Univerzitet Istocno Sarajevo
Download
1 / 27

Univerzitet Istocno Sarajevo Medicinski fakultet Foca - PowerPoint PPT Presentation


  • 134 Views
  • Uploaded on

Univerzitet Istocno Sarajevo Medicinski fakultet Foca .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Univerzitet Istocno Sarajevo Medicinski fakultet Foca' - adonica


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Univerzitet Istocno Sarajevo

Medicinski fakultet Foca

SEMINARSKI RAD IZ DERMATOVENEROLOGIJEmentor: STUDENTI:PROF. DR BogDAN ZRNIC MAVRAK DRAGANA VUJANOVIC OLIVERAG onoreja kapavac je kontagiozno bakterijsko oboljenje koje izaziva neisseria gonorrhoeae ng
Gonoreja (kapavac) je kontagiozno bakterijsko oboljenje,koje izaziva Neisseria gonorrhoeae (NG).


Epidemiologija: gonoreja je najcesca bolest koja se prenosi polnim putem.*Incidencija je najvisa u uzrasnoj grupi od 20 do 24 godine.*Cesce se javlja kod muskaraca nego kod zena,i najcesci nacin sirenja infekcije je direktnim genitalno-genitalnim kontaktom.*Sirenju zaraze pogoduju nadrazajni faktori kao: menstruacija,akohol i fizicki napor.


Etiologija: NG je Gram negativan aerobni diplokok bubrezastog oblika.*NG je svojim konveksnim stranama okrenuta upolje, a unutrasnjim stranama se dodiruje tako da podsjeca na “dva zrna kafe”.


NG ima afinitet prema cilindricnom epitelu sluzokoza, kod muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.


Klinicka slika: muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.Inkubacija u prosjeku traje 3 – 5 dana.1. Simptomatska gonoreja kod muskaracaPrimarno zahvata uretru,prvi simptom je naglaseno zarenje u toku uriniranja.Nekoliko casova kasnije javljaju se ucestala i bolna i mokrenja, iz mokracnog kanala se cijedi obilan zuckasto-zelenkast gnojni sekret.


*Oboljenje je praceno cestim i bolnim erekcijama muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.urethritis gonorrhoica acuta anterior.*Ako se ne lijeci infekcija se siri na zadnji dio mokracnog kanala.*Mokrenje je jos ucestalije, na kraju mikcije javlja se kap krvi, dolazi do jakih i bolnih erekcija i tupog bola u predjelu perineuma, povecava se tjelesna temperatura (urethritis gonorrhoica acuta posterior).


Najcesca komplikacija kako kod muskaraca tako i kod zena je muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.urethritis postgonorrhoica, koji nastaje kada postoji istovremena infekcija NG i Chlamydia trachomatis.


2. muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.Simptomatska gonoreja kod zenaSimptomi kod zena obicno su slabo izrazeni;bolest se manifestuje pojavom vaginalnog sekreta koji je u pocetku oskudan a kasnije postaje mukopurulentan ili purulentan.Pri mokrenju koje je otezano javljaju se svrab i pecenje,ponekad moze da se javi i abnormalno krvarenje iz uterusa.


Cervicitis gonorrhoica muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.se odlikuje edematoznim eritematoznim grlicem materice;iz kanala se cijedi mukopurulentan ili purulentan sekret.Kada se infekcija prosiri nastaju komplikacije u vidu bartholinitisa ili opasnija komplikacija u vidu adneksitisa, salpingitisa, endometritisa i parametritisa.


3.Asimptomatska gonoreja muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.Ovaj oblik predstavlja infekciju NG bez klinickih znakova bolesti.Seksualno aktivni muskarci sa asimptomatskom infekcijom mogu prenijeti infekciju na zdrave zene koje potom mogu imati asimptomatsku gonoreju u dugom vremenskom periodu.Asimptomatske infekcije su cesce kod zena i homoseksualaca nego kod muskaraca-heteroseksualaca.


4.Diseminovana gonoreja muskaraca oboljevaju uretra ili rektum, kod zena uretra, cervikalni kanal i rektum, a kod oba pola tonzile i farings.Nastaje hematogenom ili limfogenom diseminacijom.Bolest se manifestuje pojavom dermatitis-artritis sindroma sa septickim temperaturama, artralgijama i promjenama na kozi.


Promjene na kozi su obicno lokalizovane oko zglobova, a sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.


5.Anorektalna gonoreja sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.*Nastaje kao posledica upraznjavanja anogenitalnog seksa.*Infekcija je najcesce asimptomatska, mada 10% pacijenata ima i simptomatski proktitis sa rektalnim krvarenjem, sekrecijom i tenezmima.


6.Orofaringealna gonoreja sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.*Najcesca je medju homoseksualcima, mada se javlja i kod heteroseksualaca i zena.*Infekcija je obicno asimptomatska mada ponekad moze dovesti do pojave gusobolje, eritema faringsa i rijetko do pojave purulentne sekrecije na tonzilama.


7.Gonoreja sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.kod djeceGenitalna gonoreja je rijetka, cesca je kod djevojcica nego kod djecaka.Moze biti posledica indirektnog (rublje, posteljina) ili direktnog kontaskta posle seksualne zloupotrebe djeteta.** Vulvovaginitis gonorrhoica – oboljenje karakterise pojava zuckasto zelenkastog vaginalnog sekreta;edem i eritem vulve su udruzeni sa znacima infekcije rektuma i uretre.Djeca se zale na smetnje pri mokrenju.


** sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.Ophtalmia neonatorumOboljenje nastaje za vrijeme ili odmah nakon porodjaja zarazene majke.Danas je infekcija rijetka zbog profilaktickog ukapavanja antigonokoknih rastvora u oci novorodjenceta (Credeove kapi).Ukoliko se infekcija razvije oci su crvene, edematozne sa purulentnim sadrzajem, postoji fotofobija.


Dijagnoza: sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.Moze se postaviti na osnovu klinicke slike i identifikacijom NG u direktnom razmazu sekreta, kultivisanjem ili seroloskim testovima.* Razmaz sekreta -materijal se uzima iz uretre, anusa i cerviksa uterusa.Sekret se razmazuje na staklenu plocicu, fiksira zagrevanjem i potom se boji po Gramu.


* sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.Kultivisanje – eksudat iz uretre, cerviksa, uterusa, rektuma i drugih inficiranih mjesta se inokulise u specijalni medijum, inkubira 48h na T 35-36 C.*Reakcije vezivanja komplementa – sluzi za dokazivanje antigonokoknih At u serumu pacijenta.*Kl.dg se mora potvrditi direktnim nalazom GO, Gram negativnog diplokoka.


Diferencijalna dijagnoza : sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.Gonoroicni uretritis u zena treba razlikovati od infekcije koju izazivaju trihomonas, kandida, gardnerela koji ponekad imaju slicnu simptomatologiju.U muskaraca u obzir se moraju uzeti i infekcije koje izazivaju herpes simplex virus, mikoplazme i hlamidije.Narocitu paznju treba obratiti na asimptomatski gonoroicni uretritis.


Lijecenje : sastoje se od makula, papula, pustula, vezikula, bula i purpure.Akutnu, nekomplikovanu gonoreju treba lijeciti na sl.nacin:1. ceftriakson 250mg u jednoj dozi, 2. cefixim, 400mg/per os, u jednoj dozi,3. ciprofloksacin, 500mg/per os, u jednoj dozi,4. oksofloksacin, 400mg/per os, u jednoj dozi plus doksiciklin 100mg 2x dnevno 7 dana.Kod osoba preosjetljivih na tetracikline moguce je primjeniti lijecenje eritromicinom, 500mg, 4x dnevno, 7 dana.


Da bi se izbjegle nelagodnosti zbog visestrukog uzimanja lijekova kao i mogucnost stvaranja tetraciklin-rezistentnih sojeva NG savjetuje se “minutni tretman“ sto podrazumjeva uzimanje lijeka u jednoj dnevnoj dozi.U tu svrhu preporucuje se jedan od sl.lijekova:1. prokain penicilin G 2. amoksicilin3. spectinomicin4. cefalosporini


Pacijenti treba da apstiniraju od seksualnih kontakata u toku primjene terapije i sve dotle dok kontrolne kulture za NG ne postanu negativne.Prvu kontrolnu kulturu za NG treba uraditi 4-8 dana po prestanku antigonokokne terapije.Pacijente oboljele od gonoreje treba prijaviti a seksualne partnere oboljelih treba identifikovati i lijeciti sto predstavlja obavezu ljekara koji lijeci oboljelog.


Hvala na paznji
HVALA NA PAZNJI !!! toku primjene terapije i sve dotle dok kontrolne kulture za NG ne postanu negativne.