De planeten en de zon

De planeten en de zon PowerPoint PPT Presentation


  • 226 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Download Presentation

De planeten en de zon

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1. De planeten en de zon De planeten zijn gerangschikt volgens afstand tot de zon.

2. De zon De zon is het belangrijkste hemellichaam in ons zonnestelsel. Niet alleen is ze het grootste maar ze was ook belangrijk in het ontstaan van het zonnestelsel en in het ontstaan van leven op de aarde. De zon is de ster waar de aarde omheen draait en het helderste object aan de hemel. De zon heeft 109 maal de diameter van de aarde en is daarmee het grootste hemellichaam in het zonnestelsel. De aarde past er meer dan een miljoen keer in, maar in vergelijking met andere sterren is de zon helemaal niet zo groot.

3. Mercurius MERCURIUS is de planeet die het dichtst staat bij de Zon. Mercurius heeft een atmosfeer. De Aarde draait in 365 (een jaar) dagen rond de Zon. Mercurius doet dat in 88 dagen: een Mercuriusjaar. Als je dus op Mercurius zou wonen, zou je heel vaak jarig zijn. Maar.... ik zou maar niet verhuizen, want op Mercurius kun je niet wonen. Het is er veel te warm omdat de temperatuur 550C kan bedragen! Mercurius staat namelijk heel dicht bij de zon. Als je Mercurius zou schillen als een perzik, zou je een pit vinden van ijzer.

4. Venus De aarde draait in 24 uur om haar eigen as, dat is een dag en een nacht. Op Venus zou een dag 117 dagen duren, zo langzaam draait Venus om haar eigen as.. VENUS draait ook heel langzaam om de zon. De temperatuur aan het oppervlak bedraagt 470C. En dat is toch wel warm! De planeet is bedekt met een, dikke wolkenlaag.

5. Aarde Als een grote ster aan het eind van zijn leven is, dan geeft dat een verschrikkelijke explosie met een enorme wolk van gas, stof en puin. Die wolk begon heel lang geleden samen te trekken en daarbij ook langzaam te draaien. Het lichtste kwam in het midden terecht. Daar ontstond de zon. Rond de zon ontstonden de 9 planeten, waaronder de aarde. De aarde was in het begin een gloeiende bol gesteente. Het heeft heel lang geduurd voordat zij aan de buitenkant was afgekoeld. Maar je weet: van binnen is de Aarde nog steeds gloeiend heet. Als er een vulkaanuitbarsting is, dan kun je dat nog zien. De aarde is de enige planeet met vloeibaar water aan haar oppervlak. De eerste levensvormen verschenen er zo'n drie en een half miljard jaar geleden.

6. Mars Van alle planeten lijkt Mars het meest op de aarde. De naam "Rode Planeet" komt doordat de bodem uit veel ijzer bestaat wat het een rode kleur geeft. De temperatuur ligt tussen - 125C en 0C. Vroeger zou er zelfs water geweest zijn op Mars. Dit kunnen ze zien aan de poolkappen van ijs en koolzuursneeuw. Het landschap lijkt nog het meest op een rotsachtige rode woestijn met dode vulkanen, kraters en droge rivieren. Wat ook opvalt aan Mars is dat deze planeet seizoenen heeft!

7. Jupiter JUPITER is de grootste en de zwaarste planeet. Stel, dat je er toch met een auto deze planeet rond zou kunnen rijden. De reis zou dan 6 maanden duren. Op aarde heb je voor zo'n zelfde reis maar twee weken nodig. Het lijkt net of er allemaal stroken te zien zijn. Dat komt, doordat de planeet heel snel draait. De wolken zien er dan uit als strepen. Jupiter bestaat uit vloeistof en gas. De inwendige kern van deze "gas"planeet heeft een temperatuur van 20.000 graden Celsius. Jupiter heeft maar liefst 16 manen. Wij hebben er maar 1. De grootste maan heet Ganymedes. Deze maan is groter dan de planeet Mercurius.

8. Saturnus Saturnus is een gasplaneet, die ook heel snel draait. Saturnus is vooral bekend om zijn ringensysteem, dat bestaat uit brokstukken van vooral vuil ijs. In de herfst en de winter houden de ringen een groot gedeelte van de zonnestraling tegen. Hierdoor wordt de planeet op bepaalde plaatsen bijna volledig verduisterd.

9. Uranus URANUS is de enige planeet, die op haar zij ligt, wanneer ze rond de Zon draait. Uranus is pas in 1781 ontdekt. Je kunt hem met het blote oog niet zien. Ze bestaat voornamelijk uit gassen: waterstof en helium.

10. Neptunus De atmosfeer van NEPTUNUS is zeer onrustig (stormen) en bestaat voornamelijk uit de gassen:waterstof en helium met sporen van methaan, dat aan de planeet een blauwe kleur geeft.

11. Planeten vanaf de zon gezien. (genummerd volgens plaatje rechts): 1 Mercurius 2 Venus 3 Aarde 4 Mars 5 Jupiter 6 Saturnus 7 Uranus 8 Neptunus

  • Login