anoreksija i bulimija
Download
Skip this Video
Download Presentation
ANOREKSIJA I BULIMIJA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 17

ANOREKSIJA I BULIMIJA - PowerPoint PPT Presentation


  • 193 Views
  • Uploaded on

ANOREKSIJA I BULIMIJA. Anja Vucicevic i Milena Kostadinovski. Sta je ANOREKSIJA. * Anoreksija, odnosno odbijanje hrane koje može dovesti do ogromnog gubitka težine, praćenog hormonskim poremećajima, prvenstveno je bolest devojčica u adolescentskom uzrastu.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' ANOREKSIJA I BULIMIJA' - xanthus-chandler


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
anoreksija i bulimija
ANOREKSIJA I BULIMIJA

AnjaVucicevic i Milena Kostadinovski

sta je anoreksija
Sta je ANOREKSIJA

* Anoreksija, odnosno odbijanje hrane koje može dovesti do ogromnog gubitka težine, praćenog hormonskim poremećajima, prvenstveno je bolest devojčica u adolescentskom uzrastu.

* Smatra se da je ova bolest simptom psiholoških problema

Stručnjaci nisu sigurni šta tačno izaziva ovu bolest, ali neki teoretičari tvrde da je ona posledica podsvesnog straha od sazrevanja.

* Najčešće se javlja kao posledica psiholoških problema, kompleksnih emocija, strahova,

slide3

* Anoreksija se najcesce javlja kod devojaka,međutim sve više postaje problem i kod muškaraca.

* Novosađanin (26) oboleo od anoreksije:“Bio sam na ivici smrti,imao sam 44 kilograma

-Stalno mi je bilo hladno, imao sam nesanice, glavobolje, boleo me želudac od povraćanja, padao sam u nesvest. Bio sam potpuno iscrpljen i u jednom trenutku sam shvatio da ću umreti ako ne prestanem, priča Novosađanin (26) koji se leči od anoreksije.

Kada se malo oporavio i stigao do 49 kilograma, potražio je pomoć u bolnici. Sada ima 55 kilograma, a sebe doživljava kao krupnijeg momka

slide4

Novo istraživanje je otkrilo da je polovina djevojaka i trećina mladića spremna poduzeti ekstremne mere kako bi imala savršeno tijelo, ili kako bi došla do idealne telesne težine i izgleda.

Anoreksija je često i genetska bolest.

sta je bulmija
Sta je bulmija

* Bulimija je poremecaj ishrane u kome osoba gubi kontrolu nad ishranom, prejeda se, a potom pokušava da sanira štetu povracanjem.

* Osobe koje pate od ovog poremecaja takođe mogu upotrebljavati laksative, kao i sredstva za suzbijanje apetita. Ovako bulimicari sprecavaju gojenje i ublazavaju depresivna stanja koja prate ovaj poremecaj.

* Bulimija je slična anoreksiji po patološkom doživljavanju tela,nezadovoljstvu njime i sklonosti za naglaskom na oblik tela i njegovu težinu da budu glavne odlike kojima se ta osoba vrednuje.

slide6

* Bulimija se javlja najčešće kod adolescenata između 16 i 19 godina, i kod mladih žena, a ređe i kod muškaraca, samo 10%.

* Za razliku od anoreksične osobe,bulimična osoba nije uvek abnormalno mršava.

* Psiholozi, povraćanje tumače kao pokušaj izbacivanja neželjenog sadržaja nakon doživljene oralne seksualne traume,dok se strah od gojenja tumači kao odbacivanje trudnoće.

slide8

LEČENJE ANOREKSIJE :

* Metodom pod nazivom Mandometar.

*Primenjuje se u Švedskoj, Holandiji i Americi u lečenju različitih poremećaja ishrane išto je velika pogodnost, ne zahteva upotrebu medikamenata.

* Čak 75 odsto slučajeva došlo je do izlečenja. Kada se uzme u obzir da se anoreksija inače često završava smrću, još više dolazi do izražaja koliko je ova metoda uspešna.

LECENJE BULIMIJE:

* Psihološko lecenje bulimije podrazumeva pojedinacnu, porodicnu ili grupnu psihoterapiju. Isto tako, cesto se propisuju bihevioristicka ili kognitivna terapija.

* Bihevioristicka terapija se usredsređuje na menjanje navika, seanse se obicno posvecuju analiziranju ponašanja i smišljanju nacina da se to promeni.

* Kognitivna psihoterapija - cesto kombnovana sa antidepresivima - prvobitni je nacin lecenja, zajedno sa savetovanjem o ishrani.

* Pojedinacna ili grupna psihoterapija usmerava se na emocionalna iskustva i odnose koji su stvarni uzrok bulimije.

slide9

ANOREKSIJA

BULIMIJA

slide11

U prvom pitanju svi ispitanici su odogovrili da su upoznati sa anoreksijom I bulimijom.

U drugom pitanju vecina ispitanika je odgovorila da je jedan od glavnih simptoma anoreksije nagli gubitak kilograma

slide12

U trecem pitanju isti broj ispitanika je dao odgovor da je povracanje jedan od glavnih smptoma bulimije,kao I da je jedan od glavnih prejedanje

slide13

Na cetvrto pitanje, koje su posledice ovih bolesti, veci ispitanika je odgovorilo, bolovi, pa zatim deprsija I osteceni zubi, a manji broj “drugo”

slide14

Na pitanje da li neko od ispitanika poznaje osobu sa nekom od navedenih bolesti, vise od pola je dalo odgovor “NE”

A od onih koji su rekli “DA” , 3 % je reklo da poznaje 3 ili vise, & procenata je reklo 2, a 20% je reklo da poznaje jednu osobu

slide15

Na pitanje sta su glavni faktori koji uticu na pojavu ovih bolesti veci deo ispitanika je odgovorio drustvo, ali dosta njih se slozilo da su to I mediji, ali I sam oboleli.

Na pitanje kome bi trebalo da se oboleli obrati 27 ispitanika od 30 reklo je grupama za pomoc pri ovim bolestima .

slide16

Na pitanje da li su ove bolesti karakteristicne za zene pola ispitanika je odgovorilo sa “DA”, a pola sa “NE”

Na pitanje kako smanjiti broj obolelih od ovih bolesti 35% reklo je psihoterapijom, 29% fizickom aktivnoscu, 23% oporavkom ishrane I 13% medicinskim oporavkom