stephen edwin king n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Stephen Edwin King

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Stephen Edwin King - PowerPoint PPT Presentation


 • 118 Views
 • Uploaded on

Stephen Edwin King. Állattemető. A szerzőről. 1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában . Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Stephen Edwin King' - aldis


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
stephen edwin king

Stephen Edwin King

Állattemető

a szerz r l
A szerzőről
 • 1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában .
 • Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője.
 • Fontosnak tartja műveiben az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket műveiben. Könyvei nagyrészt Maine államban játszódnak, bár olykor fiktív településeken is.
slide3
Fontosnak tartja műveiben az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket műveiben.
 • Stílusára jellemző az informális elbeszélési stílus, a közvetlen hangvétel olvasóival, akikre előszeretettel hivatkozik "Állandó Olvasó"- ként. Ez a stílus szöges ellentétben áll sok művének horrorisztikus történéseivel.
 • Műveit a műfaj határain belül általában pozitívan fogadják a kritikusok, de sokan világítanak rá arra, hogy nem tartoznak a szépirodalom kategóriájába, csupán a populáris irodalmat vagy ponyvairodalmat képviselik.
llattemet
Állattemető

A regény A film

slide5
A regény:
 • Az Állattemető a Creed család – Louis, Rachel, Ellie és Gage – történetét meséli el, akik a Maine állambeli Ludlow-ba költöznek.
 • Új otthonuk egy forgalmas út mentén fekszik… és az úgynevezett Állattemető szomszédságában, ahol mindazok a háziállatok találnak végső nyugalomra, akik a forgalmas úton lelték halálukat.
 • Amikor a család macskája, Church hasonlóan szomorú sorsra jut, Jud Crandall, Creedék szomszédja mesél Louisnak egy másik, egyősi indián temetkezési helyről az Állattemető mögött.
slide6
Louis úgy dönt, hogy Church-öt ide temeti, és a macska vissza is tér. Ámbár kissé másképp. Furcsán viselkedik, bűzlik, és patkányokat hord haza a lakásba.
 • Így aztán, amikor Creedék kisfiát, Gage-t hónapokkal később tragikus módon elüti egy kamion, a gyászoló apa nem lát más kiutat, hogy megbirkózzon ezzel a szörnyű eseménnyel: a mikmek indiánok rejtélyes temetkezési helyén földeli el a kisfiút, és reménykedik abban, hogy visszatér, ahogyan Church is visszatért.
slide7
A film:
 • King-nek jelentős hatása van az amerikai filmiparra is, hiszen néhány kivétellel az összes művéből készült tévé- vagy mozifilm, illetve sorozat. Ezek általában gyenge eredményt hoztak és gyakran szinte teljes mértékben eltértek a film alapjául szolgáló műtől.
 • A film, a Kedvencek temetője címet kapta. A filmet Mary Lambert rendezte 1989-ben. A forgatókönyvírója Stephen King volt.
slide8
A filmváltozatban az író is megjelenik, mint Creed család bejárónőjét temető pap
 • Ennek köszönhető, hogy a film nem tért el teljesen a könyvtől.
 • A film középpontjában a Creed család áll, akik egy Maine állambeli országúti házba költöznek. A háztól nem messze fekszik a Kedvencek temetője, amelybe főleg az autók által elütött házi kedvenceiket temetik az emberek. A temetőn túl található egy elhagyatott indiántemető is, mely sötét titkokat rejt.
slide9
A család életében hamarosan tragédia következik be amit az apa szeretne meg nem történté tenni. Ezért Louis, az apa kihasználja az indiántemető természetfölötti képességeit, hogy rendbe hozza a dolgokat, de próbálkozásai balul sülnek el, mert az a temető egy elátkozott hely.
 • Kritikák:
 • Sokak szerint, ez az egyik legfélelmetesebb könyve. Igen jó kritikát kapott, nem úgy mint film változata. Sokak szerint a film nem tudja visszaadni azt az élményt, amit a könyv olvasása ad.
slide10
"Nem igazán érdekel, ha nem sikerülnek a könyveimből készült filmek. Ami viszont kiakaszt: mikor odajönnek hozzám és közlik, hogy imádják a filmjeimet. Ilyenkor ezt mondom: „Tudja, van egy másik hivatásom is. Könyveket írok.’”

(Stephen King)