-shops voor de leerlingen.Dit kan zijn moderne dans, capoeira, zang, graffiti spuiten, toneelspelen, cabaret enz….


Kunst
Kunst

Praktijk

m.b.t. de beeldende kunst

Algemene kunst- en cultuurgeschiedenism.b.t. dans, drama, muziek en beeldende kunst gezien in de maatschappelijke context van een aantal periodes.


Ckv

Kunst

Praktijk: Leerlingen maken praktische werkstukken bij een beeldende opdracht.Dit kan: - 2-dimensionaal: tekenen/ schilderen/ collagetechnieken.- 3-dimensionaal: sculpturen van hout/gips/klei/metaal- audiovisueel: fotografie/film- met textiele werkvormen: flexibele materialen zoals stof/rubber/touw/gipsverband/pretex etc.

Dit werkstuk mag autonoom of toegepast van karakter zijn (afhankelijk van de aard van de opdracht) en het proces wordt altijd bijgehouden in een logboek.


Ckv

Lisa

van

Sorge


Ckv

Amber Bom

Dasha Derzhavets


Ckv

‘Heden – Verleden’

Karlijn Krijger


Ckv

Kunst- en cultuurgeschiedenis

Voor dit vak gaan we kijken naar muziek, drama, dans en

beeldend in een bredere en tevens maatschappelijke

context.

Uit deze periodes wordt gekozen:

 • Cultuur van de kerk van de 11e t/m de 14e eeuw

 • Hofcultuur van de 16e en 17e eeuw

 • Burgerlijke cultuur van Nederland in de 17e eeuw

 • Cultuur van Romantiek en Realisme in de 19e eeuw

 • Cultuur van het moderne, de 1e helft van de 20e eeuw

 • Massacultuur, de 2e helft van de 20e eeuwDe domeinen 5 en 6 zijn voor zowel havo als vwo verplichte examenstof


Ckv

Aan de hand van 6 invalshoeken worden bij de havo 3 periodes en bij het vwo 4 periodes van de algemene kunst- en cultuurgeschiedenis bestudeerd waarin de verschillende disciplines ruimschoots aan bod zullen komen.

De invalshoeken zijn:

 • Kunst, religie en levensbeschouwing

 • Kunst en esthetica

 • Kunstenaar en opdrachtgever, politieke en economische macht

 • Kunst en vermaak

 • Kunst, wetenschap en techniek

 • Kunst intercultureel


Ckv

Toetsing Kunst en bij het vwo 4 periodes van de algemene kunst- en cultuurgeschiedenis bestudeerd waarin de verschillende disciplines ruimschoots aan bod zullen komen.

Theorie en praktijk: Er wordt vanaf de aanvang van het vak gewerkt aan het examendossier. Dit examendossier bestaat uit een aantal onderdelen; - schoolexamens kunst algemeen met open vragen - reflectie op eigen beeldend werk en dat van kunstenaars - eigen beeldend werk. Alle praktijkwerkstukken worden beoordeeld door twee kunstdocenten. De cijfers worden per opdracht samengesteld uit het cijfer van het eindproduct en het cijfer van het proces naar het uiteindelijke product toe.

Tot slot is er het afsluitende CSE Kunst Algemeen.


Ckv

Mogelijkheden met Kunst en bij het vwo 4 periodes van de algemene kunst- en cultuurgeschiedenis bestudeerd waarin de verschillende disciplines ruimschoots aan bod zullen komen.

Leerlingen die kunst kiezen doen dat omdat ze het vak zien als onderdeel van hun algemene vorming maar ook kunnen ze het vak kiezen omdat het voor een vervolgopleiding/beroep nodig is of nuttig is om het vak kunst te hebben gehad, daarbij is te denken aan heel veel verschillende vervolgstudies en beroepen als:


Ckv

Vormgever (grafisch/industrieel/mode), kunstenaar, reclame-ontwerper, cameraman, docent, fotograaf, kunsthistoricus, conservator, kunstmanager enz…

Studies/opleidingen waar het vak aan bijdraagt:

Kunst- en cultuurwetenschappen, vrijetijdswetenschappen, theaterwetenschappen, musicologie, archeologie, conservatorium, dansacademie, toneelacademie, kunstacademie, pabo, opleidingen voor arbeids-, creatieve-, of bewegingstherapie, het werken in de reclamewereld, de communicatie- en informatietechnologie, het toerisme, enz…


Ckv

De huidige maatschappij wordt steeds beeldgerichter. reclame-ontwerper, cameraman, docent, fotograaf, kunsthistoricus, conservator, kunstmanager enz…

Denk bijvoorbeeld maar eens aan internet, tv, film etc. Mensen willen snel en bondig geïnformeerd worden, dit kan door middel van beelden. Deze kunnen achterliggende verhalen versterken, maar dienen eerst op te vallen en de aandacht te trekken.

De visuele communicatie zal daarom de komende jaren alleen maar toenemen. Daar sluit dit vak heel goed bij aan.


ad