Energia electrica in romania
Download
1 / 15

ENERGIA ELECTRICA IN ROMANIA - PowerPoint PPT Presentation


 • 124 Views
 • Uploaded on

ENERGIA ELECTRICA IN ROMANIA. Universitatea Politehnica Bucuresti Facultatea : Inginerie Electrica Nume : Florea Marius Ciprian Grupa : 112B Anul : I. Introducere.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ENERGIA ELECTRICA IN ROMANIA' - abba


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Energia electrica in romania
ENERGIA ELECTRICA IN ROMANIA

UniversitateaPolitehnicaBucuresti

Facultatea : InginerieElectrica

Nume : Florea Marius Ciprian

Grupa : 112B

Anul : I


Introducere
Introducere

 • Productia de energie electrică a României a fost de aproximativ 64,7 TWh în anul 2008, cu 5,5% mai mult decât in anul precedent. Cărbunele este principala sursă pentru producerea energiei, cu o pondere de 42,5% din total, la fel de mare ca si în 2007. Pe locul 2 s-au plasat sursele hidro, cu un procent de 26,4%, iar energia din surse nucleare a avansat pe locul 3, cu o pondere de 17,3%, în crestere cu 4 puncte procentuale fată de ponderea detinută în 2007 din totalul productiei.

 • Principalii producători de energie electrică din România suntTermoelectrica, cele 3 complexuri energetice din Oltenia (CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova), Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

 • În anul 2006, productia a fost de aproximativ 62 TWh, la o putere instalată de 17.630 MW. Piata românească de energie electrică este estimată la 1,75 miliarde Euro.

 • Exportul de energie electrică al României a fost de 3 TWh în anul 2006 si 4 TWh în 2005. Importurile de energie electrică a României au fost de 2,3 TWh în anul 2005.


Istoric
Istoric

 • 1857 - Bucureşti devine prima capitală din lume iluminată cu petrol lampant(si al doilea oras, primul find Praga, care la acea vreme nu era capitală).

 • 1882 - prima retea de iluminat din tară la Bucuresti. Se pune în functiune o centrală electrică ce asigură printr-o linie electrică de 2 kV curent continuu iluminatul palatului de pe Calea Victoriei.

 • 1888 - prima centrală hidroelectrică din tară (CHE) Grozăvesti, pe râul Dâmboviţa este pusă în functiune.

 • 1913 - prima cale ferată electrificată din tară, pe ruta Arad- Ghioroc - Ghioroc - Pincota si Ghioroc – Radna.

 • 1930 - 1931, Bucuresti - punerea în functiune a primei retele electrice de distributie pe stâlpi de beton armat din tară.

 • 1938 - Putere instalată (în anul de referintă interbelic): 501 MW.


Electrificarea
Electrificarea

 • În martie 2010, aproximativ 100.000 de gospodării nu erau racordate la reteaua de electricitate, comparativ cu 89.000 în ianuarie 2008. În România sunt 7,5 milioane de gospodării.


Productia
Productia

Tabel 1 : Procentajele productiei de energie electrică înRomânia :


Energia electrica in romania

Tabel 2 : Productia de energie electrică, după sursa de energie, în TWh:

Notă: Valorile din tabel sunt furnizate de Hidroelectrica. Valoarea productiei

totale anuale diferă putin de cea comunicată de ANRE


Energia electrica in romania

Exportul si importul de electricitate energie, în TWh:

Tabel 3 : Vloarea exporturilor si importurilor de energie electrică, în TWH:


Energia electrica in romania

Tabel 4 : Nmărul de clienti captivi si consumul acestora, în TWh, pe ani:

Tabel 5 : Nmărul de clienti eligibili prezenti pe piata concurentială si consumul acestora, în TWh, pe ani:


Energia electrica in romania

 • În anul 2006 pretul electricitătii în România se situa la 60% din media UE.

 • În anul 2009, consumul de energie electrică al României s-a ridicat la 55,19 TWh.

 • Cei mai mari consumatori de energie electrică din România sunt: producătorul de aluminiu Alro Slatina, combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galaţi si combinatul de îngrăsăminte Oltchim.[1]


Tipuri de energie
Tipuri la 60% din media UE. de energie

 • 1.Energia hidroelectrică

 • Productia de energie hidroelectrică în România este dominată de stat prin compania Hidroelectrica, evaluată în anul 2007 ca fiind cea mai mare companie de stat, cu o valoare de 3,5 miliarde Euro.

 • În anul 2006, energia furnizată de centrale si micro-centrale hidroelectrice a fost de 18,2 TWh la o putere instalată 6.325 MW. Există planuri ca până în anul 2011 să fie mărită cu 392 MW puterea instalată si cu 1,4 TWh productia de energie. În momentul actual (anul 2007) este exploatat aproximativ 50% din potentialul hidro-energetic al tării. Conform planurilor Hidroelectrica, în anul 2025 aproximativ 70% din potential va fi exploatat.


Energia electrica in romania

 • 2.Energia nucleară la 60% din media UE.

 • Sectorul productiei de energie nucleară este detinut de Statul Român prin compania Nuclearelectrica. Aceasta detine Centrala Nucleară de la Cernavodă, care are o capacitate de 4 reactoare din care doar două sunt instalate, primul din decembrie 1996 si al doilea din septembrie 2007. Statul Român intentionează să construiască alte două reactoare nucleare, printr-o investitie estimată la circa 4 miliarde de euro. Capacitatea centralei este de 5 reactoare însă doar maxim 4 pot fi instalate datorită conditiilor tehnice. Se estimează că până în 2016 Unitătile 3 si 4 vor fi puse în functiune.


Energia electrica in romania

3.Energia termoelectrică la 60% din media UE.

Sectorul detine cea mai mare parte din totalul de productie de energie electrică din România.

În anul 2006, energia electrică produsă pe bază de combustibili fosili a fost de 38,4 TWh la o putere instalată de 10.598 MW(pe bază de cărbune: 26,9 TWh si 6.189 MW, iar pe bază de hidrocarburi: 11,5 TWh si 4.409 MW).

In urma restructurărilor succesive, o mare parte din centralele termoelectrice au fost transferate companiei de stat Termoelectrica (printre care si CET Deva si Elcen Bucuresti) cu o putere instalată de 5.520 MW, restul de centrale functionând ca societăti distincte (CET Turceni,CET Rovinari,CET Craiova), altele fiind transferate în subordinea Consiliilor Locale.

Cele trei complexuri energetice din Oltenia(Turceni, Rovinari si Craiova) acoperă circa o treime din productia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica si Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din tară.

Tabel 6 : Productia de energie electrica procentual si cantitativ pentru anul 2006 :


Energia electrica in romania

 • 6.Energia eoliană la 60% din media UE.

 • România are cel mai ridicat potential din sud-estul Europei în domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasându-se chiar pe locul al doilea la nivelul întregului continent. România are un potential energetic eolian de 3.000 MW, echivalent cu o productie anuală de aproximativ '23 TWh anual,dar în prezent (2007) nu există proiecte semnificative pentru exploatarea acestuia. Conform altor estimări, potentialul eolian al României este estimat la 14.000 MW capacitate instalată.Sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul national anual în 2020.


Concluzii
Concluzii la 60% din media UE.

 • În anul 2009, consumul de energie electrică al României s-a ridicat la 55,19 TWh.

 • Investitiile necesare în sectorul energiei electrice din România s-ar putea ridica, până în 2013-2015, la 8-11 miliarde euro.Investitiile sunt necesare pentru modernizarea centralelor electrice deja existente, ridicarea unora noi si îmbunatătirea retelelor de distributie, atât pentru a ajunge la cat mai multi consumatori români, cât si pentru a facilita comertul cu electricitate între România si statele vecine. 


Bibliografie
Bibliografie la 60% din media UE.

 • [1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Energia_electrica_in_Romania

 • [2] www.referat.ro

 • [3] www.anre.ro