pentru competi ie n telecomunica ii
Download
Skip this Video
Download Presentation
Pentru competi ţ ie în telecomunicaţii!

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 41

Pentru competi ţ ie în telecomunicaţii! - PowerPoint PPT Presentation


 • 74 Views
 • Uploaded on

Pentru competi ţ ie în telecomunicaţii!. Dr. Nicolae Oac ă Consultant telecomunicaţii 20 iunie 2013, Hotel Radisson. Agenda. România văzută de CE (Scoreboard 2013) Telecomunicaţiile româ n eşti în 2013 Probleme - Tarifele de terminare în reţelele mobile

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Pentru competi ţ ie în telecomunicaţii!' - amalia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
pentru competi ie n telecomunica ii

Pentru competiţie în telecomunicaţii!

Dr. NicolaeOacă

Consultant telecomunicaţii

20 iunie 2013, Hotel Radisson

agenda
Agenda
 • România văzută de CE (Scoreboard 2013)
 • Telecomunicaţiile româneşti în 2013
 • Probleme

- Tarifele de terminare în reţelele mobile

- Codarea telefoanelor mobile

- Durata contractelor

- Denominarea tarifelor in Euro sau lei?

 • Roamingul internaţional
standard fixed broadband availability
Standard fixed broadband* availability

1. România văzută de CE

adding wireless, EU coverage is 99.97%

*xDSL, Cable, FTTP and WiMax; Source: Point Topic

3

nga availability 54 of eu homes
NGA* availability (54% of EU homes)

1. România văzută de CE

But only 12% of EU rural areas are covered

* Next Generation Access (NGA): VDSL, Cable Docsis 3.0 and FTTP; Source: PointTopic

6

2 comunica iile mobile in 2013
2.Comunicaţiile mobile in 2013
 • ANCOM: la 31 dec 2012 erau22,8 milioane SIMuri active, sau 120% penetrare
 • Marii jucători (după veniturile din 2012):

Grupul DT (OTE) - cca €1,25 miliarde

   • pe când fuziunea RomTelecom – Cosmote?

Orange - €913 milioane

Vodafone - cca €800 milioane

 • Operatorii GSM900 (Vodafone şi Orange) deţin

- circa 72% din piaţă după SIMuri

- circa 77% din piaţă după venituri

3 probleme
3. Probleme
 • Comunicaţii/telefonia fixă:
  • Telefonia fixă - stagnare, Internetul fix - creştere (încă)
  • Telefonia fixă subvenţionează telefonia mobilă prin tarife de terminare asimetrice
 • Comunicaţii/telefonia mobilă:
  • Numărul SIMuri în scădere (criza economică, scădere tarife terminare)
  • Operatorii virtuali – încă lipsesc de pe piaţă
  • Cheltuielile (capex, opex) mai mici decât la telefonia fixă, iar tarifele de terminare mai mari
  • Tarife de terminare mari - operatorii mici au rămas mici
3 interconectarea cu re elele mobile
3. Interconectarea cu reţelele mobile
 • Telefonia mobilă a fost lansată la începutul anilor 90’, la câţiva ani după primele mişcări de liberalizare a telefoniei fixe din SUA şi Anglia, dar înainte de liberalizarea din Europa. Nu s-a considerat necesară reglementarea acestei noi pieţe fiind socotită competitivă, având mai mulţi competitori. Aceasta a făcut ca tarifele să fie stabilite de către operatori, care speculând marele avantaj al telefoniei mobile, mobilitatea, au impus tarife mari, atât în interiorul reţelei, dar mai ales în afara ei.
 • Tarifele de terminare în reţelele mobileau fost mult prea mari de la început şi deabia în ultimii ani au intrat în vizorul Comisiei Europene printro schemă de reducere în timp. În 2004 atrăgeam atenţia [2] că tarifele de terminare în reţelele mobile ar trebui să fie mai mici decât cele în reţelele fixe şi că telefonia fixă, o afacere în stagnare, subvenţiona telefonia mobilă prin aceste tarife mari.
 • Ar trebui accelerată punerea pe costuri a tarifelor de terminare în reţelele mobile aşa cum fac ţările UE. De exemplu, conform Scoreboard 2013, tariful de terminare în Franţa este de c€0,84/minut, faţă de c€3,07/minut în România, deşi PIBul/locuitor sau puterea de cumpărare la noi este mult mai mică decât în Franţa. Cu c€3,07/minut, România se situează peste media UE25 de c€2,33/minut. Slide 27 & 28!
3 interconectarea cu re elele mobile3
3. Interconectarea cu reţelele mobile
 • Paradoxal este că tarifele de terminare în reţelele mobile sunt de câteva ori mai mari decât cele în reţelele fixe (c€0,58-c€0,73/minut), în loc să fie mai mici, costurile (operaţionale şi investiţionale) fiind mai mari la reţelele fixe comparativ cu cele mobile [3]. Slide 30!
 • Asimetria tarifelor (c€3,07/c€0,58) face ca telefonia fixă şi utilizatorii săi să subvenţioneze comunicaţiile mobile. Românii plătesc mai mult decât trebuie pentru mobile!Operatorii mici ......
 • Tarife mari de interconectare: românii au 2 sau 3 telefoane pentru a evita taxa vamală numită interconectare. Românii plătesc mai mult decât trebuie pentru mobile!
 • Tarifele mari de interconectare afectează dezvoltarea operatorilor mici!
 • Ar trebui calcultate tarifele reale folosind datele de la operatori
 • Până atunci,s-ar putea folosi tarifele de interconectare calculate pentru comunicaţiile fixe/RomTelecom (€0,0058/min).
 • c€0,5/minut ar putea fi tariful de terminare în reţelele mobile in România anului 2013.
3 interconectarea cu re elele mobile5
3. Interconectarea cu reţelele mobile
 • Numarul mare de SIMuri tradus printro penetrare mare, peste 100% cum este în Romania şi în alte ţări, nu ar trebui să fie un motiv de mândrie naţională, ci dimpotriva ar trebui socotit un eşec al pieţei de vreme ce se plăteşte mai mult pentru telefonia mobilă având două sau chiar trei telefoane mobile conectate în reţele diferite pentru a evita marea taxă vamală dintre reţele numită tarif de terminare în reţelele mobile. Nu acelaşi lucru se întâmplă în telefonia fixă unde tarifele rezonabile de terminare nu îi fac pe români să aibă mai multe telefoane fixe, deşi sunt mai multe reţele de telefonie fixă. Situaţia aduce aminte de SUA de la inceptului anilor '80, inainte de liberalizare, cand americanii plateau US$1 miliard/an mai mult din cauza tarifelor prea mari ale monopolistului AT&T şi care se regăseau în produsele şi serviciile de la acea vreme.
 • Conform ANCOM, la finele anului 2012 erau 22,8 milioane SIMuri active la o populaţie de 19 milioane, astfel că s-ar putea presupune că circa 15% dintre acestea sunt pentru evitarea acestei suprataxe. Ar putea rezulta că, din cauza acestor tarife mari, românii plătesc cu circa 10%, sau €200-250 milioane pe an mai mult decît ar trebui.
 • Tarifele de terminare mari corelate cu tarife foarte mari spre alte reţele, în anumite condiţii, au făcut ”captivi” clienţii de telefonie mobilă, rezultând o anomalie: circa 85% din trafic se termină in reţeaua mobilă care l-a generat. România are patru reţele naţionale de telefonie mobilă din care numai 15% din trafic iese afară!
3 codarea telefoanelor mobile
3. Codarea telefoanelor mobile
 • Codarea telefoanelor mobile.

Cu excepţia unui operator, restul operatorilor de telefonie mobilă oferă telefoane codate în reţeaua proprie astfel că nu pot fi folosite în alte reţele dacă nu sunt decodate. De ce telefonul mobil pe care-l cumperi cu plata în rate în cadrul unui abonament pe x ani trebuie să fie codat? O casă pe care o cumperi cu plata în rate nu este “codată” - o poţi folosi cum doreşti: poţi locui in ea, o poţi închiria sau vinde. Pe când la un telefon mobil cumpărat in rate (cu contract care prevede obligaţii) nu ai deplinătatea uzufructului: eşti obligat sa-l foloseşti numai intro reţea, deşi este al tău. Revin la telefonia fixă: aici niciun operator care oferă telefoane nu le codează. De ce operatorii mobili trebuie să cheltuiască în plus pentru a coda telefonul şi a limita astfel folosirea unui produs pe care consumatorul îl plateşte integral pe durata contractului?

 • Pachetul de reglementări telecom din dec. 2009, printre altele, limita durata contractelor pe care le oferă operatorii de telecomunicaţii la 24 luni, dar prevede şi faptul că aceştia trebuie să ofere consumatorilor şi contracte cu o durată maximă de 12 luni. La noi sunt operatori care nu oferă contracte cu durata de un an. De exemplu, RomTelecom are în ofertă numai durate contractuale de doi ani.
 • Comparatorul de tarife ar permite românului să compare uşor tarifele de pe întreaga piaţă pentru a lua o decizie în deplină cunoştiinţă de cauză.
 • Este influenţată mobilitatea şi capacitatea de alegere şi decizie a consumatorului, care se vede limitat de multe ori în alegerea pe care trebuie să o facă şi care plăteşte mai mult decât ar trebui.
3 denominarea tarifelor in euro
3. Denominarea tarifelor in EURO?
 • De ce tarifele sunt denominate in Euro, când moneda naţională este leul, contabilitatea în România se ţine in lei, iar românii, consumatori ai serviciilor de telecomunicaţii, sunt plătiţi in lei? Roşiile, merele, chiar şi cele din importa, au preţuri în lei. De ce marii operatori denominează tarifele în Euro făcând imprevizibile uneori cheltuielile cu telecomunicaţiile mai ales în perioade de turbulenţă a pieţelor valutare?
4 roamingul interna ional
4. Roamingul internaţional

Regulation (EC) no. 717/2007 & nr. 544/2009 of the European Parliament and of the Council

- the high level of prices acts as an obstacle to using mobile devices when traveling abroad > a significant barrier to the internal EU market, and to the knowledge - based economy

- high level - due to high wholesale charges levied by the foreign host network operator or to high retail mark-ups charged by the users’ own operator

- a common aproach to guarantee that end-users traveling within the EU are not

paying too high tariffs for roaming services - end-users’ protection & unique market

- tariff levels (wholesale and retail) for the end-users making calls (originating or

receiving) in the EU countries

- transparency of retail charges for roaming calls and SMS and providing tariff

information to all the roaming end-users

- tariff caps for wholesale or retail denominated in euros

- voice calls, SMS, data

- eurotariff - any tariff below the upper limit

- end-users could opt for eurotariff and give up... anytime and free of charge

- 544: no fee for received SMS, safeguard mechanism to avoid bill shock (€50)

- Results - lower roaming tariffs, but no real competition. Slide 35!

4 roamingul interna ional2
4. Roamingul internaţional

Regulation no. 531/2012 of the European Parliament and of the Council

Reducing/Eliminate the difference between national and roaming tariffs

No real competition until now - prices close to the EC limits

1. Roaming access obligation to facilitate the entry of new or existing players

 • Reference offer, contract, contract concluding, access - 2013
 • MVNOs - new actors on the international roaming market

2. Unbundling roaming services - Separate sale of roaming services and domestic services to increase competition

 • Roaming - a stand-alone service, not bundled with domestic services, to allow distinct consumers choice, increasing competition

- Consumers could opt for separate sale of roaming services from domestic mobile package - different roaming providers, 1 July 2014

- Usage of alternative data roaming services, no matter of existing roaming contracts

4 roamingul interna ional3
4. Roamingul internaţional
 • Euronews: Comisia Europeana a votat saptamana trecuta eliminarea tarifelor de roaming pentru apeluri telefonice, mesaje si internet in UE, utilizatorii urmand practic sa aiba aceleasi tarife la aceste servicii ca si in tara lor. Proiectul de decizie ar urma sa fie publicat in decurs de sase saptamani, iar propunerea ar putea sa intre in vigoare de la 1 iulie 2014.Slide 38!
 • Nu este imposbil! Să ne amintim de piaţa noastră după liberalizare (local, naţional, internaţional). Naţional dispărut !
 • Dar nici uşor şi peste noapte de realizat
  • 25 pieţe diferite dpdv macroeconomic şi telecom
 • Ce s-ar putea întâmpla?
  • Un proces similar cu *rebalansarea tarifelor* de la liberalizarea telefonei fixe - tarifele naţionale ...
4 roamingul interna ional5
4. Roamingul internaţional
 • Regulamentul Roaming internaţional prevedea un rol operatorilor mobili virtuali
 • Operatorii virtuali folosesc reţelele operatorilor clasici pentru a oferi un serviciu sub marcă proprie. Efecte – creşte competiţia, scad tarifele, etc.
 • Virgin Mobile şi Danemarca - exemple clasice
 • În 2005: Franţa, Spania, etc. au cerut operatorilor virtuali sa intre pe acele pieţe
 • În 2008 ANC a reglementat numai posibilitatea ca operatorii virtuali să primească resurse de numerotaţie
 • ANCOM a elaborat un ghid privind activitatea operatorilor mobili virtuali, consultat şi publicat in mai 2012 fără rezultate până acum (Enigma)
  • ar trebui revizuit pentru a-i creşte eficienţa
referin e
Referinţe

1. Comisia Europeana - DAE Scorecard 2013, http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/download-scoreboard-reports

2. Dr. Nicolae Oacă - Telecomunicaţiile româneşti şi integrarea europeană. Publicat de către Societatea Academică din România în PWR nr. 5/2004

3. Dr. Nicolae Oacă -Interconectarea cu reţelele mobile, problema telecomunicaţiilor din România, publicat în Market Watch, iunie 2008

slide41
Vă mulţumesc pentru atenţie!

Nicolae OACĂ, PhD, MBA

Consultant telecomunicaţii

Telefon: 00 40 21 210 12 24

Mobil: 00 40 766 505 784

E-mail:[email protected]; [email protected]

ad