L mp laajeneminen
Download
1 / 11

- PowerPoint PPT Presentation


  • 143 Views
  • Uploaded on

animaatio. Lämpölaajeneminen. Miksi sähköjohdot roikkuvat?. Miksi junan kiskoissa on lomittain menevät liitossaumat?. Kun palloa kuumennetaan, se laajenee, eikä mahdu enää renkaan läpi.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - alissa


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
L mp laajeneminen

animaatio

Lämpölaajeneminen

Miksi sähköjohdot roikkuvat?

Miksi junan kiskoissa on lomittain menevät

liitossaumat?


L mp laajeneminen

Kun palloa kuumennetaan, se laajenee,

eikä mahdu enää renkaan läpi.


L mp laajeneminen

Kun laitat lämpömittarin kuumaan veteen, mittarin nestepatsas nousee. Näyttää siltä, että lämpömittariin tulisi lisää nestettä, vaikka se on suljettu. Tämä perustuu siihen, että aine laajenee lämmetessään. Kun laitat lämpömittarin kylmään, nestepatsas laskee, -mittarissa oleva neste kutistuu. Sama määrä ainetta vie suuremman tilavuuden korkeassa lämpötilassa kuin matalassa lämpötilassa.


L mp laajeneminen

Myös kiinteät aineet laajenevat lämpötilan noustessa. Samaa ainetta olevat kappaleet pitenevät lämmetessään suhteellisesti yhtä paljon.

  • Lämpölaajenemisen suuruus riippuu

  • itse aineesta (lämpötilakerroin)

  • Alkuperäisestä pituudesta

  • Lämpötilan muutoksen suuruudesta


L mp laajeneminen

Aine Pituuden lämpötilakerroin (1/°C) Samaa ainetta olevat kappaleet pitenevät lämmetessään suhteellisesti yhtä paljon.

Alumiini 0,000 023

Hopea 0,000 019

Kupari 0,000 017

Rauta 0,000 012

Betoni 0,000 012

Hiili 0,000 009

Lasi 0,000 008

Tiili 0,000 008

Puu 0,000 005 - 0,000 030

Metrin mittaisen alumiinitangon pituus kasvaa yhden asteen lämpötilan nousun seurauksena 0,000 023 metriä, eli 0,023 mm.Jos lämpötila nouseekin sadalla asteella, kasvaa alumiinitanko 100 * 0,023 mm = 2,3 mm, jonka jo huomaa silmämääräisesti. 10 metrin tanko kasvaa siis vastaavasti 2,3 cm.


L mp laajeneminen

Lämpölaajenemisen sovellutuksia Samaa ainetta olevat kappaleet pitenevät lämmetessään suhteellisesti yhtä paljon.

Mutkat putkissa

Pitkien putkistojen lämpötilan muutoksesta johtuva lämpölaajeneminen on ratkaistu tekemällä putkistoihin kuvan mukaisia mutkia, jolloin putkisto antaa periksi laajenemiselle.


L mp laajeneminen

Junan pyörien kiinnityksessä keskiosa viilennetään ja rautarenkaat kuumennetaan monta sataa astetta kuumemmaksi. Lämpötilan tasaantuessa saadaan kestävä liitos.

Veturin pyörän kiinnittämisessä akseliin käytetään hyväksi lämpölaajenemista. Samassa lämpötilassa akseli on noin prosentin verran suurempi kuin pyörässä oleva reikä. Kun pyörä lämmitetään 240 asteiseksi se laajenee samoin reikä pyörässä myös laajenee. Tällöin akseli sijoitetaan pyörään ja annetaan jäähtyä. Liitos on kestävä, koska pyörän jälleen jäähtyessä reikä pienenee. 


L mp laajeneminen

Juuttunut korkki rautarenkaat kuumennetaan monta sataa astetta kuumemmaksi. Lämpötilan tasaantuessa saadaan kestävä liitos.

Kiinni juuttuneen lasipurkin metallikanne saa helposti auki, kun lämmittää kantta kuumalla vedellä. Purkin kansi laajenee ja kansi aukeaa helposti.


L mp laajeneminen

Lämpölaajeneminen otetaan huomioon esimerkiksi siltoja rakennettaessa. Sillan toinen pää lepää rullien päällä, jotka mahdollistavat sillan venymisen kesällä ja supistumisen talvella. Myös itse siltaan

Jätetään laajenemisvaraa.


L mp laajeneminen

Saunan lämpömittarissa on rakennettaessa. Sillan toinen pää lepää rullien päällä, jotka mahdollistavat sillan venymisen kesällä ja supistumisen talvella. Myös itse siltaan

kaksoismetalliliuska, joka

taipuu lämpötilan kasvaessa


L mp laajeneminen

Veden laajeneminen on poikkeuksellista rakennettaessa. Sillan toinen pää lepää rullien päällä, jotka mahdollistavat sillan venymisen kesällä ja supistumisen talvella. Myös itse siltaan

0-asteinen vesi supistuu lämmetessään 4 ºC:een asti ja alkaa vasta tämän jälkeen laajeta.

Syksyllä järvien vedet alkavat jäähtyä pinnalta. Kylmempi vesi on tiheämpää ja painuu pohjaan. Mutta 4 ºC:ssa tämä pystykierto lakkaa, koska vesi alkaakin kevetä jäähtyessään. Näin järvet pääsevät jäätymään vain pinnalta ja veden elämä voi jatkua yli talven.

tilavuus

Lämpötila (°C)


ad