proiect realizat de amalia apetoaei n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Ungaria PowerPoint Presentation
Download Presentation
Ungaria

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 23

Ungaria - PowerPoint PPT Presentation


 • 154 Views
 • Uploaded on

Proiect realizat de: Amalia Apetoaei. Ungaria. Cuprins. Date generale Asezare geografica Clima Transport Minerit, industria energetica Hidrografia Industria Agricultura Turismul Orase Bibliografie. Date Generale. Suprafata : 93.030 km2

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Ungaria' - adair


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
cuprins
Cuprins
 • Date generale
 • Asezare geografica
 • Clima
 • Transport
 • Minerit, industria energetica
 • Hidrografia
 • Industria
 • Agricultura
 • Turismul
 • Orase
 • Bibliografie
date generale
Date Generale
 • Suprafata: 93.030 km2
 • Pozitie geografica: latitudine nordica 45°48" - 48°35" si longitudine estica 16°7" - 22°58"
 • Populatia: 10.174.000 locuitori
 • Densitatea populatiei: 109 locuitori/ km2
 • Capitala si orasul cel mai mare: Budapesta (1.886.000 locuitori)
 • Limba oficiala: maghiara
 • Produse importante: masini, vehicule, fier si otel, titei, produse din prelucrarea titeiului, alte produse chimice.
 • Produse exportate: masini, vehicule, legume si fructe, alte produse agricole, fier si otel, medicamente.
 • Moneda nationala: forint (1 forint = 100 filler)
 • Produs intern brut (PIB): 44.600 milioane USD
 • Forma de stat: republica
asezare geografica
Asezare geografica
 • Ungaria este situata in bazinul carpatic, raul cel mai important este Dunarea. Forma de relief cea mai vasta este Alfold (Campia Mare) care reprezinta aproape jumatate din suprafata totala, apele ei sunt adunate de Tisa si afluentii Tisei. Altitudinea maxima nu depaseste 200 m , si in mare parte tara este alcatuita din soluri de loess.Inundatiile sunt dese in zona Dunarii si a Tisei. In Matra, masivul apartinand lantului central- nordic, se afla cel mai inalt al tarii, Kebes (1015 m). Marea parte a regiunii de dincolo de Dunare, Dunantul, este alcatuita din dealuri, dar gasim si munti de inaltime medie si zone de ses. Intre limita sudica a Bakony-ului si Dealurile Somogy se afla cel mai mare lac al Europei Centrale, Balaton (595 km2). Desi terenul arabil ocupa suprafete intinse, padurile acopera si ele vaste teritorii, indeosebi in zonele montane - aproximativ 18% din suprafata tarii.
slide6
Populaţia maghiară din Ungaria de azi reprezintă 89 - 95%, limba ei este maghiară dinfamiliaugro-finică,alte minorităţi:rromi, sau romák în maghiară (5%),germanisau németek orisvábok în maghiară (1.2%),slovaci(0.4%),croaţisau horvátok (0.2%),sârbisau szerbek (0.2%),ucrainienisau ruteni (0.1%), şiromânisau románok în maghiară (0.1%). Românii dinUngaria, grupaţi în special în zona oraşuluiGyula(Giula); sunt 8.000 - 10,000 oameni din totalul populaţiei ţării (10.000.000).
slide7
Religiaromano - catolică e cea dominantă (67.5%), 16%-20% din populaţia maghiară dinUngaria este de religie reformată (calvinistă) şi 3%-5% de religie evanghelică (luterană); circa 0.2%din populaţie sunt de religie mozaică (evrei). De asemenea există importante comunităţi creştineortodoxe (române, sârbe), uniate (greco-catolice, de exemplu la ruteni şi români), obşti neoprotestante, precum şi o comunitate musulmană.
 • Comunitatea ortodoxă română din Ungaria este organizată înEpiscopia Ortodoxă Română deGyula, care este condusă în prezent de episcopulSofronie Drincec, originar dinArad.Comunităţilegreco-catolice din Ungaria (alcătuite din maghiari, ruteni, slovaci şi români) sunt organizateînEpiscopia Greco-Catolică de Nyiregyháza.
clima
Clima
 • Clima Ungariei este continentala, cu veri calduroase. Aversele sunt frecvente vara,dar in a doua jumatate a anotimpului adesea pamanturile sunt afectate de seceta. La Budapesta temperatura medie a lunii iulie este de 22° C , cea a lunii ianuarie este de -1° C, cantitatea de precipitatii anuale este de cca. 600 mm. Frigul iernii este rareori intrerupt de mase de aer mai calde, si se intampla ca zapada cazuta sa se mentina fara sa se topeasca 30-40 zile.
transport
Transport
 • Lungimea totala a retelei feroviare a Ungariei este de 7715 km, din care 2353 km sunt linii electrificate. Transportul de marfa se efectueaza si astazi pe cale feroviara, dar reteaua de drumuri publice de 30.123 km are un rol din ce in ce mai important in transportul de persoane si produse, mai ales dupa formarea unei relatii stranse intre Ungaria si Uniunea Europeana, Cel mai mare port fluvial este in Csepel. Aeroportul national este Ferihegy, laga Budapesta.
minerit industria energetica
Minerit, Industria Energetica
 • Ungaria este relativ saraca in minerale. Petrol si gaz metan se extrage insa in mai multe locuri. Cel mai semnificativ este zacamantul din Algyo, apartinand orasului Szeged, si banuieste existenta unor noi rezerve de gaz metan. Anual se extrag 14 milioane de tone de huila din zona de coline de langa Miskolc si 2 milioane tone de carbune. Ungaria are de asemenea, pe langa rezervele de bauxita si depozite de mangan si cupru. Energia electrica este produsa in proportie de cca. 60% de termocentrale, mai putin de 40% de centrala atomica din Paks, capacitatea hidrocentralelor fiind neglijabila.
hidrografia
Hidrografia
 • Principalele fluvii si râuri sunt Dunarea si Tisa. Dunãrea ca mãrime este al doilea înEuropa, care împarte tara în douã parti si este fluviul cel mai important al Europei Centrale.O altã importantã apã curgãtoare este râul Tisa a cãrui lungime pe teritoriul Ungariei este de596 km.Cei mai importanti afluenti ai Dunãrii: în partea de sud, râul Dráva, în câmpiaKisalföld, Lajta si Rába (împreunã cu Marcal si Rábca), în partea stângã a Dunãrii Ipoly, caretotodatã alcãtuieste graniþa cu Slovacia.Afluentii cei mai importanti în partea dreaptã a râului Tisza sunt: Bodrog, Sajó siZagyva, în partea stângã râurile: Somes, cele trei Crisuri si Muresul.Cele mai importante lacuri:Lacul Balaton (cel mai întins lac din Europa Centralã),Velencei avand suprafata de 26 km2.La granita Ungariei cu Austria se afla lacul Fertõ, din care 75 km2 apartine Ungariei
industri a
Industria
 • In timpul regimului comunist, care a luat sfarsit in 1989-1990, Ungaria a cunoscut o perioada de industrializare fortata, dar sistemul industrial creat sa dovedit a fi invechit si deficitar. Produsele, cu putine exceptii, ramaneau in urma cu mult fata de standardele internationale , si isi gaseau piete de desfacere indeosebi in spatiul economic controlat de sovietici, in statele membre ale C.A.E.R..La sfarsitul anilor 80, partea cuvenita Uniunii Sovietice din exportul si importul ungar era de 25%. In urma schimbarilor din Europa de Est multe intreprinderi industriale si-au pierdut piata sigura, ceea ce a dus la scaderea brusca a produsului intern brut.
slide13
In acest timp s-au efectuat investitii pe scara larga in domeniul industriei de masini,vehicule si in industria electronica, industria chimica s-a dezvoltat la fel, astfel incat comertul extern al Ungariei se bazeaza in mare parte pe relatiile cu tarile Uniunii europene. La mijlocul deceniului a fost introdus un program de austeritate care a contribuit la o dezvoltare rapida a economiei.
agricultura
Agricultura
 • 57% din suprafata totala este cultivata (araturi, livezi), 13% se foloseste ca pasune. Datorita climei favorabile si solurile fertile in Campia Dunarii se inregistreaza recolte bogate de porumb, grau, orz,ovaz, floarea-soarelui, iar in regiunile irigate de pe Alfold se cultiva si orez. Agricultura prospera a contribuit in mare masura la un nivel de trai relativ ridicat al Ungariei in cadrul tarilor C.A.E.R. Kiskunsag, situat la sud de Kecskemet, este o zona bogata viticola si de livezi precum si de culturi de legume. Regiunile viticole istorice ale tarii ( de ex. Tokaj-Hegyalja, Balaton-Felvidek, Villany-Siklos) incep sa-si redobandeasca faima si in strainatate. Este specifica cresterea animalelor, se cresc indeosebi porcine si pasari de curte.
slide15
Rasa de vita pentru carne reprezenta produsul principal de export, azi fiind mai putin importanta, iar ovinele se cresc in regiunile unde conditiile geografice si de sol sunt mai putin favorabile.
 • 18% din suprafata totala este padure (in special neconifere), in numeroase orase functioneaza fabrici de mobila sau hartie. Formele de proprietate agricola au cunoscut schimbari radicale dupa schimbarea regimului politic, s-au inmultit micile gospodarii taranesti, dar si in 1996 proportia dintre sectorul de stat era de 6% iar cea a asociatilor 47%.
turismul
Turismul
 • Turismul a devenit o ramura importanta, mai ales in regiunea Balaton si zonele montane impadurite, care sunt cautate de vanatori straini.
 • Turismul în Ungaria se concentrează asupra peisajelor naturale și a moștenirii sale istoriei bogate. Traversată de apele Dunării,Ungaria dispune de un peisaj variat, incluzând munți de altitudine medie, regiuni clasice precum Lacul Balaton, regiunea viticolă Tokaj șiRezervația Națională Hortobágy, care este una din cele bine păstratecâmpii din Europa. Un rol deosebit în turismul din Ungaria îl reprezintă forma turismului rural, prin care se pun în valoare tradiții multiseculare ale unor regiuni rurale bine conservate.
regiuni turistice
Regiuni turistice
 • Balaton
 • Budapesta și împrejurimele
 • Câmpia Maghiară și Lacul Tisa
 • Regiunea viticolă Eger-Tokaj
 • Pannonia
orase
Orase
 • Budapesta s-a infiintat in 1873 prin unirea a trei orase aflate pe cele doua maluri ale Dunarii: Buda, Pesta si Obuda. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, podurile au fost arucate in aer de catre germani, iar capitala a suferit distrugeri uriase in urma bombardamentelor si a luptelor de strada. Astazi este un centru economic si cultural, fiind vizitat de numerosi turisti. Cultura tiganeasca este prezenta si ea (conform calculelor 6% din populatia tarii sunt romi). In est in apropierea granitei cu Romania, se afla Debrecen cunoscut prin traditiile culturale calviniste, al doilea oras ca marime (208.000 locuitori). Industria grea a orasului Miskolc cu 178.000 locuitori , a fost afectata de transformarea economica. Centre de seama din sudul Ungariei sunt: Pecs (16100 locuitori) si Szeged (161.000 locuitori). Gyor si Szekesfehervar, doua centre industriale importante din Dunantul, cunosc de asemenea o dezvoltare rapida.
bibliografie
Bibliografie
 • http://www.scribd.com/doc/15029614/Ungaria
 • http://ro.wikipedia.org/wiki/Portal:Ungaria
 • http://www.besttourism.ro/ghid-europa-ungaria.html
 • http://ro.wikipedia.org/wiki/Ungaria
 • https://www.google.ro/imghp