a website lvezhet s ge n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A website élvezhetősége PowerPoint Presentation
Download Presentation
A website élvezhetősége

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

A website élvezhetősége - PowerPoint PPT Presentation


  • 66 Views
  • Uploaded on

A website élvezhetősége. Forrás: Jakob Nielsen’s Alertbox : User Empowerment and the Fun Factor ( J uly 2002) http://www.useit.com/alertbox

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

A website élvezhetősége


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
a website lvezhet s ge
A website élvezhetősége

Forrás: Jakob Nielsen’s Alertbox:User Empowerment and the Fun Factor (July 2002)http://www.useit.com/alertbox

Az olyan design, ami elkötelezi és megerősíti a felhasználókat, növeli az élvezetüket és bátorítja őket arra, hogy mélyebben felfedezzék a website-ot. Ha egyszer sikerült elérnünk a könnyű használatot, akkor további használhatósági módszerekre van szükségünk, hogy tovább erősítsük a használat örömét.

Néhányan a tervezési konvenciókat egyenlővé teszik a kreatív korlátozásokkal. Ellenben ez az azonosság két ok miatt nem áll fenn.

1

a website lvezhet s ge1
A website élvezhetősége

Szabványok – a design diktál

Először is, míg igaz, hogy a konzisztencia és a design elvekhez való ragaszkodás növeli a használhatóságot, ez nem teszi szükségszerűvé az azonos design-t. Az ilyen konvenciók inkább építőkő szótárt alkotnak, melyeket a designer nagyon sok különböző módon kombinálhat és gyakran élvezhető módon. Pl. tekintsük a természetes nyelvet.

2

a website lvezhet s ge2
A website élvezhetősége

Használhatóság=elkötelezettség

A második ok, hogy a használhatóság nem ellentétes az élvezhetőséggel az, hogy a számítógép használatának öröme a felhasználói megerősítésből és elkötelezettségből ered.

A felhasználó személyes élménye felülbírál minden tervezői kísérletet. A design kinézetéről és hangulatáról szólva (”look and feel”), mindig a hangulat győz.Például az amazon.com asszociatív linkeket használ.

Az élvezetes tevékenység több annál, minthogy pusztán végrehajtható legyen.

Ezért az emberek képesek és jelentős örömet találnak a jól kivitelezett website-ok megtalálásában, amelyek megerősítik és elkötelezik őket.

3

a website lvezhet s ge3
A website élvezhetősége

A megelégedettség vizsgálatának módszerei:

A hagyományos felhasználó tesztek erősek abban, hogy megtalálják a felhasználói interface tervezésében azokat a hibákat, melyek miatt a rendszert nehéz használni. Kevés olyan módszer van, melyben a design élvezhető oldalait határozza meg.

Az elmúlt 10 év alatt az volt a használhatósági mozgalmak nagy eredménye, hogy egyszerűen kiiktatta a felduzzadt és használhatatlan design elemeket a website-okból.

A tanulmányok többsége jelenleg a következő klasszikus és nem teljesen megnyugtató módszereken alapszik a felhasználói élmény elérése érdekében:

4

a website lvezhet s ge4
A website élvezhetősége
  • szubjektív megelégedettségi kérdőívet készítenek a tanulmány végén, amely egyszerű, általános rendszer megállapítást ad. Ez a megközelítés, attól a szokásos problémától szenved, hogy azt a contexuson kívül töltik ki.

Ezért több kicsi kérdőív kitöltetését végeztetjük a tesztelési folyamatban és nem a végén használunkegy nagyobb kérdőívet.

5

a website lvezhet s ge5
A website élvezhetősége
  • a felhasználók testbeszédének megfigyelése, ami a megelégedettség vagy nemtetszés jelei (mosoly vagy szemöldökráncolás), hasonlóan a nevetés, felmordulás, vagy az olyan kifejezett állítások, mint pl. ”cool” (remek), vagy unalmas. Egy gyakorlott megfigyelő ebből a megközelítésből sokat megláthat, de ez egy gyenge és esetleg félrevezető adatforrás a kevésbé gyakorlott használhatósági szakértő számára, akik a világ tesztelőinek nagyobb részét alkotják.

6

a website lvezhet s ge6
A website élvezhetősége

A könnyű használaton túl

A tényleges felhasználói viselkedést megfigyelve, bizonyára negatív reakciókat kell látnunk a kihívó tartalomra – mint például az elbűvölő modellek hatalmas képei vagy az értelmetlen animációk, melyek a képernyőn cikáznak. De ugyanakkor láthatjuk a felhasználók mosolyát, vagy más pozitív testbeszédet, mikor szellemesen megírt tartalommal, vagy mérsékelten mulatságos leírásokkal találkoznak – feltéve, hogy azok a website zsánerének a felhasználó által elvárt keretein belül esnek. Tehát a felhasználók úgy látszik jobban értékelik és élvezik a tartalomhoz kapcsolódó finomabb stílust, mint amennyire azt állítják, hogy előnyben részesítik.

7

a website lvezhet s ge7
A website élvezhetősége

Sokkal jobb módszerekre van szükségünk a felhasználói interface-ek élvezhetőségének vizsgálatára. Az ilyen módszereknek robusztusnak és könnyen alkalmazhatónak kell lennie, mivel a világ felhasználói tesztjeinek nagyobb részét viszonylag kis szaktudású emberek végzik.

A könnyű használat marad a fő szempont. A technológia elég bonyolult számukra, hogy ne vessük el ezt a célt. De remélhetőleg hamarosan eljön az az idő, amikor a használat élvezetét (Jakob Nielsen: Seductive User Interfaces) is hangsúlyozzuk.

8

a m ly linkel s a helyes
A mély linkelés a helyes

Forrás: Jakob Nielsen’s Alertbox:Deep Linking Is Good Linking (March 3, 2002)http://www.useit.com/alertbox

A webhely belső oldalaira irányuló közvetlen linkek fokozzák a használhatóságot, az általános linkektől eltérően ezek pontosan megfelelnek a felhasználó céljainak.

A webhelyeknek bátorítaniuk kell a mély linkelést és 3 szempontot kell követniük a felhasználók támogatásában.

9

a m ly linkel s a helyes1
A mély linkelés a helyes

Néhány Internet marketing menedzser inkább azt szeretné, hogy a kereső gépek a felhasználókat csak a honlapra kapcsolják és sohasem a site belső lapjaira. Pl. a Ticketmaster még pert is kilátásba helyezett annak érdekében, hogy megakadályozzon más webhelyeket abban, hogy a felhasználókat közvetlenül belső lapokra küldjön.

Ezzel szemben a legtöbb webhely értékeli az ilyen közvetlen és mély linkeket. Ők megértették egy tanulmányunk eredményét, mely szerint a sikertelenségek 27%-a abból származik, hogy a látogató a honlapról nem jut el a megfelelő termék lapra.

10

a m ly linkel s a helyes2
A mély linkelés a helyes

A keresőgépekről érkező látogatók a legkomolyabb szándékú vevők a termékeink iránti aktuális, specifikus érdeklődésük miatt.

A mély linkelés fokozza a használhatóságot, mivel az valószínűbben kielégíti a felhasználó igényeit. Manapság a hatásos web kereső gépek is elősegítik a mély linkre való lépést.

Három tanács a használhatóság növelésére azon felhasználók számára, akik a webhelyed belső lapjaira lépnek:

1. Tudasd a felhasználókkal az érkezési pontjukat, és hogy hogyan haladhatnak tovább a site más részeire az alábbi design elemek mindenegyes lapra való elhelyezésével:

11

a m ly linkel s a helyes3
A mély linkelés a helyes

- a társaság neve vagy logója a bal felső sarokban,

- közvetlen, egy-kattintásos link a honlapra,

- keresési lehetőség a jobb felső sarokban.

2. Tájékoztasd a felhasználót a website többi részéhez való viszonyáról: "kenyérmorzsa" útjelzés. Csak a jelenlegi helyre közvetlenül vonatkozó forrásokhoz foglalj be linkeket.

3. Ne tételezd fel, hogy a felhasználók lefelé-fúró útvonalat követtek erre a lapra való érkezésük során. Ők nem láthatták a magasabb szintű lapokon elhelyezett információkat.

Pl. lapos monitor specifikáció ömlesztve, pdf formátumban az összes monitor kategória laphoz linkelve.

12

a m ly linkel s a helyes4
A mély linkelés a helyes

Mikor kerüljük a mély linkelést?

Néhány esetben a mély linkelés nem eredményes, mivel bizonyos lapok nem használhatóak, vagy nem célszerűen használhatóak a magasabb szintű lapokon való áthaladás nélkül. Pl. feladat kiírás - megoldás.

A keresőgépek megakadályozása a mély linkelésben.

A lap HEAD részében el kell helyezni a következő meta-tag kódot:

<META NAME="robots" CONTENT="noindex">

Nem-kereső site-ok és nem vezetett keresések mély linkelését szerver oldali programozással lehet kizárni. Nem ajánlott.

13