Seminar ene bih u tranziciji socijalnih konflikata
Download
1 / 7

Seminar ”Žene BiH u tranziciji socijalnih konflikata” - PowerPoint PPT Presentation


 • 120 Views
 • Uploaded on

Seminar ”Žene BiH u tranziciji socijalnih konflikata”. Žene u ženskim grupama osjećaju da su rat i njegovi uticaji izvan njihovog polja rada, te da su to preteške teme i da je to izvan njihove moći.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Seminar ”Žene BiH u tranziciji socijalnih konflikata”' - adanne


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Seminar ene bih u tranziciji socijalnih konflikata

Seminar ”Žene BiH u tranziciji socijalnih konflikata”

Žene u ženskim grupama osjećaju da su rat i njegovi uticaji izvan njihovog polja rada, te da su to preteške teme i da je to izvan njihove moći.

Do sada je jako malo urađeno na tome da se obrazuje šira javnost i ostali segmenti društva, posebice ženske grupe, intelektualci i političari, kako bi se osigurala i njihova podrška za pokretanje procesa razumijevanja rata i ratnih posljedica.

Osim neformalnih mreža, ovaj proces zahtijeva intenzivnu facilitaciju, komunikaciju i koordinaciju, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

Mjesto održavanja: Sarajevo

Datum: 25-27 November 2007. godine

Trenerice: StašaZajović –Žene U Crnom, Beograd, VesnaTeršelić –Dokumenta Zagreb, Sonja Biserko –Helsinki Committee for Human Rights u Srbiji, Beograd i VesnaKesi

Partnerske organizacije:

hCaBanja Luka, Helsinki Committee for Human Rights in Bosnia and Herzegovina – Sarajevo, NDC Sarajevo, Mostar and Banja Luka, Women in Black Beograd , Dokumenta Zagreb

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


Cilj

 • Kritički pregled procesa koji je uzrokovao nacionalne ideologije

 • Uništenje mitologije i predrasuda kroz razvoj civilne svjesnosti o problemima, koji su uzrokovani manipulacijom povijesti

 • Kritizirati muške politike koje proizvode državno nasilje,dogovore o ratu i miru uz upotrebu oružja, te iskazati jasan stav spram nositelja ratnih zbivanja

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


Rezultati
Rezultati

 • Obučena grupa žena iz ženskih organizacija u oblasti izgradnje mira i suočavanja sa prošlošću

 • Žene facilitiraju u komunikaciji između različitih političkih partija, etničkih skupina i podjeljenih zajednica

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


Aktivnosti
Aktivnosti

 • Projekat koji je inspiriran ženskim mirovnim aktivnostima, posebno edukacijom ; treba da uspostavi saradnju sa organizacijama i institucijama koje naglašavaju kritičnu važnost povećanja mirovnih kapaciteta žena i muškaraca u bosanskohercegovačkom društvu.

  Aktivnost 1. Seminar : ŽeneBiH u tranzicijisocijalnihkonflikata

 • Cilj: Mapirati prostor za razgovor ženskih organizacija u BiH, koje će svojim aktivnostima dati smjernice održivom razvoju mira i sigurnosti u procesima pridruživanja Europskoj Uniji.

 • Ova inicijativa traži otvorenost i spremnost za razgovor svih učesnika/ica jer naglašava važnost ljudskih procesa i pravde u prepoznavanju nepravde i tuđih povreda.

 • Bez nametnutih konvencija u iskazu, sa jasnim ličnim stavovima utemeljenim u životnosti osobnog angažmana, bez teorijskog mimikriranja otvoriti put novim ženskim mirovnim izumima.

 • Seminar je prilika da šira javnost u Bosni i Hercegovini sagleda svu raznolikost i složenost ideologijsko-sukobljenih pozicija oko razumjevanja pojmova rata, mira, pacifizma , nasilja, identiteta, medjunarodne sigurnosti i mirovnih procesa.

 • Definiranje mira za mnoge žene je osobni angažman i vlastito uranjanje u ono što se zove ljudska sigurnost u društvu koje ima iskustvo konflikta

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


 • Uticaj rodne problematike na izgradnju mira u BiH

 • Javne debate o građanskim pravima i nacionalnim identitetima malo pažnje poklanjaju na spolno/rodnu dimenziju . Žene nisu učesnice u mirovnim pregovorima niti imaju mogućnost da utiču na glavne tokove izgradnje mira.

 • Nedostatak pažnje na ženska i gender pitanja tokom mirovnih inicijativa doveli su do neadekvatne brige o ženama tokom i nakon konflikta te nedostatka ženskih glasova u kreiranju političkih procesa o temama rata i mira.

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


Pitanja koja e se razmatrati
Pitanja koja će se razmatrati

 • Ženske organizacije o pitanjima ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u kontekstu patrijarhalne i siromašne zemlje u kojoj se svakodnevno suočavaju sa preprekama koje se prepoznaju kao nacionalnost, kultura, vjeroispovjest, porodični status, društveno-ekonomski status, posljedice oružanog sukoba, siromaštvo i diskriminacja.

 • Mogu li se svi naši identiteti priznati samo kroz jednu pripadnost ? Da li je ona mjerodavna u suočavanju sa događajima iz prošlosti sa pripadnostima onih drugih?

 • Možemo li započeti proces suočavanja sa prošlošću bez osobne spoznaje o pripadnostima, o porijeklu, o odnosu koje imamo sa drugima ili koje gradimo sa drugima, o prostoru gdje živimo zajedno, jedni pored drugih ili jedni sa drugima?

 • Da li je moguće u dvanaestoj godini mira početi kopati po svojim sjećanjima kako bi smo otkrili sve paradokse naših složenih identiteta?

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


Koncept seminara i u esnici e

Koncept seminara

Seminar je koncipiran u formi panela i interaktivnih diskusija u trajanju od dva dana.

Četiri su nosiva panela :

Ženske organizacije u kontekstu nacionalnih ideologija

Identiteti, pripadnosti i predrasude u oblikovanju civilnog angažmana

Mehanizmi i mjesta institucionalne odgovornosti za mir i sigurnost-strukturalna i socijalna izgradnja mira / Žene, Gender i Mir

Suočavanje sa prošlošću -zajednička analiza korjena, toka i posljedica rata

Učesnici/e

predstavnice ženskih organizacija iz BiH(29) i regije(6)

predstavnici/e političkih partija (5)

predstavnici/e institucija i parlamenta(5)

predstavnici medija (5)

Planirani broj učesnika-ica je 50.

Ključnu publiku čine predstavnici/predstavnice ili članovi/članice tri glavne osovine društva: vladine institucije, civilno društvo i mediji .

Koncept seminara i učesnici/e

Udruženje Žene Ženama Razvojni tim 2007


ad