Zhvillimi
Download
1 / 19

Zhvillimi - PowerPoint PPT Presentation


 • 536 Views
 • Uploaded on

Zhvillimi. Prof. Erlehta MATO Leksioni 3. Zhvillimi. Karakteristikat fizike (pesha, gjatesia, levizjet motore, periudhat si puberteti apo plakja? Konjitive (te menduarit, kujtesa, gjuha dhe problemzgjidhja)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Zhvillimi' - zuzana


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Zhvillimi

Zhvillimi

Prof. Erlehta MATO

Leksioni 3


Zhvillimi1
Zhvillimi

 • Karakteristikat fizike (pesha, gjatesia, levizjet motore, periudhat si puberteti apo plakja?

 • Konjitive (te menduarit, kujtesa, gjuha dhe problemzgjidhja)

 • Personaliteti dhe zhvillimi Social (ndryshimet qe ndodhin ne personalitetin e individit ne funksionet sociale dhe emocionale

 • 2 lloj ndryshimesh: sasiore (gjat.pesha, etj) dhe cilesore (zhvillimi i te folurit, etj)


Zhvillimi prenatal dhe lindja
Zhvillimi prenatal dhelindja

 • Zhv. prenatal eshterritja e njeindividiprejngjizjesderi ne lindje

 • Tremuajt e pare teshtatzanisekonsiderohenkritikedhekerkojnekujdestenenes (kundrasemundjevengjitese, rrezeve X teteperta, pijevealkolike, drogesdhepirjes se duhanit)

 • Diferencimiseksualndodh ne javen e shtateteshtatzanise

 • Stadi fetal zgjatprejjaves se tetederi ne lindje

 • Ne muajt e funditfemijakthetnormalisht me kokeposhte

 • Abortidhelindjetnatyraleapo me operacion


Foshnjeria
Foshnjeria

 • Zhvillimi shqisor

  – degjimi qe ne ditet e para, dallimi i zerave

 • te shijuarit dhe te nuhaturit /shija dhe aroma e qumeshtit te nenes

 • Femijet e sapolindur shohin ne distanca te aferta/mjediset e pasura ndihmojne ne zhvillimin e qelizave trunore dhe krijimin e lidhjeve nervore


Zhvillimi i sjelljes motorike
Zhvillimiisjelljesmotorike

Reflekset (reagime automatike ndaj nje ngacmuesi)

 • Refleksi i kerkimit

 • Refleksi i gelltitjes

 • Refleksi i thithjes

 • Refleksi MORO (i levizjes se papritur)

  Zhvillimi motorik (normat e zhvillimit)

  Gatishmeria per te mesuar


Zhvillimi i personalitetit
Zhvillimiipersonalitetit

 • Temperamenti (menyrat e reagimit ndaj mjedisit) lidhet me vemendjen, pershtatshmerine, intensitetin , cilesine e humorit dhe pragun e reagimit

 • Koha e lindjes (femijet e pare si me inteligjente, shpirt konkurrence dhe vetevleresues dhe femijet e vetem me shume vetkontroll)

 • Rolet gjinore (djemte me te lire dhe vajzat me te kontrolluara, lodrat e ndryshme, etj)


Atashimi
Atashimi

 • Procesi ne tecilinindividishfaqsjelljeqendihmojne per tevendosurkontaktin me nje person specifik

 • Mbajtja e nenesngafemija ne kontakttengushte

 • Atashimikonfuz (foshnjatpelqejnetembahenhopa pa ikushtuarvemendje se ngakush)

 • Atashimiishumefishte (10-12 muaj)me vellezerit, motrat, gjyshen, etj

 • Roliinenave ne atashim-ndarja, etj


Femijeria zhvillimi social
Femijeria. Zhvillimi social

 • Identifikimi (4-5 vjec) imitojne prinderit

 • Zhvillimi i konceptit per veten (merren me karakteristikat e emrit te tyre, shtepise, shokeve, te afremeve, etj)

 • Ndikimet e hershme sociale (6-10 vjec)nga shkolla, librat, klubet, mjediset e lojerave, etj

 • Shoqeria (ne 3 vjec quajne shok kedo qe luan me ta dhe ne 9 vjec quajne ate qe ata duan)


Teoria e frojdit mbi zhvillimin e personalitetit
Teoria e Frojditmbizhvillimin e personalitetit

Stadetpsikoseksuale

 • Stadi oral- deri ne 1 vjec(arrinkenaqesinenepermjetthithjes)

 • Stadi anal-2deri 3 vjec (impulse seksualenepermjetveshjesdhecveshjes)

 • Stadi fallik-4 vjec (arrinkenaqesinepermesstimulimitteorganevegjenitale

 • Stadlatence- 6 vjecderi ne pubertetprovonpaknevojaerotike

 • Stadgjenital (kurindividikryenmarredhenieseksuale me tetjeret)


Teoria e pizhese per zhvillimin konjitiv
Teoria e Pizhese per zhvilliminkonjitiv

 • Zhvillimi konjitiv vjen si rezultat i kontakteve te femijeve me kerkesat e mjedisit

 • Asimilimi dhe

 • Akomodimi

 • Periudha sensomotorike (deri ne moshen 1 vjec e gjysem)

 • Periudha e te menduarit paraoperacional (2-7 vjec)

 • Periudha e operacioneve konkrete (7-11 vjec)

 • Periudha e operacioneve formale


Teoria e kolbergut dhe zhvillimi moral
Teoria e Kolbergutdhezhvillimi moral

6 stadetterenditura ne trenivele

I. Moraliparakonvencional (arsyetimi moral mbeshtetet ne pritjen e shperblimevedhendeshkimeve) 10 vjec

 • Femija u bindetrregullaveqeteshmangendeshkimet

 • Konformohet me rregullat e shoqeriseqetemarreshperblime


Teoria e kolbergut dhe zhvillimi moral1
Teoria e Kolbergutdhezhvillimi moral

II. Moralikonvencionalbazohet ne konformizmindhestandardet morale (13 vjec)

3. Individisillet ne menyrenqetatjerettamiratojne ate

4. Konformizmindajautoritetitbehetqeteshmangetndjenja e fajitdhecenzura

III. Moralipaskonvencional-siniv me ilarte e itemenduarit moral

5.Individi interesohet per tedrejtat e tijdhemenyratdemokratike

6.Individi udhehiqetplotesishtngavetedija


Adoleshenca zhvillimi fizik dhe puberteti
Adoleshenca . Zhvillimifizikdhepuberteti

 • Rritja e adoleshentit

 • Zhvillimi seksual i femres (11 vjec)

 • Zhvillimi seksual i meshkujve (13-14 vjec)


Personaliteti dhe zhvillimi social
Personalitetidhezhvillimi social

 • Zhvillimi i identitetit (Kush jam Une?)

 • Marredheniet familjare

 • Shoqeria

 • Marredheniet seksuale te adoleshentit

 • Problemet serize te moshes (perdorimi i drogave, alkolit, duhanit, anoreksia nervore, etj)


Teoria e eriksonit dhe zhvillimi psikosocial
Teoria e Eriksonitdhezhvillimipsikosocial

 • Stadi 1. Besimikundrejtmosbesimit ne 1 vjec

 • Stadi 2. Autonomikunderdyshimit ne 2 vjec

 • Stadi 3. Iniciativakundrejtndjenjes se fajit ne 3-5 vjec

 • Stadi 4. Te qenitpunetordhesistematikkundrejtinferioritetit ne 6-11 vjec

 • Stadi 5. Identitetikundrejtpeshtjellimitteroleve ne 11 -18 vjec

 • Stadi 6. Intimitetikundrejtizolimit

 • Stadi 7. Produktivitetioseveteabsorbimi

 • Stadi 8. Integritetikundrejtdeshperimit


Mosha e rritur zhvillimi fizik
Mosha e rritur. Zhvillimifizik

 • Mosha e rritur e hershme

 • Mosha e rritur e mesme

 • Mosha e rritur e vone

 • Teorite e plakjes


Personaliteti i te rriturit dhe zhvillimi social
Personalitetiiterrituritdhezhvillimi social

 • Teoria e Levinsonit (karriera, krijimi i familjes, etj)

 • Teoria e Goulld (besimi se prinderit ndihmojne gjithe jeten dhe se femijet duhet te perballen me vdekjen e njerezve te tyre te dashur)

 • Martesa dhe familja

 • Puna

 • Pensioni


Zhvillimi konjitiv i te moshuarve
Zhvillimikonjitivitemoshuarve

 • Proceset biologjike shpien ne nje renie graduale te inteligjences fluide (zgjidhjes se problemeve te reja

 • Nuk kane efekt mbi inteligjencen e kristalizuar

 • Semundja e Alsainerit-crregullim degjenerues i trurit qe con ne humbje te kujteses


Stadet psikologjike te procesit te vdekjes
Stadetpsikologjiketeprocesittevdekjes

 • Mohimi (nuk beson se do te vdese)

 • Zemerimi (shprehin zemerim me ata qe kane perreth)

 • Fazat e marreveshjes (flet me mjeket, te aferimit, zotin

 • Depresioni (ndihen keq dhe te vetmuar)

 • Pranimi

 • 3 faza: akute, kronike dhe shkeputja

 • Levizja e hospizmit-ndihme per ata qe jane duke vdekur


ad