Заштеда на енергија
Download
1 / 16

Заштеда на енергија - PowerPoint PPT Presentation


 • 263 Views
 • Uploaded on

Заштеда на енергија. Ден на акција Energy Savings Day. КАМПАЊА ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Заштеда на енергија' - woods


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Заштеда на енергија

Ден на акција

Energy Savings Day


КАМПАЊА ЗА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА

 • На 25.04.2014год. О.О.У.“Мирче Ацев“ спроведе кампања за заштеда на енергија. По тој повод беа спроведени повеќе активности. Координатори на реализираните активности беа Гордана Насковска (во предметна настава) и Сузана Поповска (во одделенска настава).


Беа спроведени следните активности:

 • пишување на лични творби на тема “Заштеда на енергија“

 • читање на лични творби и едукативно предавање за енергија на разглас

 • уредување на еко пано со лични творби

 • изработка на постери со слики и пораки за штедење на енергија

 • изработка на флаери со совети за рационално користење на енергијата

 • делење на флаерите на месното население

 • изработка на транспаренти со пораки за штедење на енергија

 • прошетка на ученици (облечени во зелени маици и капчиња) низ населбата Ѓорче Петров со транспаренти за да се подигне јавната свест за потребата од штедење на енергија

 • исклучување на компјутерите и светлата во сите училници и холови 40 мин. (во прва и втора смена)едукативно предавање за енергија на разгласизработка на постери со слики и пораки за штедење на енергија


флаер со совети за рационално користење на енергијатаизработка на транспаренти со пораки за штедење на енергија


прошетка на ученици низ населбата Ѓорче Петров со транспаренти за да се подигне јавната свест за потребата од штедење на енергија


исклучување на компјутерите и светлата во сите училници и холови 40мин. (во прва и втора смена)


ДА СУМИРАМЕ светлата во сите училници и холови 40

Спроведувајќи го Денот на акција дадовме придонес во Заштедата на енергија на повеќе начини:

 • Вклучивме 840 ученици и 65 вработени од нашето училиште во дирекна едукација за Заштеда на енергија

 • Нашите ученици поделија 180 флаери за Заштеда на енергија на локалното население

 • Повеќе од 300 луѓе ги видоа пораките за Заштеда на енергија со која учениците од Еко клубот прошетаа во локалната средина

 • Со ислкучување на електричната енегија два пати по 40 мин. заштедивме 13,6 kWh електрична енергија, а атмосферата ја спасивме од 12,444 kg CO2. (просечната годишна потрошувачка на електрична енергија во нашето училиште е 89 604 kWh годишно, тоа е 245,5 kWh дневно или 10,2 kWh на секој час).


Известување светлата во сите училници и холови 40

За спроведување на активностите по повод Денот на акција- Заштеда на енергија ги известивме:

 • Локалното насление преку соопштение

 • Учениците и вработените преку училишниот разглас

 • Локалната самоуправа

 • Детските весници Наш свет и Развигор

 • Училишната емисија Голем одмор на МТВ

 • Локалните телевизии МТМ и ЕДО

 • Активностите се објавени на училишната веб страна www.oumirceacev.edu.mk


Изработиле: светлата во сите училници и холови 40

 • Гордана Насковска, координатор

 • Сузана Поповска, координатор

 • Членовите на Еко клубот при О.О.У. Мирче Ацев- Скопје