RAMADHAN BULAN AL QURAN - PowerPoint PPT Presentation

ramadhan bulan al quran l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
RAMADHAN BULAN AL QURAN PowerPoint Presentation
Download Presentation
RAMADHAN BULAN AL QURAN

play fullscreen
1 / 34
RAMADHAN BULAN AL QURAN
599 Views
Download Presentation
Ava
Download Presentation

RAMADHAN BULAN AL QURAN

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. KhutbahJumaat Multimedia Siri 37/2008 TajukKhutbah RAMADHAN BULAN AL QURAN Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu http://www.jheat.terengganu.gov.my 19 RAMADHAN 1429H BERSAMAAN 19 SEPTEMBER 2008M

 2. PesananTaqwa • Tingkatkan Taqwa Ke Hadhrat Allah Taala • Junjung Segala Perintah Allah • Jauhi Larangan Allah • Bahagialah Orang Yang Bertaqwa

 3. Ketahuilah…. • Ramadhanjugadikenalibulan Al-Quran • Bulanditurunkan Al-Quran kepadanabikita Muhammad s.a.w • Al-Quran sebagaipendomanhidupummatmanusia • Menerangikesejahteraanhidupduniadankebahagiandiakhirat • Bahagialahorangberpegangteguhdenganajaran Al-Qurandansesatlahorang yang ingkarinya.

 4. Firman Allah Dalam Surah Al Baqarah Ayat 125: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ....ألأية Maksudnya: BulanRamadhan yang padanyaditurunkan Al Quran menjadipetunjukbagisekelianmanusiadanmenjadipetunjuk yang menjelaskanketerangan-keteranganantara yang benardan yang salah….

 5. IBNU TAIMIYYAH MENEGASKAN: • Sesiapa yang tidak baca Al Quran bermakna menjauhkan/meninggalkan Al Quran • Sesiapa membaca Al Quran tanpa memahami maknanya juga meninggalkan Al Quran • Sesiapa yang baca dan faham maknanya tetapi tidak mengamalkannya juga meninggalkan al quran.

 6. Apakahtanggungjawabkitaterhadapkitabsuci Al Quran? • Bulan Ramadhan Untuk Muhasabah/Renung Peranan Al Quran Dalam Kehidupan Kita • Setiap Muslim Mesti Yakin Kepada Kalam Allah Bukan Ciptaan Manusia Mahupun Nabi Muhammad • Beriman Kepada Al Quran Termasuk Rukun Iman.

 7. Firman Allah DalamSurah Al BaqarahAyat 1 Dan 2: "الـم .ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ“ Maksudnya: Alif.Lam.Mim. kitab al quraninitidakadasebarangsyakpadanya(tentangdatangnyadariallahdansempurnanya);ia pula menjadipetunjukbagiorang-orang yang bertaqwa

 8. AL QURAN AL KARIM • Adalah sumber kebenaran. • Tidak ada keraguan padanya. • Sebagai jalan hidup yang lurus. • Sarat dengan panduan hidup. • Dapat memajukan hidup muslim. • Sumber ilmu pengetahuan. • Meliputi kepentingan duniawi dan ukhrowi.

 9. AL QURAN RUJUKAN UTAMA • Mendasari seluruh kehidupan manusia. • Elakkan dari menjadikan Al Quran barangan hiasan yang tergantung di dinding-dinding dan diukir pada perabut semata-mata tanpa mengambil iktibar darinya.

 10. Di antara tuntutan Al Quran yang mesti dilaksanakan ialah:- Pertama: Mempelajari Al Quran Dan Mengajarkannya. Sabda baginda rasulullah s.a.w: "خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ". (حديث رواية بخاري) Maksudnya: “sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari Al Quran (membaca dan memahami maknanya) dan mengajarkannya.”

 11. Kedua: Sentiasa membaca Al Quran. Sabda rasulullah s.a.w: "اقْرَؤُوْا القُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِيْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيْعًا ِلأَصْحَابِهِ" ( حديث رواه مسلم) Maksudnya: “Bacalah Al Quran kerana Al Quran akan datang pada hari qiamat memberi syafaat kepada pembacanya.”

 12. BudayaMembaca Al Quran • Tidak terhad di bulan Ramadhan sahaja bahkan setiap masa. • Tingkatkan kuantiti dan kualiti bacaan Al Quran terutama dalam bulan Ramadhan kerana ganjaran besar yang disediakan oleh Allah melalui amalan-amalan soleh. • Menjaga adab dan peraturan membaca Al Quran.

 13. BagindaRasulullahBertadarus Al Quran BersamaJibrilAlaihissalam. Riwayatibnuabbasr.a: "كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمِ أَجْوَدُ النَّاسِ وَكَانَ أَجْوَدُ مَا يَكُوْنُ فِيْ رَمَضَانَ حِيْنَ يَلْقَاهُ جِبْرِيْل وَكَانَ جِبْرِيْل يَلْقَاهُ فِيْ كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ رَمَضَان فَيُدَارِسُهُ القُرْءَان فَلِرَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم حِيْنَ يَلْقَاهُ جِبْرِيْلَ أَجْوَدُ بِالْخَيْرِ مِنَ الرِّيْحِ الْمُرْسَلَة." (متفق عليه)

 14. Maksudnya: “Rasulullahs.a.wadalahseorang yang sangatpemurahkepadaorang lain, lebih-lebihlagipadabulanRamadhanketikabagindadidatangiolehJibrilAlaihissalamdatangberjumpabagindapadasetiapmalamlalumengajar Al Quran kepadabaginda. Sesungguhnyabagindabersifatpemurahdenganbersegeramelakukankebaikanumpamaangin yang bertiupkencang.”

 15. Ketiga: Memahami dan menghayati maksud, makna, pengertian yang tersurat dan tersirat dalam kitab Al Quran. • Kefahaman yang tepat dan betul amat penting dari isi Al Quran. • Dapat memerangi ajaran sesat dan kebatilan.

 16. KEPENTINGAN AS SUNNAH • Sumberrujukanutamamenerangkanmaksud yang kaburdalam Al Quran. • Al QurandanAs Sunnahtemanserangkaisebagairujukanutamaummat Islam.

 17. Keempat: Memahamiayat Al Quran denganmendalamuntukTaqarrubkepada Allah Firman Allah dalamsurah Al AnfalAyat 2: "إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ" Maksudnya: ”sesungguhnyaorang yang berimanitu(yang sempurnaimannya) ialahmereka yang apabiladisebutnamaallahgementarlahhatimerekadanapabiladibacakankepadamerekaayat-ayatnyamenjadikanmerekabertambahimandankepadatuhanmerekajualahmerekaberserah.”

 18. Kelima : Menterjemahkansetiapsuruhandanlarangandalamrealitikehidupan. • Wajib laksana setiap ajaran Al Quran samada suruhan atau larangan • Agar sentiasa berada di atas landasan yang benar lagi lurus.

 19. Keenam: Wajibmengajar, menyampaidanmendakwahkan Al Quran kepadasekalianmanusia. • Rasulullah telah melantik sahabatnya Mus’ab bin Umair sebagai Adda’ie ke Madinah dan digelar oleh masyarakat sebagai Al Muqri’ kerana beliau mengajar dan menyampaikan ajaran Al Quran.

 20. BERMUHASABAHLAH!! Apakah Kita TelahBerimanKepada Al Quran DalamErtiKata Yang Sebenarnya?. KalauBelum .. BERSEGERALAH … MembuatPerubahanDiri…

 21. FIRMAN ALLAH DALAM SURAH AL ISRA’ AYAT 9: أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْم إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا. Maksudnya: sesungguhnya al quraninimemberipetunjukkejalan yang amatbenar(agama islam)danmenyampaikanberita yang mengembirakanbagiorang yang beriman yang beramalsolehbahawamerekaberolehpahala yang amatbesar.

 22. Doa Antara Dua Khutbah “AaminYaRabbalAalaminTuhan Yang MemperkenankanDoa Orang-orang Yang Taat, BerilahTaufikKepadaKami Di DalamMentaati MuAmpunilahKepadaMereka Yang MemohonKeampunan.”

 23. Khutbah Kedua

 24. Pengisian Amalan Hidup Sebelum Bertemu Allah HayatilahAjaran Islam Dengan MengamalkannyaDalamKehidupan. MantapkanlahKeimanan Kita. LipatgandakanlahAmalanSoleh. PerelokkanlahAkhlakMulia.

 25. 10 MalamTerakhirRamadhan • Jejaki/CarilahLailatulQadr ..satumalamLebihBaik Dari 1000 Bulanbagimereka yang beramalsolehpadanya. • TingkatkanAmalanTerawih,tadarus, bertahajud,bersedekah Dan Seumpamanya.

 26. FIRMAN ALLAH DALAM SURAH AL BAQARAH AYAT 277: "إِنَّ الَّذِيْنَ آمَنُوْا وَعَمِلُوْا الصَّالِحَاتِ وَأَقَامُوْا الصَّلاَةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُوْنَ." Maksudnya: Sesungguhnyaorang yang berimandanberamalsolehmengerjakansolatsertamemberikanzakatmerekaberolehpahaladisisituhanmerekadantidakadakebimbangandariberlakunyasesuatu yang tidakbaikterhadapmerekadanmereka pula tidakakanberdukacita.

 27. Firman Allah Surah Al-Ahzab , Ayat : 56 "إِنَّ اللَّهَ وَمَلآئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا” Maksudnya: “Sesungguhnya Allah danparamalaikatNyasentiasaberselawatkeatasNabi Muhammad s.a.w., wahaiorang-orang yang beriman! Berselawatlahkamukeatasnyasertaucapkanlahsalamsejahteradenganpenghormatankeatasnyadengansepenuhnya.

 28. Ya Allah, Ampunilah orang mukmin lelaki dan perempuan samada yang masih hidup atau yang telah meninggal. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Memperkenankan Doa.

 29. Ya Allah, Peliharakanlah Seri PadukaBaginda Yang DipertuanAgong Al WathiquBillahTuankuMizanZainalAbidinIbni Al Marhum Sultan Mahmud Al Muktafibillah Shah Dan Seri PadukaBaginda Raja PermaisuriAgongTuankuNurZahirah. PeliharakanlahZuriat-zuriatnya Serta KaumKerabatnya.

 30. Ya Allah, PeliharakanlahPemangku Raja, Tengku Mohammad Ismail Ibna Al-WathiqiBillah Sultan MizanZainalAbidin. Dan SelamatkanlahPemimpin-PemimpinKami Serta SeluruhUmat Islam diNegeridan Negara Kami.

 31. Ya Allah,muliakanlah Islam danorang-orangIsl,am, hinakanklahkesyirikandanorang yang syirik,musnahkanlahmusuh-musuh Allah, danjadikanlahnegeriinisebagainegeri yang amanmakmur . Ya Allah..sesungguhnyaengkau yang mahapemaaf yang mulia,ampunkanlahkami,ibubapakamidanseluruhmuslimindanmuslimat. YaAllah,Jadikanlahkesudahanramadhanbagikamidengankeredhaanmu. Ya Allah, KurniakanlahKepadaKamiKebaikan Di Dunia Dan Kebaikan Di Akhirat Serta HindarilahKami Dari SeksaNeraka.

 32. Wahaihamba-hamba ALLAH… Sesungguhnya ALLAH menyuruhberlakuadil, danberbuatkebaikan, sertamemberibantuankepadakaumkerabatdanmelarangdaripadamelakukanperbuatan-perbuatankejidanmungkarsertakezaliman. Iamengajarkamu (dengansuruhandanlarangannyaini) supayakamumengambilperingatanmematuhinya.

 33. MakaIngatlah Allah Yang MahaAgungNescayaDiaAkanMengingatimu Dan Bersyukurlah Di AtasNikmat-nikmatnyaNescayaDiaAkanMenambahkanLagiNikmatItuKepadamu, danPohonlah Dari Kelebihannya, NescayaAkanDiberikannyaKepadamu. Dan SesungguhnyaMengingati Allah ItuLebihBesar (Faedah Dan Kesannya) Dan (Ingatlah) Allah MengetahuiApa Yang KamuKerjakan.

 34. أَقِيْمُوْا ألصَّلآَة.....Marilahdirikansolat…….. “Lurus Dan RapatkanSafAndaKeranaSaf Yang SamaTermasuk Di DalamKesempurnaanSolat.”