a g ge elhelyezked se n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A gége elhelyezkedése PowerPoint Presentation
Download Presentation
A gége elhelyezkedése

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 7

A gége elhelyezkedése - PowerPoint PPT Presentation


  • 79 Views
  • Uploaded on

A gége elhelyezkedése. Az ember hangképzésénél az alsó és felső légutak, és a fej rezonáns üregei vesznek részt a hangképzésben. Áttekintés: Felső légutak:

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

A gége elhelyezkedése


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Az ember hangképzésénél az alsó és felső légutak, és a fej rezonáns üregei vesznek részt a hangképzésben.

Áttekintés:

Felső légutak:

orrüreg (csillós hengerhámsejtekkel borított nyálkahártya béleli, gazdag vérellátása felmelegíti a levegőt, mirigyei növelik a levegő páratartalmát, csillómozgása a nyálkahártyában megtapadt por és egyéb szennyeződések eltávolítását végzi)

szájüreg (fokozott légzéskor veszünk rajta levegőt)

garat (a táplálék és a levegő útja kereszteződik, nyeléskor a gégefedő megakadályozza, hogy a táplálék a légcsőbe kerüljön, így az csak a nyelőcsőbe juthat)

A garatban található gégefő felépítése:

Alkotóelemei: porcok, szalagok, izmok

5 főporc: (ábra)

1. gyűrűporc (gége alapporca, gyűrű alakú, hátsó része kétszer olyan széles)

2. pajzsporc (előzőhöz izülettel kapcs., ádámcsutka)

3-4. két kannaporc

5. gégefedő

Alsó légutak:

légcső (belső felszínét csillós hengerhám borítja, a csillók a gégefő felé csapkodnak, az idegen anyagokat a köhögés és a tüsszentés távolítja el, a légcső két főhörgőre oszlik, amelyek a két tüdőfélbe vezetnek, ott horőcskeágakra ágaznak szét, majd léghólygocskákban végződnek. Ezek falának érhálózatában megy végbe a gázcsere. Összfelületük 100-150 m2)

tüdő (saját izomzata csak a hörgőcskéknek van, ami átmérőjük szabályozására szolgál; a belégzés és a killégzés a bordaközi izmok és a rekeszizom működésének következménye, melyeket a tüdő passzívan követ)

A jobb tüdőszárny három lebenyre, más szóval karéjra oszlik, a bal tüdőszárny két lebenyből áll. Mindkét tüdőn megkülönböztetünk alapot, csúcsot, valamint külső és belső felszínt. A belső felszín középső részén van a tüdőkapu. A légutak falazata hártyás, de kb. 1 mm átmérőnél porcosodni kezd.A nagyobb hörgők, a főhörgők már patkóalakú, C fomájú porcgyűrűkkel borítottak

hangad s
Hangadás

Nyitott hangrés

Zárt hangrés