slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
B. 144 PowerPoint Presentation
Download Presentation
B. 144

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 60

B. 144 - PowerPoint PPT Presentation


  • 130 Views
  • Uploaded on

1. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide. If the length is reduced by x cms and its width is increased also by x cms so as to make it a square then its area changes by :. A. 4. B. 144. C. 12. D. 2. Congrats!!. Correct Answer. Next Question. Wrong Answer. Correct answer is 4

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'B. 144' - aelwen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

1. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide. If the length is reduced by x cms and its width is increased also by x cms so as to make it a square then its area changes by :

A. 4

B. 144

C. 12

D. 2

congrats
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer
Wrong Answer
  • Correct answer is 4
  • To make length and width similar they need to be reduced and increased by 2 cms respectively. The area of original structure is 140 sqcm and that of changed structure is 144 sqcm.

Next Question

slide4

2. A motorcycle stunts man belonging to a fair, rides over the vertical walls of a circular well at an average speed of 54 kph for 5 minutes. If the radius of the well is 5 meters then the distance traveled is:

A. 2.5 kms

B. 3.5 kms

C. 4.5 kms

D. 5.5 kms

congrats1
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer1
Wrong Answer
  • Correct answer is 4.5 kms
  • He travels 54 kms in 60 minutes hence in 5 minutes he will travel (54/60)X5=4.5 kms.

Next Question

slide7

3. If 1 cm on a map corresponds to an actual distance of 40 kms. And the distance on the map between Bombay and Calcutta is 37.5 cms., the actual distance between them is :

A. 375 kms

B. 3750 kms

C. 1500 kms

D. 7500 kms

congrats2
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer2
Wrong Answer
  • Correct answer is 1500 kms
  • 37.5 X 40 = 1500

Next Question

slide10

4. A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the weight of the empty box is :

A. 10 kg

B. 10.5 kg

C. 11 kg

D. 11.5 kg

congrats3
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer3
Wrong Answer
  • Correct answer is 11.5 kgs
  • 35500-(90X100+100X150)=11500 gms

Next Question

slide13

5. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by :

A. 44%

B. 120%

C. 40%

D. 144%

congrats4
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer4
Wrong Answer
  • Correct answer is 44%
  • In these types of question always square up the increased value of the given side to know the result.
  • (12X12)-(10X10)=44 (assuming original radius to be 10 cms)

Next Question

slide16

6. Tom, Dick and Harry went for lunch to a restaurant. Tom had $100 with him, Dick had $60 and Harry had $40. They got a bill for $104 and decided to give a tip of $16. They further decided to share the total expenses in the ratio of the amounts of money each carried. The amount of money which Tom paid more than what Harry paid is

A. 120

B. 36

C. 60

D. 24

congrats5
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer5
Wrong Answer
  • Correct answer is 36
  • Total money they had = 100+60+40=200
  • Ratio of expense to Money = 120/200=60
  • Tom’s share= 100X0.6=60
  • Dick’s share = 60X0.6=36
  • Harry’s share = 40X0.6=24

Next Question

slide19

7. A plot of land is in the shape of a trapezium whose dimensions are given in the figure. Find the perimeter of the field.

A. 50 m

B. 64 m

C. 72 m

D. 84 m

congrats6
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer6
Wrong Answer

Length of AC can be calculated as follows:

DF2=132-122=25 Or, DF=5, So, EC=30-9+5=16

BC2=162+122=400 Or, BC=20

Perimeter=13+30+20+9=72 metre

Next Question

slide22

8. Four concentric ( having the same center ) circles with radii, x, 2x, 3x and 4x are drawn to form two rings A and B as shown in the figure. Ratio of the area of inner ring A to the area of outer ring B is

A. 1:2

B. 1:4

C. 2:3

D. 3:7

congrats7
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer7
Wrong Answer

Areas of four circles will be in the squared ratio of their radii as follows: 1:4:9:16

Ratio of Area of inner grey ring to that of inner circle = 1:3

Ratio of area of outer grey ring to that of inner circle = 1:7 (16-9=7)

Required ratio = 3:7

Next Question

congrats8
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer8
Wrong Answer

Solution:

p=3/6 and q=3/15

So, p-q=3/6-3/15=3/10

Next Question

slide28

10. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is

A. 36

B. 42

C. 45

D. 48

congrats9
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer9
Wrong Answer

Solution:

Options A, B, and D will result in odd numbers after 15 is added to them. So calculate on option C.

Father’s current age = 45, So son’s current age = 15

After 15 years father’s age= 60

Son’s age = 30

This combination matches the condition

Next Question

slide31

11. If the area of two circles are in the ratio 169 : 196 then the ratio of their radii is

A. 10 : 11

B. 11 : 12

C. 12 : 13

D. 13 : 14

congrats10
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer10
Wrong Answer

Solution:

Subduplicate ratio for 169 and 196 = 13 : 14

Next Question

slide34

12. A semi-circle is surmounted on the side of a square. The ratio of the area of the semi-circle to the area of the square is

A. 1 : 2

  • B. 2 : Π
  • C. Π : 8

D. 8 : Π

congrats11
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer11
Wrong Answer

Solution:

Area of semi-circle = Πs2/4X2

Area of square = s2

Ratio = Π : 8

Next Question

slide37

13. Which of the following is the greatest ?

A. 40% of 30

  • B. 3/5 of 25
  • C. 6.5% of 200

D. 5 more than the square of 3

congrats12
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer12
Wrong Answer

Solution:

40% of 30 = 12

3/5 of 25 = 15

6.5% of 200 = 13

5 more than square of 3 = 14

Next Question

slide40

14. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the remaining one tap fill the rest of the tank ?

A. 20 minutes

  • B. 30 minutes
  • C. 45 minutes

D. 60 minutes

congrats13
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer13
Wrong Answer

Solution:

Both taps take 20 minutes to fill 40% of tank

One tap will take 40 minutes to fill 40% of tank

It will take 60 minutes to fill remaining (60%) of the tank

Next Question

slide43

15. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps goes dry in how many minutes will the remaining one tap fill the rest of the tank ?

A. 20 minutes

  • B. 30 minutes
  • C. 45 minutes

D. 60 minutes

congrats14
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer14
Wrong Answer

Solution:

Both taps take 20 minutes to fill 40% of tank

One tap will take 40 minutes to fill 40% of tank

It will take 60 minutes to fill remaining (60%) of the tank

Next Question

slide46

16. If the value of XYZ Company stock drops from $25 per share to $21 per share, what is the percent of the decrease?

A. 4

  • B. 8
  • C. 12

D. 16

congrats15
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer15
Wrong Answer

Solution:

(4/25)X100=16%

Next Question

slide49

17. If a building b feet high casts a shadow f feet long, then, at the same time of day, a tree t feet high will cast a shadow how many feet long?

A. ft/b

  • B. fb/t

C. b/ft

D. tb/f

congrats16
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer16
Wrong Answer

Solution:

As b feet casts a shadow of f feet

So, 1 ft will cast a shadow of f/b feet

So, t feet will cast a shadow of ft/b

Next Question

slide52

18. If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of the following must be a positive odd integer?

A. xyz

  • B. (x-y)(y-z)

C. x-yz

D. x(y+z)

congrats17
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer17
Wrong Answer

Solution:

Solve by assuming values for x, y and z

-1, -2 and -3 or any value

(-1+2)(-2+3)=1X1=1

Next Question

slide55

19. At a certain ice cream parlor, customers can choose among five different ice cream flavors and can choose either a sugar cone or a waffle cone. Considering both ice cream flavor and cone type, how many distinct triple-scoop cones with three different ice cream flavors are available?

A. 12

  • B. 16

C. 20

D. 24

congrats18
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer18
Wrong Answer

Solution:

There can be 10 combinations for one type of cone

ABC, ABD, ABE, ACD, ACE, ADE

BCD, BCE, BDE

CDE

Next Question

slide58

20. What is the greatest value of a positive integer n such that 3n is a factor of 1815?

A. 15

  • B. 18

C. 30

D. 33

congrats19
Congrats!!
  • Correct Answer

Next Question

wrong answer19
Wrong Answer

Solution:

Only option A has 5 as one of its factors so check with this option

Next Question