microsoft dynamics nav navision l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Слобода да се фокусирате на вашиот бизнис со Microsoft Dynamics Nav (Navision) PowerPoint Presentation
Download Presentation
Слобода да се фокусирате на вашиот бизнис со Microsoft Dynamics Nav (Navision)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 32

Слобода да се фокусирате на вашиот бизнис со Microsoft Dynamics Nav (Navision) - PowerPoint PPT Presentation


 • 570 Views
 • Uploaded on

Слобода да се фокусирате на вашиот бизнис со Microsoft Dynamics Nav (Navision) Татјана Бошевска оперативен директор Логин Системи Агенда Вовед во Microsoft Navision Ваши и наши бизнис цели Зголемување на продуктивноста Зголемување на конкурентноста на вашата фирма Раст на вашиот бизнис

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Слобода да се фокусирате на вашиот бизнис со Microsoft Dynamics Nav (Navision)' - JasminFlorian


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
microsoft dynamics nav navision

Слобода да се фокусирате на вашиот бизниссо Microsoft Dynamics Nav(Navision)

Татјана Бошевска

оперативен директор

Логин Системи

slide2
Агенда
 • Вовед во Microsoft Navision
 • Ваши и наши бизнис цели
  • Зголемување на продуктивноста
  • Зголемување на конкурентноста на вашата фирма
  • Раст на вашиот бизнис
  • Поврзување во глобалниот пазар
 • Архитектура и технологија на Microsoft Navision
 • Демо
slide3
За нас
 • Презентер
  • Формално образование
   • ExecMBAstudies, Sheffield University, дипл. електротехнички инженер
  • Професионално за Microsoft
   • Microsoft Certified Professional, Microsoft Sales Specialist
   • MBS Navision Overview Certified, MBS Navision Essentials Certified
 • Тим
  • обучени и дедицирани консултанти и инженери
  • Обуки
   • Navision Overview & Essentials, Greece 2002, MK 2005
   • Navision Partner Methodology, Denmark, 2002
   • Navision Implementation Methodology, Denmark, 2003
   • Navision Financial Management, Romania, 2003, MK, 2005
   • Navision Programming & Development, Greece, 2003
   • Navision Trade, 2006
microsoft business solutions navision
Microsoft Business Solutions–Navision
 • Microsoft Navision e интегирано бизнис менаџмент решение наменето за мали и средни фирмикои ги надминале основните софтверски пакети.
 • Идеално е за компании кои бараат решение кое:
  • брзо се имплементира
  • едноставно се користи и одржува
  • подготвено е за понатамошниот раст на компанијата
slide5
За кого е наменет

Големина

Копорации

Средни бизниси

Мали бизниси

Комплексност на деловните процеси

microsoft navision

Cyprus

Denmark

Eire

Estonia

Finland

France

Germany

Greece

Hungary

Iceland

India

Indonesia

Ireland

Israel

Italy

Latvia

Lithuania

Macedonia

Malta

Malaysia

Mexico

Middle East

North Africa

Netherlands

New Zealand

Norway

Philippines

Poland

Portugal

Romania

Russia

Serbia

Singapore

Slovakia

Slovenia

South Africa

Spain

Sweden

Switzerland

Thailand

Turkey

United Kingdom

USA

Argentina

Australia

Austria

Belgium

Brazil

Bulgaria

Canada

China

Croatia

Czech

Microsoft Navision е достапен во следните локални верзии

Големината на Microsoft Navision
 • Повеќе од 48,000 клиенти
 • Повеќе од 1,600 сертифицирани партнери
 • Повеќе од 40 локализирани верзии на производот
 • Продаден во повеќе од 130 земји
 • Повеќе од 1000 дополнителни решенија
slide7

Барања на денешницата

 • Зголемување на продуктивноста на вработените
 • Насочување на операциите и зголемување на ефикасноста
 • Подобар пристап до информациите и извештаи
 • Консолидирање на разделените системи и одделенија
 • Го надраснавме постоечкиот систем

Неудобност од промена

 • Дали одлуката е вистинскта?
 • Дали е сигурно и доверливо решението
 • Дали решението може да ги задоволи потребите на долг рок?
Бизнис Притисоци

Решете ги проблемите со исправена глава!

Внатрешна реалност

 • Постоечкиот софтвер е застарен и нефлексибилен
  • Не обезбедува јасна слика за финансиите
  • Клиентите и добавувачите бараат нов систем
  • Вработените прават се што можат со постоечките системи
 • Не смее да се наруши бизнисот

Инвестирајте во доверлива технологија која ќе помогне во зголемувањето на продуктивноста и ќе го поврзе вашиот бизнис

mbs navision
Имплементација на интегрирано решение – MBS Navision

Се подобруват деловните операции и ефикасноста

Се овозможува пристапот и управувањето со информации

Високо продуктивна работна околина

microsoft navision11

Зголемување на продуктивноста

Поврзување на

вработените,

партнерите,

добавувачите

Зголемување на

конкурентноста

Раст на

Бизнисот

Придобивки од Microsoft Navision
slide12
Проблеми со продуктивноста?
 • “Трошевме многу време за двојно внесување на информации … ова не отргнуваше од она што навистина е важно во бизнисот.”
 • “Сакавме секој вработен да има пристап до релевантни информации за да може подобро да ги услужи корисниците и да соработува со добавувачите.”
 • “Навистина не знаевме која зделка е профитабилна.”
slide13
1. Интеграција на бизнисот

Понуда:Корисникот сака понуда за одреден производ…

Понуда:Немате доволна количина од производот на залиха. Но можете да го информирате корисникот дека производите може да му ги испорачате за 14 дена (врз основа на информацијата на картичката на проиводот). Понудата може да ја сочувате…

Порачка: Корисникот ја разгледал вашата понуда и ја прифатил. Сега можете да ја искористите веќе внесената понуда за да направите порачка без повторно да ги внесувате информациите.

Набавка:Бидејќи немате доволна количина, мора да порачате – со набавна порачка. Повторно ги користите веќе внесените податоци и правите набавна порачка од продажната порачка…

Испорака:Уште еднаш може да ја искористите продажната порачка за да креирате фактура…

Залиха:Залихата се ажурира и при приемот на производите и при испораката…

Анализи:Можни се различни анализи – финансиски, за корисници, за залихи. Со едноставен експорт во Excel, може да се прават дополнителни анализи.

Приемници:Врз основа на фактурата од добавувачот, а користејќи ја набавната порачка можете да направите приемница за производите…

Залихи

Банка

Вие

Добавувач

Корисник

slide16
2. Пристап до информации
 • Дефинирани улоги
 • Доделувањена корисници
slide17
3. Следење на профитабилноста
 • На секоја зделка/проект
 • На ниво на производ
 • Биланс на успех на месечна/недела основа
  • account schedules
  • анализа по димензии
slide18
Дополнителна можност за зголемување на продуктивноста
 • Интеграција на Microsoft Navision со апликациите од пакетот Microsoft Office
 • Кастомизација на комуникациите со Microsoft Word
 • Анализирање на податоците со Microsoft Excel
 • Управување на контактите и електронските пораки со Microsoft Outlook
slide19
Проблеми со корисниците и конкуренцијата?
 • “На нашиот пазар секогаш имало многу конкуренција, но овие денови таа конкуренција е навистина голема.”
 • “Корисници тешко се наоѓаат а лесно се губат. Ако не можеме да им го дадеме тоа што им е потребно, тие ќе отидат кај конкуренцијата.”
 • “Најверојатно има многу можности на пазарот, но ние изгледа не сме во можност да реализираме најголем дел од нив.”
slide20
4. Предности пред конкуренцијата
 • Ефикасно работење
  • брз одговор на барањата (понуди, порачки)
  • намалени оперативни трошоци -> конкурентни цени на производите и услугите
  • големо производно портфолио
  • бизнис-то-бизнис релации со добавувачите
5 crm
5. CRM – Управување со кориснички односи
 • Корисници
  • Податоци кои се важни за вашиот бизнис
  • Сегментирање, за директен маректинг
6 crm
6.CRM – Следење на можности
 • Евиденција на можности

- период

- вредност

- веројатност

- статистика

slide23
Кои се можните идни проблеми ако не користите добар систем?
 • “Сакаме фирмата да расте во решението —а не надвор од него.”
 • “Сакаме еден систем кој е проширлив и скалабилен и кој може да го надградуваме без да се грижиме дека додавањето на нова функционалност ќе предизвика проблем.”
 • “Немаме време за долги имплементации и тренинзи за вработените — нашиот бизнис неможе да чека на тоа.”
slide24
Работење на глобалниот пазар без бариери
 • Повеќејазични можности
 • Можност за работа со повеќе валути
 • Едноставна размена на податоци со други системи преку стандарди (XML)

Борете се ефикасно на светскиот пазар

slide25

Database

Microsoft Microsoft

Navision DatabaseServer

Worldwide Generic Objects

Country-specific Objects

Microsoft SQLServer 2000

Vertical Solutions Objects

Customer-specific Objects

Отворена архитектура

Integrated Development Environment

GUI (Windows)

Вработени

Клиентии бизниспартнери

CommercePortal

ApplicationServer

Commerce Gateway (B2B)

Екстерни

апликации

slide26
Технолошка рамка

Вработени

Ефикасност

WIN32

ApplicationServer

Соработка

Бизнис

партнери

Commerce Gateway

BizTalk Server

Oтвореност

Commerce Portal

Microsoft Navision DatabaseServer / SQL Server

Commerce Server

Клиенти

Доверливост

Бизнис логика

Датабаза

Адаптибилност

Dataport

XMLPort

Table

Report

Form

Code Unit

slide27
9. Методологија за имплементација

ANALYSIS

DESIGN

DEVELOPMENT

& TESTING

DEPLOYMENT

ON-GOING

OPERATIONS

Training & support delivery

Project planning & management

Communications /change management

Од

продажба

Нов проект

slide28
Клучни фактори за успех
 • Поддршка од топ менаџментот на фирмата (вклученост)
 • Вработените
 • Организациската култура
 • Способноста на организацијата за промени
slide29
Инвестирајте во иднината
 • Почнете со тоа што ви треба и додавајте функционалности
 • Достапност на надградби и нови верзии
 • Изградено на докажана Microsoft технологија
slide30
Повеќе информации
 • http://www.microsoft.com/BusinessSolutions/Navision
 • tanjab@loginsystems.biz