human papilomaviruset hpv dhe mund sit p r mbrojtje l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Human papilomaviruset ( HPV ) dhe mundësitë për mbrojtje PowerPoint Presentation
Download Presentation
Human papilomaviruset ( HPV ) dhe mundësitë për mbrojtje

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 35

Human papilomaviruset ( HPV ) dhe mundësitë për mbrojtje - PowerPoint PPT Presentation


 • 1254 Views
 • Uploaded on

Human papilomaviruset ( HPV ) dhe mundësitë për mbrojtje. SËMUNDJET BARTËSE SEKSUALE. Sëmundjet të cilat barten përmes gjinisë quhen Sëmundje Bartëse Seksuale . Kanë rëndësi të madhe sepse janë shumë të përhapura,i prekin shumë njerëz, kryesisht të rinj dhe madje në periudhën e riprodhimit.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Human papilomaviruset ( HPV ) dhe mundësitë për mbrojtje' - EllenMixel


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
s mundjet bart se seksuale
SËMUNDJETBARTËSESEKSUALE
 • Sëmundjet të cilat barten përmes gjinisë quhen Sëmundje Bartëse Seksuale.
 • Kanë rëndësi të madhe sepse janë shumë të përhapura,i prekin shumë njerëz, kryesisht të rinj dhe madje në periudhën e riprodhimit.
 • Mund të nxisin sterilitet ose shterpësi.
fakto r t e rrezikut
FAKTORËT E RREZIKUT!
 • Ndërrimi i shpeshtë i partnerit seksual
 • Kultura e dobët seksuale,
 • Higjiena e keqe intime,
 • Mospërdorimi i mjeteve mbrojtëse (prezervativ).

+

slide4

SËMUNDJET MË TË SHPESHTA BARTËSE SEKSUALE

 • Infektimi HPV
 • Trikomoniaza
 • Hlamidiaza
 • Gonorreja
 • Sifilizi
 • SIDA(HIV)
 • Hepatiti B
ka sht hpv
ÇKA ËSHTË HPV?
 • HPVështë virusi më i shpeshtë i hasur bartës seksual.
 • Ai i godet në mënyrë të barabartë si burrat edhe gratë..
 • Çdo njeri me jetë të filluar seksuale mund të infektohet me HPV gjatë kohës së aktit seksual, madje edhe pa depërtim.
 • Shumë njerëz të infektuar me HPV mund të mos tregojnë kurrfarë shenjash ose simptomash. Kjo do të thotë se ata mund ta bartin virusin tekk tëë tjerët, pa ditur për këtë.
human papilomavirus hpv
Human Papilomavirus (HPV)

>120tipa të identifikuar

~30-40 anogjenitale

~15-20 onkogjene

si bartet
SI BARTET?
 • Mënyra seksuale
 • të shpeshtën është gjatë kontaktit vagjinal, anal dhe oral
 • Është dëshmuar se virusi mund të bartet edhe pa kontakt seksual, do të thotë, në paralojën e dashurisë
 • përdorimi si duhet i prezervativëve mund ta zvogëlojë rrezikun,por jo edhe tërësisht të mbrojëngaHPV.

Prezervativët nuk janë 100% mbrojtje

 • Mënyra joseksuale
 • Infektimi është i mundshëm, mujnd të bartet nga nëna në foshnjën e sapolindur ose përmes rrobave
bashk faktor t e infektimit hpv
Gratë

Mosha e re

(pikprej20–24 vjeç)

Mosha e re e kontaktit të parë seksual

Numri i partnerëve seksual

Sjellja seksuale e partnerit

Pirja e duhanit

Burrat

Mosha e re

(pikprej25–29 vjeç)

Numri i partnerëve seksual

Partnerja seksuale me CIN

Pa cirkumcision

BASHKËFAKTORËT E INFEKTIMIT HPV
ka nxit
ÇKA NXIT ?
 • Lythët gjenitaleshkaktarët më të shpeshtë janë HPV të tipave6dhe11.

- 10% e burrave dhe e grave kanë lytha gjenitale gjatë jetës së tyre.

 • Kanceri i qafës së mitrësshkaktarët më të shpeshtë janë HPV të tipave16dhe18.
 • HPVnxit edhe sëmundje të tjera malinjetë organeve seksuale (anusi, penisi, vagjina), si dhe i kanaleve të frymëmarrjes.
slide10

Në botë në çdo 2 minuta vdes një grua nga kanceri në qafëne mitrës

 • Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) llogariti se mbi630milionë njerëz në botë janë të infektuar me HPV.
 • Prej tyre mbi 40milionë janë me ndryshime para kancerit, që në disa raste mund të rriten deri në kancer.
 • Çdo vit në botë nga kanceri në qafën e mitrës sëmuren mbi gjysmë milionë dhe vdesin mbi250.000gra.
slide11

Kanceri në qafën e mitrës është kanceri i dytë për nga shpeshtësiatekgruaja e re në Evropë

Evropa, gra (15–44 vjeç)

Të porsa-diagnostifikuar (2002): 128.550

Kanceri nëqafën e mitrës

1. Ferlay J, Bray F, Pisani P, Parkin DM. Lyon, France: IARC Press; 2004.

slide12

MAQEDONIA

 • Kanceri në qafën e mitrës në Maqedoni zë vendin e katërtë për nga shpeshtësia, derisa vetëm tek gratë e moshës ndërmjet 15 dhe 44 vjeç është në vendin e dytë, menjëherë pas kancerit të gjirit.
 • Në Maqedoni çdo vit sëmuren nga kanceri në qafën e mitrës mbi 250 gra, kurse prej tyre vdesin mbi 30
vitet e jet s t humbura nga tipat e ndryshme t kancerit
Vitet e jetës të humbura nga tipat e ndryshme të kancerit
 • *In women in the United States (2003)
 • 1. Ries LAG, Harkins D, Krapcho M, et al. (eds). SEER Cancer Statistics Review, 1975–2003, National Cancer Institute. Bethesda, MD; 2006.
a mund t mbrohemi si
A MUND TË MBROHEMI?SI?
 • Vaksina HPV– bio-produkt modern, i cili mbron meefektivitet ngakatërtipa më të përhapur HPV - 6, 11,16 и 18 – shkaktarët themelor të kancerit në qafën e mitrës, ndryshimet para kanceroze dhe lythët gjenitale.
 • Kontrollime të rregullta gjinekologjike
 • Sjellja me përgjegjësi seksuale me të gjitha masat për mbrojtjen nga sëmundjet bartëse gjenitale (prezervativë)
a mund t mbrohemi
A MUND TË MBROHEMI

Kush mund të

vaksinohet?

A është vaksina

e sigurt?

Si

pranohet?

slide17
Kjo vaksinë është prodhuar me teknologji rekombinante nga tharmet e kërpudhave dhe përmban të a.q. të pastruar, “të ngjashëm me virusin e thërrmijave” (virus like particles, VLPs) nga kaër tipa të HPV (6,11,16 и 18) që veprojnë sipas parimit të imune memories që paraqet bazën për mbrojtjen afatgjate. Vaksina nuk përmban ADN virusale, që do të thotë se nuk të shkaktojë infektime dhe/ose sëmundje.
slide18

E lejuar në mbi117 vende

North America

Europe

39

2

Caribbean & Central America

16

26

13

Asia Pacific

8

Middle East

& Africa

South America

Deri në Tetor 2009më shumë se50 milionë dozajanë dhënë në botë

qeevrit e 26 shtete vendos n q ta financojn vaksin n hpv
Asia Pacific

Australia

New Zealand

Latin America & Caribbean

Cayman Islands

Mexico

Panama

Middle East

United Arab Emirates – Abu Dhabi

North America

Canada

United States

Europe

Belgium

Denmark

France

Germany

Greece

Italy

Liechtenstein

Luxemburg

Macedonia

Netherlands

Norway

Portugal

Romania

Slovak Republic

Slovenia

Spain

Sweden

Switzerland

United Kingdom

QEEVRITË E26 SHTETE VENDOSËNQË TA FINANCOJNË VAKSINËN HPV
slide20

Q & A

Pyetjet më shpesh të shtruara

slide21

KUSH MUND TË VAKSINOHET?

 • Vaksinimi me vaksinën HPV katërvalente rekomandohet për vajzat dhe gratë e moshës prej 9-26 vjeç, si dhe të djelmoshave të rinj të moshës prej 9-15 vjeç.
 • Prej Tetorit të vitit 2009 vaksina kundër Human papilomaviruseve (HPV) është aplikuar si vaksinë e obligueshme në kalendarin për imunizimin e vajzave të moshës 12 vjeç.
slide22

PSE ËSHTË PËRFSHIRË VEWTËM KJO GRUPMOSHË?

FPMIJA IM INDE NUK KA JETË AKTIVE SEKSUALE!

 • Vaksinimi rutinor me vaksinën HPV thuajse çdo kund në botë rekomandohet për vajzat e moshës 12 vjeçe
 • Atëherë është koha më e mirë oër vaksinim:

- efikasiteti më i madh,

- krijimi i imunitetit para fillimit me jetë aktive seksuale (para mundësisë për infektim me HPV)

slide23

SI JEPT VAKSINA HPV?

 • Vaksina HPV pranohet në parallërë në 3 doza të ndara:

- në ditën e zgjedhur

- 2 muaj pas dozës sëparë

- 6muaj pas dozës së parë

 • Me rëndësi kryesore është që të pranohen të gjitha
 • të tri dozat!!!
slide24

PARA VAKSINIMIT ME RËNDËSI

ËSHTË QË MJEKUT T’I THEKSOHET:

a keni pasur reagim alergjik në dozën e parë

 • sistemin e dobësuar imunologjik
 • shtatzënësia
 • temperatura e rritur
 • terapia tjetër
slide25

A DUHET TË BËHET TESTIMI PAP DHE HPV PARA VAKSINIMIT?

 • Para vaksinimit me vaksinën HPV të vajzave që kanë filluar jetën aktive gjenitale nuk ka nevojë për ekzaminime, kontrollime (testime PAP, kolposkopi)
 • Rekomandohet që gratë të cilat tashmë janë aktive seksualisht që të bëjnë kontrollime gjinekologjike me testim PAP. Gratë duhet që të informohen dhe këshillohen lidhur me nevojën e skriningut dhe gjatë ndryshimeve të diagnostifikuara të trajtohen në mënyrë adekuate
 • Vaksinimi së bashku me skriningun duhet në mënyrë sinergjistike të veprojnë dhe të jenë e ardhmja në parandalimin e kancerit në qafën e mitrës!
slide26

A MUND TË VAKSINOHEN GRATË TË CILAT JANË SEKSUALISHT AKTIVE OSE GRATË TË CILAT DIKUR ISHIN HPV POZITIVE?

 • Gratë që kishin HPV ose ishin të trajtuara nga CIN mund të vaksinohen me vaksinën kundër HPV.
 • Vaksinimi nuk duhet ta ndryshojë ose ndërpritet trajtimi tashmë i rekomanduar për lezionet ekzistuese.
 • Vetëm 1në 1000 gra ishin të infektuara me të gjithë katër tipa HPV.
 • Tek gratë që janë të infektuara me një ose më shumë të katër tipave HPV, vaksina që do ta mbrojë nga tipat e tjerë HPV që përmbahen në vaksinën me të cilët ajo nuk është e infektuar.
evaulimi i mbrojtjes s kryq zuar me vaksin n kat rvalente hpv

HPV 45

4.7%

A7

2 most common

types in cervical

cancer after

16 and 18

HPV 31

3.8%

A9

 • 5 most common types in cervical cancer after 16 and 18
 • Selected for analysis based on 80% shared amino acid homology to 16 and 18.

HPV 33

2.3%

A9

HPV 52

2.2%

A9

HPV 58

2.2%

A9

Types Tested

HPV 35

1.4%

A9

HPV 59

1.2%

A7

HPV 51

0.7%

A5

HPV 56

0.6%

A6

HPV 39

0.5%

A7

Evaulimi i mbrojtjes së kryqëzuar me vaksinën katërvalente HPV

HPV Type

Proportion in Cervical Cancer

Species

HPV 16

58.7%

A9

HPV 18

12.2%

A7

To calculate HPV type contribution in the setting of infection with ≥2 HPV types, a hierarchy based on the pathogenicity of HPV types was used (HPV 16>18>31/45>33/52/58>all others).

1. Brown D; for the FUTURE Study Group. Poster presented at ICAAC; September 17-20, 2007; Chicago, IL.

kund rindikimet
KUNDËRINDIKIMET
 • Ndjeshmëria e madhe ndaj substancës aktive ose ndaj cilës do nga komponentet përbërëse të ilaçit.
 • Individët tek të cilët janë paraqitur simptoma të ndjeshmërisë gjatë dhënies së dozës së parë, nuk guxojnë që t’i pranojnë dozat e ardhshme.
 • Vaksinimi duhet që të anulohet tek pacientët që kanë sëmundje akute fibrine.
 • Nuk rekomandohet që të vaksinohet gruaja shtatzënë. Nëse pacientja mbetet shtatzënë gjatë procesit të vaksinimit, atëherë rekomandohet që vaksinimi të shtyhet deri në përfundimin e shtatzënisë.
 • Dhënie gji nuk paraqet kundërindikim për vaksinimin. Mëndeshat mund të vaksinohen kundër HPV.
athua vaksina hpv sht e sigurt a ka mund si nga paraqitja e efekteve t pad shirueshme
ATHUA VAKSINA HPV ËSHTË E SIGURT?A KA MUNDËSI NGA PARAQITJA E EFEKTEVE TË PADËSHIRUESHME?
 • Vaksina kundër HPV tipat 6, 11, 16 dhe 18 nuk përmban ADN virusal dhe andaj ajo nuk mund të nxit infektimin ose sëmundjen HPV.
 • Deri më tash në botë janë dhënë mbi 50 milionë doza, kurse në Maqedoni mbi 15.000.
 • Sikurse edhe gjatë çdo vaksine tjetër, mund të vërehen, ndonëse rrallë, disa ndikime të padëshirueshme, sikurse: dhembja, të ënjturit dhe skuqja në vendin e injektimit, si dhe rritja e lehtë e temperaturës.
 • Këto reagime të organizmit janë të kalueshme dhe humben brenda një kohe të shkurtër.
slide30

A ËSHTË E SIGURT VAKSINA HPV?

 • Të dhënat e grumbulluara deri më tash e vërtetojnë efikasitetin dhe imunogjenitetin e vaksinës për periudhën 5.5 vjeçare me profilin jashtëzakonisht të mirë të durueshmërisë dhe të sigurisë.
 • Vaksina HPV katërvalente është rekomanduar nga organizatat mjekësore botërore dhe shoqatat e mjekëve në mbi 120 vende.
 • Siguria e vaksinës është përcjellë dhe vazhdon që të ndiqet prej faqes së parë të: 1. CDC- Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) , 2. Vaccine Safety Datalink (VSD) и 3. Clinical Immunization Safety Assessment Network (CISA), me ç’rast deri më tash nuk është evidentuar kurrfarë lidhshmërie ndërmjet Silgard dhe efektet e regjistruara të padëshirueshme.
vaksina hpv kat rvalente kaloi mbi 3 vite safety check kontrollin e siguris
Vaksina HPV katërvalente kaloi mbi 3 vite“Safety Check”/kontrollin e sigurisë
 • CDC's Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS)

“Nuk ka kurrfarë lidhshmërie ndërmjet SILGARD dhe efekteve të padëshirueshme të regjistruara nga mjekët dhe personat e vaksinuar “.

 • Vaccine Safety Datalink (VSD)

“Nuk ka kurrfarë shenje, që vë ne dukje lidhshmërinë ndërmjet SILGARD dhe paraqitjes së trombozës, reagimeve alergjike, të fikët ose Guillain-Barre sy.

 • Grupi i pavarur akademik, the Clinical Immunization Safety Assessment Network (CISA),

“Nuk ka kurrfarë lidhshmërie ndërmjet SILGARD dhe çrregullimeve të sistemit qendror dhe periferik nervor (mielitisi transverz ose Guillain-Barre sy).

slide32

WHO

www.who.int/vaccine_safety/reports/June_2007/en/index.html

Gardasil's safety – World Health Organization

slide33
Vaksina mund të mbrojë vetëm nga sëmundjet, që janë të shkaktuara nga HPV tipat 6, 11, 16 dhe 18.
 • Vaksina nuk është destinuar për shërimin e kancerit në qafën e mitrës, para kancereve ose lythave gjenitale.
 • Të vazhdohet me sjelljen me përgjegjësi seksuale me të gjitha masat për mbrojtje nga sëmundjet bartëse gjenitale.
 • Të mos harrohet se edhe vajzat dhe gratë e vaksinuara duhet që të vazhdojnë me kontrollime të rregullta gjinekologjike dhe testimit PAP.
slide34
Ato vende që në kohë do ta bëjnë mbulimin me vaksinimin HPV të grupmoshës së caktuar (vajzat deri më 12 vjeç), tashmë pas 10-15 vjet, do të kenë zvogëlimin e konsiderueshëm të para kancereve dhe kancerit në qafën e mitrës deri në 70%-80% hipotetik si dhe zvogëlimin e traumave psikike tek pacientët.
 • Përfitimi nga parandalimi i lythave gjenitale mund të shihet qysh gjatë vitit të parë.
slide35
Ardhmëria e parandalimit të kancerit në qafën e mitrës përbëhet nga përdorimi i vaksinës HPV si parandalim parësor së bashku me skrining (testimi PAP) si parandalim sekondar.