slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Miskolc, 2011.11.18.

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

Miskolc, 2011.11.18. - PowerPoint PPT Presentation


 • 135 Views
 • Uploaded on

A HULLADÉK A LEGFONTOSABB NYERSANYAG PENK MÁRTON ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ. Miskolc, 2011.11.18. A világ 3 leggyakrabban használt színesfémének termelése (2010). Az Al termelés 2010 és 2020 között megduplázódik, a primer Al termelése 40%-al nő! A növekedés fő forrása a másodnyersanyag.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Miskolc, 2011.11.18.' - amadahy


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

A HULLADÉK A LEGFONTOSABB NYERSANYAG

PENK MÁRTONÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

Miskolc, 2011.11.18.

a vil g 3 leggyakrabban haszn lt sz nesf m nek termel se 2010
A világ 3 leggyakrabban használt színesfémének termelése (2010)

Az Al termelés 2010 és 2020 között megduplázódik, a primer Al termelése 40%-al nő! A növekedés fő forrása a másodnyersanyag.

(Kína felhasználása 2005-ben 3,5 millió t, 2010-ben 12,5 mt, 2020-ban 32 mt.)

a magyar alum niumipar s a szomsz dok jelent sebb termel zemei
Öntészeti ötvözet gyártás:

Magyarország:- EURAL (Scholz Alumínium)- MAL Alufém, - Alu-Block- Euorcast- kisebb ötvözetgyártók

Horvátország: Ivanal,Szlovénia:TALUMAustria: AMAG-CastingSzlovákia: Confal,Románia: HA

A magyar alumíniumipar és a szomszédok jelentősebb termelő üzemei
 • Félgyártmány gyártás:
 • Magyarország:- ALCOA-KÖFÉM,- SAPA, - INOTAL - EURAL (Scholz Alumínium)
 • Szerbia-MN: Podgorica, SEVALHorvátország: TLMSzlovénia: IMPOL, TALUMAusztria: AMAG, HAICsehország: Constellium Decin, AlinvestSzlovákia: Slovalco, Constellium LeviceUkrajna: ZaporozsjeRománia: ALRO, HAI Oradea
a hullad k mint m sodnyersanyag
A hulladék, mint másodnyersanyag
 • Előfeltételek:- Kémiai, kohászati: az alumínium a 3 legelterjedtebb elem a földkéregben (az O és Si után), 8%. A legjobban újrahasznosítható alapanyag (gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható). - Környezetvédelmi:Az újrahasznosított Al környezeti lábnyoma nem éri el a primer Al lábnyomának 8%-át (12-szer kisebb). Az 1888 óta termelt Al 75% még használatban van.- Technológiai:Hulladék: olyan anyag, amelyet az adott állapotában a felhasználó (a birtokosa) már nem tud (nem képes, nem akar) használni.A hulladékot a hulladék kezelő/hasznosító cégek dolgozzák fel másodnyersanyaggá. A cél, hogy a feldolgozás biztosítsa a hulladéknak olyan állapotát, amely lehetővé teszi, hogy a hulladékból ugyanaz a termék készüljön ismét, amilyen eredetileg volt.(Pl. italosdoboz: 12000 t keletkezik Magyarországon, kb. 3000 t kerül visszagyűjtésre, Magyarországon nincs megfelelő újrahasznosítás.)
el zm nyek ttekint se
Előzmények áttekintése
 • Magyarországi előzmények (alumíniumnál):- A szovjet-magyar timföld-alumínium egyezmény miatt olcsó primer nyersanyaggal rendelkezett. Hulladék bázisú gyártás csak Apcon (Qualitál) (A „tovariscsi konyec” eredményeként nem volt elég nyersanyag, hirtelen igény támadt a másodnyersanyagra is.) KÖFÉM elkezdett bérmunkázni és vásárolt hulladékot használni, Metalservice IMPOL bérmunkában félgyártmányt gyártatott.)- A 90-es évek elején leálltak a magyar kohók, öntödei kapacitásaik elkezdtek öntészeti ötvözeteket is gyártani (Alu-Tömb, EURAL, MAL-Alufém, „népi kohók”)- Az ezredforduló után növekedett meg igazán az Al hulladék aránya a Magyarországi félgyártmánygyártásban (4-szeresére), amikor az ALCOA-KÖFÉM és a MAL (később INOTAL) stratégiát váltott. - Magyarországon a fémhulladékos szakma a legfejlettebbek közé fejlődött a másod-nyersanyaggá történő feldolgozás szempontjából. A legközelebb kerül ahhoz az amortizációs hulladék, hogy az eredeti rendeltetése szerint történjen a felhasználás.
 • Külföldi előzmények:- Az iparilag fejlett országokban a jelentős termelés még nagyobb feldolgozó ipartól kapja a steril, homogén gyártási hulladékot, amortizációs hulladékot szinte csak az öntészeti ötvözetgyártáshoz használnak.- Elindult a korszerű olvasztó berendezések kiépítése, nagy hulladékarányú betétekkel (az AMAG pl. 70%-os aránnyal dolgozik primer bázisú ötvözeteknél).- Kialakult az iparszerű hulladékkezelés.- A megnövekedett kohófém árak (prémiumok) az olcsóbb alapanyag iránti igényeket támasztottak, ennek megfelelő alakultak a szabályozások (hulladék státusz vége).
hullad k vagy koh f m
Hulladék, vagy kohófém?
 • 1. Kiinduló anyag: KohófémElőnyök:- Szabványos, technikailag tiszta alapanyag.- Könnyű adagolhatóság, jó olvasztási paraméterek.- Könnyű a technológia szabványosítása (McDonaldsban nem kell szakács, kohófémhez nem kell hozzáértő betét összeállítás).Hátrányok:- Magasabb ár.- Ötvöző anyagokat külön kell hozzáadni.- „Túl jó” a gyártmányok minősége (megengedett határértékek alatti szennyező elemek)
 • 2. Kiinduló anyag: MásodnyersanyagElőnyök:- Alacsonyabb ár.- Ötvöző anyagokat tartalmaz (nem kell, vagy kevesebb előötvözet, ötvözőfém kell).- Kisebb környezeti lábnyomot hagy.Hátrányok:- Nehezen szabványosítható, összetételi kockázatokat jelent (szakács, hozzáértő kohász kell).- Nehezebben adagolható a hagyományos kamrás kemencékbe (kapacitásvesztés)- Több salakkezelést igényel (a salak nem káros melléktermék, hanem részben másodnyersanyag)
a hullad kkal mint m sodnyersanyaggal szemben t masztott m szaki gazdas gi elv r sok
A hulladékkal, mint másodnyersanyaggal szemben támasztottműszaki-gazdasági elvárások
 • Technológiai elvárások:- megbízható kémia összetétel,- adagolásra alkalmas paraméterek (méret, tömörség, kihozatal stb.)- alkalmas logisztikai paraméterek(csomagolás, szállítás, készletezés stb.)
 • Biztonsági elvárások:- veszélytelen állapot (robbanás-, szennyezés-, sugárzás-mentesség, stb.)- veszélytelen feldolgozhatóság (száraz, füstgázszennyezést nem okoz, stb.)
 • Gazdaságosság:- árelőny a primer alapanyaggal szemben (komplexen értendő, pl. nem a kisebb leégési veszteség értendő ezalatt: a folyékony fém olcsóbb legyen).- fizetési előny (megfelelő ár, árfolyam és finanszírozás)- alacsony környezetterhelés
slide13
Fémkereskedelmi lánc(a Martin Metals nem foglalkozik begyűjtéssel, felvásárlással, csak az együttműködő beszállítóktól vásárol)

Ipar

60 %

Iparszerű bontás

30 %

Lakosság10 %

Hulladék kezelő

Hulladék kezelő,

hasznosító

Hulladék kezelő,

hasznosító

Hulladék kezelő

Készletező nagykereskedő

MARTIN METALS KFT

Ötvözet

gyártó

Félgyártmány

gyártó belföld

Félgyártmány

gyártó külföld

a martin metals kft funkci i
A Martin Metals Kft funkciói
 • Fém készletező-nagykereskedelmi cég:
 • - szakmaiság: - piaci stratégiai együttműködés (piacelemzés és tanácsadás) - anyag-ismeret (minősítés, oktatás a hulladék kezelőknek) - minőség-biztosítás (műbizonylat), - adagolási ajánlás a felhasználónak, - minőségi garancia a feldolgozónak
 • - üzleti szellem (teljes körű kereskedelmi szolgáltatás):
 • - piackutatástól a teljes lebonyolításig (nincs rossz anyag, csak drága) - EXW, CPT árufogadás - szállítmányozás - reklamációs ügyintézés- pénzügyi erő: - árazás a szállító és a vevő igényei szerint (risk management) - gyors fizetés a szállítónak (5-15 nap) - halasztott fizetés (60 nap) a vevőnek
a martin metals kft tev kenys ge
A Martin Metals Kft tevékenysége
 • - Minőségi-mennyiségi átvétel: - az áru minősítése (megvédi a szállítót a rossz minőségű áru kibocsájtásától)4 db spektrométer (2 db fotospektro, 2 röntgen) - minőség-biztosítás (műbizonylat), - adagolási ajánlás a felhasználónak, - minőségi garancia a feldolgozónak
 • - Készletezés, tárolás:
 • - Komplettáló készletgyűjtés (a szállító „vegyes” szállítmányokat küld, ahogyan keletkezik nála az anyag, a vevő homogén szállítmányokat kap, ahogyan használja), - Kellő mennyiségű készlet tárolása (INOTAL ellátáshoz szükséges mennyiség tárolása) - A tárolás során javító megmunkálás (minőség, csomagolás, szárítás stb.) - Készlet finanszírozása, árkockázat kezelése.
 • - Kiszállítás a vevőnek: - „Just in time” (INOTAL, ALCOA, IMPOL) - Komplett szállítmányok a többi vevőnek (homogén szállítmány)
milyen f mekkel keresked nk
Milyen fémekkel kereskedünk?
 • Primer fémek:
 • - alumínium és ötvözetei valamint ötvözői (Mg, Si, Cu, Zn)          - réz és ötvözetei valamint ötvözői (Zn, Sn, Pb, Al)         - cink és ötvözetei         - egyéb vas- és nemvas-fémek.
 • Hulladékok: - alumínium (képlékeny alakítási és öntészeti ötvözetek)- magasan ötvözött (CrNi) acélhulladékok - réz (félgyártmány-gyártási és finomítási másodnyersanyagok)- egyéb vas- és nemvas-fémek
 • Félgyártmányok: - alumínium (öntve-hengerelt, hengerelt, sajtolt, húzott félgyártmányok, dezoxidációs Al) - acél és ötvözött acél félgyártmányok
slide21

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET

www.martinmetals.eu

Miskolc, 2011.11.18.

ad