polimerni materijali n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Polimerni materijali PowerPoint Presentation
Download Presentation
Polimerni materijali

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 30

Polimerni materijali - PowerPoint PPT Presentation


 • 199 Views
 • Uploaded on

Polimerni materijali. POLIMERNE NOVČANICE  Mentor: prof. dr. sc. Vesna Kropar Vančina  Studenti:       Otto Firm       Martina Smrekar       René  Švigir. Uvod.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Polimerni materijali


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
polimerni materijali

Polimerni materijali

POLIMERNE NOVČANICE 

Mentor: prof. dr. sc. Vesna Kropar Vančina 

Studenti:

      Otto Firm

      Martina Smrekar

      René  Švigir

slide2
Uvod

Polimerne je novčanice razvila Australska banka (RBA – Reserve Bank of Australia) Organizacija za znanstvena i industrijska istraživanja (CSIRO – Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) i Sveučilište u Melbournu, a prvi put su izdane kao sredstvo plaćanja u Australiji 1988 godine.

slide3
Te su novčanice izrađene od biaksilno orijentiranog polipropilena (BOPP – biaxially-oriented polypropylene)
slide4
Polimerne novčanice su postojanije od papirnatih, te imaju mnoge sigurnosne značajke koje nisu moguće kod običnih papirnatih, tako da je krivotvorenje puno teže ostvarivo
slide5
Alternativni polimer od polietilenskih vlakanaca proizveo je DuPont i nazvao ga Tyvek i bio je izrađen kao valuta za američko tržište u ranim 1980
 • Tyvek novčanice su izdali samo Haiti i Kostarika, a testirali su ih i Ekvador, El Salvador, Honduras i Venezuela, ali ih nikada nisu stavili u promet. Uz njih je na verziji Tyveka tiskala engleska tiskara Bradbury Wilkinson, ali su te novčanice izašle iz opticaja i danas su kolekcionarska izdanja. 
razvoj polimernih nov anica
Razvoj polimernih novčanica
 • Polimerne su novčanice proizvedene da bi povečale sigurnost Australskih papirnatih novčanica i tako smanjile mogućnost krivotvorenja.
slide7
1967 su pronađene krivotvorine australske novčanice od 10$ i RBA je bila zabrinuta oko povećanja broja kopija jer su te godine u opticaj došli i fotokopirni uređaji u boji. RBA je 1968 godine počela surađivati s CSIROM i 1969 su skupili sredstva za eksperimentalnu proizvodnju posebnih papira. 
slide8
1972 je predloženo umetanje optičkih varijabilnih uređaja (OVD) stvorenih od difrakcijske rešetke kao sigurnosnih uređaja u polimerne novčanice.
slide9
BOPP podloga se obrađuje u sljedećim fazama:
 • Micanje prozirnosti – dva sloja tinte (najčešće bijele) se primjenjuju na svakoj strani novčanice, osim na mjestima gdje treba doći OVD
 • Razrezivanje – folija se reže u arke pogodne za tisak
 • Otiskivanje – koriste se tradicionalni ofset, duboki tisak i letterset
 • Zaštitni premaz – novčanice se premazuju zaštitnim lakom
slide11
Novčanice izrađene od BOPPa su izdržljivije, teže se trgaju, otpornije su na habanje, vodootporne, lakše se strojno izrađuju i mogu se izrezati i reciklirati na kraju svog vijeka trajanja. 
sigurnost
Sigurnost 
 • Tradicionalne značajke koje se primjenjuju na papiru mogu se također primjeniti na polimerima npr. letterset, duboki i ofsetni tisak, latentne slike, mikroispis i zamršene pozadinske uzorke
 • Kao i kod papirnih, u polimerne se novčanice može ukomponirati vodeni žig (optički promjenjiva slika-sjena. To se može izvesti korištenjem optički varijabilne boje (OVI- Optically Variable Ink) koja povečava vjernost boje i karakteristike promjene boje.
slide13
Mogu ugraditi i sigurnosne niti, koje mogu biti magnetne, fluorescentne, fosforescentne, s mikrotiskom, prozirnim tekstom, ali i prozorima, kao i kod papirnatih novčanica. Na novčanice se također može primjeniti i reljef. 
slide15
Polimerne novčanice također nude i neke načine zaštite koji nisu mogući na papiru, kao prozirni prozori ili ogibne rešetke, ali se prednost prozirnih prozora smanjila od 2006 kada su De La Rue i G&D izmislili prozirne prozore za papir. Transparentni prozor na mjestu OVDa je glavna sigurnosna značajka polimernih novčanica budući da je lagano prepoznatljiv i omogućuje bilo kome da bude u mogućnosti provjeriti novčanicu.
slide17
Polimerne novčanice traju 4 do 5 puta dulje nego njihove papirnate prethodnice. Na kraju životnog vijeka se režu, pretvaraju u granule i mogu se iskoristiti kao različiti plastični proizvodi. Trenutno je u opticaju više od tri bilijuna polimernih novčanica u 22 zemlje diljem svijeta.  
aktualno
Aktualno
 • Britanski The Times objavio je rješenje koje bi nas u vrlo bliskoj budućnosti moglo osloboditi starih pohabanih, izblijedjelih i zgužvanih novčanica u džepovima.
slide20
Prema navodima australske središnje banke, njihove novčanice traju i do deset puta dulje od onih u Britaniji, a prljavština se na njih ne skuplja. Godine 1998. Australija je počela "odjevati" novčanice u polimer, a tri godine poslije postala je prva zemlja s plastičnim novčanicama. Slijedio je Novi Zeland koji je prvi tiskao plastične dolare. U Sjevernoj Irskoj plastična "petica" prvi je put ušla u optjecaj 1999. u sklopu obilježavanja milenija.
hrvatska
Hrvatska
 • Ministarstvo financija i Bank of England navodno su još 2005. razmatrali mogućnost tiskanja plastičnih novčanica. Međutim, u Bank of England i dalje se kolebaju, a i bankari nisu skloni dati polimerima bezuvjetnu podršku, i to prije svega zbog problema s korištenjem takvih novčanica u bankomatima i strojevima kojima se kontroliraju krivotovorine.
slide23
Direktor trezora Hrvatske narodne banke, naglašava da su Europljani nekoliko puta razmatrali upotrebu polimera, ali nije uveden jer građani zaziru i nisu skloni plastičnom novcu. Polimeri koji se spominju, razmatrali su se kao mogućnost kod uvođenja eura, a djelomično su ih koristile Nizozemska i Austrija za neke novčanice. Australija je svoje novčanice otisnula na specijalnu plastičnu masu koja je slična plastičnom ulošku
slide25
Hrvatska već dvije do tri godine razmatra razvoj specijane emulzije koja se stavlja na arak tijekom tiska, a onemogućava prianjanje prljavštine na novčanice i njezinu istrošenost.
slide26
Prema sadašnjim ispitivanjima, emulzija bi povećala trajnost novčanica 50 posto.
 • Novčanice od 10 i 20 kuna kod nas se moraju mijenjati svakih 20 do 24 mjeseca, a njihova trajnost povećala bi se na 36 mjeseci.
slide29
Troškovi emulzije su oko deset posto u odnosu na sadašnje troškove tiskanja, a u HNB-u vjeruju da bi se to isplatilo već za godinu dana. Hrvatska je već kod tiskanja novca 2001. i 2002. godine promijenila papirnatu strukturu koja mu daje veću prozirnost i glatkoću. Gustoćom papira postignuta je otpornost na prijelome, gužvanje i savijanje.
slide30
Sav rashodovani rabljeni novac u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, ne može se reciklirati zbog pamučne strukture novčanica. Novčanice se režu na trake od 12 milimetara dužine i 1 do 1,5 milimetara širine i odlaze u smeće.