Ipv4 c mz s
Download
1 / 19

IPv4 címzés - PowerPoint PPT Presentation


 • 58 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

IPv4 címzés. A forgalomirányítók IP-t használnak a csomagoknak a forrás- és célhálózatok közötti továbbítására. A csomagoknak a forrás- és a célhálózat azonosítóját egyaránt tartalmazniuk kell.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

IPv4 címzés

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation TranscriptIpv4 c mz s

A forgalomirnytk IP-t hasznlnak a csomagoknak a forrs- s clhlzatok kztti tovbbtsra.

A csomagoknak a forrs- s a clhlzat azonostjt egyarnt tartalmazniuk kell.

A forgalomirnytk a clhlzatok IP-cmei alapjn irnytjk a csomagokat a megfelel hlzatok fel.

Amikor egy csomag megrkezik ahhoz a forgalomirnythoz, amely a clhlzattal kzvetlen kapcsolatban ll, a forgalomirnyt az IP-cm alapjn keresi meg a megfelel szmtgpet a hlzaton bell


Ipv4 c mz s

 • Minden IP-cm kt rszbl ll. Az els rsz azt a hlzatot adja meg, amelyhez az adott rendszer csatlakozik, a msodik pedig magt a rendszert azonostja.

 • Egy-egy oktett rtke a 0255 tartomnyba esik. Minden oktett 256 alcsoport azonostsra alkalmas, illetve az utols oktettel az adott csoporton bell 256 cmet lehet megadni.

 • Ha a hierarchia egy felsbb szint csoportjra kzvetlenl hivatkozunk, akkor az adott gra es sszes csoportot egyetlen lpssel ki tudjuk vlasztani.


Ipv4 c mz s

 • Az ilyen jelleg cmzst hierarchikus cmzsnek nevezzk, ugyanis klnfle szintekre oszlik. Az IP-cmek ezt a kt azonostt egyetlen szmba egyestik. Ennek a szmnak egyedinek kell lennie, a ketts szmok ugyanis lehetetlenn teszik a forgalomirnytst. Az els rsz a rendszer egy hlzatnak cmt rja le, a msodik pedig e hlzaton bell egy konkrt szmtgpet azonost.


Ipv4 c mz s

Az IP-cmeket osztlyokra bontottk, ezek segtsgvel nagymret, kzepes s kismret hlzatokat lehet megcmezni. A legnagyobb hlzatok A osztly cmeket kapnak. A B osztly cmek a kzepes, a C osztlyak pedig a kisebb hlzatoknak jutnak. Ha meg akarjuk hatrozni, hogy egy cm melyik rsze azonostja a hlzatot, s melyik rsze az llomst, akkor elszr az IP-cm osztlyt kell megtudnunk.


Ipv4 c mz s

 • A klnfle mret hlzatok tmogatsa s kezelse cljbl az IP-cmeket klnfle, osztlyoknak nevezett csoportokba soroltk. Ezt a megoldst osztly alap cmzsnek nevezzk. Minden teljes, 32 bites IP-cm egy hlzati s egy lloms rszre oszlik. Az egyes cmek osztlyt az elejkn lv bit vagy bitsorozat hatrozza meg. sszesen t IP-cmosztly ltezik, ezek a brn lthatk.


Ipv4 c mz s

 • Az A osztly a klnsen nagymret, 16 millinl tbb llomst tartalmaz hlzatok tmogatsra szolgl. Az A osztly IP-cmeknl az els oktett a hlzatcm, a tbbi hrom oktett az llomsok cmzsre szolgl.

 • Az A osztly cmek els bitje mindig nulla. Ha az els bit nulla, akkor a legkisebb brzolhat szm a 00000000, decimlisan 0; a legnagyobb pedig a 01111111, decimlisan 127. A 0 s a 127 kezdet cmek fenntartottak, hlzatcmknt nem hasznlhatk. Minden 1 s 126 kztti rtk oktettel kezdd cm A osztly.


Ipv4 c mz s


Ipv4 c mz s

 • A B osztly cmek a kzepes mret hlzatok tmogatsra alkalmasak. A B osztly IP-cmeknl a ngy oktettbl az els kett szolgl a hlzatcm megadsra, a msik kt oktett az llomscmeket jelli.

 • A B osztly cmek els oktettjnekels kt bitje mindig 10. A tbbi hat bit nulla s egy rtket egyarnt felvehet. A B osztly cmeknl az els oktett legkisebb rtke 10000000, decimlisan 128; legnagyobb rtke pedig 10111111, decimlisan 191. Brmely 128 s 191 kztti rtkkel kezdd cm B osztlynak szmt.


Ipv4 c mz s

 • Az eredeti cmosztlyok kzl a C osztly cmeket hasznljk a legtbb helyen. Ezt a cmtartomnyt a kisebb, legfeljebb 254 llomst tartalmaz hlzatok tmogatsra szntk.

 • A C osztly cmek a binris 110 sorozattal kezddnek. gy a legkisebb brzolhat szm az 11000000, a decimlis 192; a legnagyobb pedig az 11011111, decimlisan 223. Ha egy cm els oktettjnek rtke a 192223 tartomnyba esik, akkor C osztly cmrl van sz.


Ipv4 c mz s

 • A D osztly cmeket az IP alap csoportcmzs lehetv ttelre szntk. A szrsos cm egy olyan egyedi hlzati cm, amely az erre a cmre kldtt csomagokat az IP-cmek egy elre megadott csoportjhoz irnytja. gy egy lloms egyszerre tbb cmzettnek is tovbbthat egyetlen adatfolyamot.

 • A D cmosztly, hasonlan a tbbihez, adott tartomnyba esik. A D osztly cmek els ngy bitje mindig 1110. A D osztly cmek els oktettjnek rtke teht az 1110000011101111, decimlisan a 224239 tartomnyba esik. Ha egy IP-cm egy 224 s 239 kztti rtk oktettel kezddik, akkor a D osztlyba tartozik.


Ipv4 c mz s

 • Az eddigieken tl ltezik egy E cmosztly is. Az Internet EngineeringTaskForce (IETF) ezeket a cmeket sajt kutatsaihoz tartja fenn. Az interneten teht E osztly cmeket nem hasznlnak. Az E osztly cmek els ngy bitje mindig 1-es. gy az E osztly cmekben az els oktett rtke mindig az 1111000011111111, decimlisan a 240255 tartomnyba esik.


Foglalt ip c mek
Foglalt IP-cmek Internet

 • Vannak olyan llomscmek, amelyeket valamirt lefoglaltak, gy hlzati kszlkek cmeknt nem hasznlhatk. A fenntartott llomscmek a kvetkezk:

 • Hlzatcm Magt a hlzatot azonostja.

 • Szrsi cm Adott hlzat sszes llomsnak sznt szrsok kldsre szolgl.


Ipv4 c mz s

 • Ha egy IP-cm lloms rsze csupa binris nullt tartalmaz, akkor az egy hlzatcmnek lefoglalt cm. Pldul a 113.0.0.0 cm annak a hlzatnak a cme, ms szval hlzatazonostja, amely a 113.1.2.3 llomst is tartalmazza. A hlzat IP-cmt a forgalomirnytk hasznljk, amikor az interneten tovbbtanak adatokat.


Ipv4 c mz s

A B osztly cmekben az els kt tartalmaz, akkor az egy hlzatcmnek lefoglalt cm. Pldul a 113.0.0.0 cm annak a hlzatnak a cme, ms szval hlzatazonostja, amely a 113.1.2.3 llomst is tartalmazza. A hlzat IP-cmt a forgalomirnytk hasznljk, amikor az interneten tovbbtanak adatokat. oktett a hlzati rsz. Az utols kt oktett (16 bit) azrt 0, mert ide kerlnek a hlzatra csatlakoztatott kszlkek cmzsre szolgl llomscmek. A 176.10.0.0 pldul egy hlzatcm, ezt llomscmknt soha nem lehet hasznlni. A 176.10.0.0 hlzat egyik llomsnak cme lehet pldul a 176.10.16.1. Itt a 176.10 a hlzati, a 16.1 pedig az lloms rsz.

Ha egy hlzat sszes kszlknek szeretnnk adatokat kldeni, akkor szrsi cmet kell hasznlnunk. Szrsrl akkor beszlnk, ha egy forrs a hlzat sszes eszkznek kld adatokat. Azt, hogy a szrst a hlzat minden ms kszlke feldolgozza, gy lehet biztostani, hogy a kld a tbbiek ltal felismerhet s feldolgozhat cl IP-cmet ad meg. A szrsos IP-cmek lloms rszben csupa 1-es tallhat.


Ipv4 c mz s

 • Pldul a 176.10.0.0 hlzatban 16 bit alkotja az lloms mezt, ms szval az lloms rszt. Ha a hlzat sszes kszlknek szeretnnk szrsos csomagot kldeni, akkor annak clcmeknt a 176.10.255.255-t kell megadnunk. (A 255 a binris 11111111 decimlis megfelelje).


ad
 • Login