elementary middle lightning round two
Download
Skip this Video
Download Presentation
Elementary/Middle Lightning Round Two

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 37

Elementary/Middle Lightning Round Two - PowerPoint PPT Presentation


  • 111 Views
  • Uploaded on

Elementary/Middle Lightning Round Two. Two Point Questions Question One. In the Tea Act , which British Tea Company was given exclusive right to sell tea to the Colonists? East India Company Lipton Tea Company West India Tea Company Celestial Seasonings Company. Correct Answer: A.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Elementary/Middle Lightning Round Two' - zea


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
two point questions question one
Two Point QuestionsQuestion One
  • In the Tea Act , which British Tea Company was given exclusive right to sell tea to the Colonists?
  • East India Company
  • Lipton Tea Company
  • West India Tea Company
  • Celestial Seasonings Company
slide3

Correct Answer: A.

  • East India Company
question two
Question Two

2. The Constitutional Conventionor the Federal Convention took place from May to September of 1787 in this city.

  • Boston
  • New York
  • Philadelphia
  • Federal City (Washington D.C.)
question three
Question Three

3. He was one of the most celebrated of America\'s Founding Fathers, a man who enjoyed success as an inventor, scientist, printer, politician, and diplomat. He helped to draft both the Declaration of Independence and the Constitution of the United States.

  • Samuel Adams
  • John Adams
  • Benjamin Franklin
  • Thomas Jefferson
slide7

Correct Answer: C

  • Benjamin Franklin
question four
Question Four

4. He was known as the Father of the Constitution, for he was responsible for writing much of it. He was also responsible for drafting the Bill of Rights that was added to the Constitution in 1791.

  • John Adams
  • Thomas Jefferson
  • Alexander Hamilton
  • James Madison
slide9

Correct Answer: D

  • James Madison
question five
Question Five

5. On May 10, 1775, the 175 Green Mountain Boys of Vermont led by Benedict Arnold and Ethan Allen captured this fort.

  • Fort Lee
  • Fort Ticonderoga
  • Fort Washington
  • Fort Necessity
slide11

Correct Answer: B.

  • Fort Ticonderoga
question six
Question Six

6. On the morning of December 26, 1776, American troops surprised Hessian troops in this city. This victory was critical to building morale amongst Washington\'s army.

  • Battle of Trenton
  • Battle of Princeton
  • Battle of Germantown
  • Battle of Brandywine
slide13

Correct Answer: A

  • Battle of Trenton
four point questions question seven
Four Point QuestionsQuestion Seven

7. “The American Revenue Act of 1764”, commonly titled The Sugar Actwas enacted by the British Parliament. It was a prohibitively high tax on a product imported from the British West Indies. Though several commodities were taxed and caused contention between the colonies and Britain, which commodity caused the most contention?

  • Rum
  • Sugar
  • Paper
  • Whiskey
question eight
Question Eight

8. The Coercive Acts or “the Intolerable Acts” were a series of laws passed by Parliament made in direct response to which one of the following?

  • The Quebec Act
  • The Battle of Lexington
  • The Battle of Breeds Hill
  • The Boston Tea Party
slide17

Correct Answer: D.

  • The Boston Tea Party
question nine
Question Nine

9. The Committees of Correspondence performed the planning for which one of the following?

  • The Second Continental Congress
  • First Continental Congress
  • The Patriots Against the Tea Act
  • The appointment of Washington as Commander of the Continental Army
slide19

Correct Answer: B.

  • The First Continental Congress
question ten
Question Ten

10. Who is quoted in referring to the Daughters of Liberty by saying, “With ladies on our side, we can make every Tory tremble.”?

  • John Adams
  • Joseph Reed
  • George Washington
  • Samuel Adams
slide21

Correct Answer: D.

  • Samuel Adams
question eleven
Question Eleven

11. The appointment of George Washington as Commander of the Continental Army was done by which one of the following?

  • The First Continental Congress
  • The Second Continental Congress
  • Articles of Confederation
  • Declaration of Independence
slide23

Correct Answer: B.

  • The Second Continental Congress
question twelve
Question Twelve

12. When the British army marched to Concord, what was the purpose of the mission?

  • To destroy military supplies
  • To capture John Adams
  • To destroy the Concord Fort
  • To kill as many Patriots as possible
slide25

Correct Answer: A.

  • To destroy military supplies
six point questions question thirteen
Six Point QuestionsQuestion Thirteen
  • This American victory in New York State was a major turning point in the war. It convinced France to enter the war as an ally for the fledgling United States.
  • Battle of Bunker Hill
  • Battle of Germantown
  • Battle of Yorktown
  • Battle of Saratoga
slide27

Correct Answer: D

  • Battle of Saratoga
question fourteen
Question Fourteen
  • This battle on March 15, 1781 in Greensboro, North Carolina lasted only ninety minutes, and although the British technically defeated the American force, they lost over a quarter of their own men.
  • Camden
  • Kings Mountain
  • Guildford Courthouse
  • Cowpens
slide29

Correct Answer: C

  • Guilford Courthouse
question fifteen
Question Fifteen

15. He was the commander of the Southern Department of the Continental Army. He was defeated at Charlestown and taken prisoner. Following a prisoner exchange, he returned to service and was present at the Battle of Yorktown. He was given the honor of receiving Cornwallis’s sword of surrender after his defeat at Yorktown.

  • Horatio Gates
  • John Burgoyne
  • Nathanael Greene
  • Benjamin Lincoln
slide31

Correct Answer: D

  • Benjamin Lincoln
question sixteen
Question Sixteen

16. Though he spoke no English, he systematically trained the amateur American troops at Valley Forge in discipline and battle-readiness. This rigorous training saved the troops from complete defeat during the Battle of Monmouth.

  • Baron von Steuben
  • Thaddeus Kosciuszko
  • Marquis de Lafayette
  • Baron Johann de Kalb
slide33

Correct Answer A

  • Baron von Steuben
question seventeen
Question Seventeen
  • The Battle of Saratoga was really two battles spread over two and a half weeks.  The second battle resulted in a decisive American victory. Who was the British commander who surrendered at the second battle of Saratoga?
  • Colonel Simon Fraser
  • General  Riedesel
  • General John Burgoyne
  • Major Acland
slide35

Correct Answer: C.

  • General John Burgoyne
question eighteen
Question Eighteen

18. In the Battle of Bunker Hill, sometimes called the Battle of Breeds Hill, the British lost nearly a third of their forces. When the colonial forces retreated, they were forced to do so for which reason?

  • Most of colonists were dead or wounded
  • Too many colonists deserted
  • They ran out of ammunition
  • The British overran the fort
slide37

Correct Answer: C.

  • They ran out of ammunition
ad