ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА - PowerPoint PPT Presentation

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ
Download
1 / 45

 • 270 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА. 2014 година. Горно респираторни инфекции (ГРИ) (нос, синуси, фарингс, ларингс). Ринитис Синуситис Тонсилитис Фарингитис Ларингитис (епиглоситис) Акутни и хронични. Етиологија на ГРИ.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ КАЈ ДЕЦА

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


3829815

ГОРНО И ДОЛНО РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИКАЈ ДЕЦА

2014 година


3829815

Горно респираторни инфекции (ГРИ)(нос, синуси, фарингс, ларингс)

 • Ринитис

 • Синуситис

 • Тонсилитис

 • Фарингитис

 • Ларингитис (епиглоситис)

  Акутни и хронични


3829815

Етиологија на ГРИ

 • Најчесто се вируси (200 типови:adeno, RSV, rhino, para/influenca, corona...)

 • Бактерии: Strep. pyogenes (gr. A), Strep. pneumoniae, Haem.influence, Bordetella pertussis, Corynebacterium diphteriae

 • Алергиска (инхалаторни и нутритивни алергени),

 • Експозиција на штетни гасови, пареи, чад од цигари


3829815

Симптоми на ГРИ

 • течење на секрет од носот/затнат нос

 • болно грло

 • главоболка

 • кашлица

 • покачена температура (субфебрилност)

 • понекогаш кивавица

  се јавуваат 2-3 денови по експозиција и траат 7 до10 денови


3829815

Ларингитис


3829815

Laryngitis

инфламаторниот процес ја опфаќа мукозната мембрана на сите или поединечни нива на ларингсот

(преоптовареност, иритација, инфекција, алергија... )

Овие заболувања имаат различен тек кај децата под 4 год. возраст и оние над 4 годишна возраст (специфични варијации во структурата на ларингсот во овие две возрасни групи).

Повеќето стручни трудови ја дискутираат улогата на алергискиот фактор во етиопатогенезата на Laryngitis-от.


3829815

LARYNGITIS Настанува во две форми- акутен ( трае неколку денови до 3 недели)-рецидивирачки (повторувачки во тек на неколку седмици или месеци)хроничен (подолго од 3 месеци)


3829815

Акутен ларингит – причинители

 • Вирусни (најчесто се Parainfluenca -70%, Rhinovirusi, Adenovirusi, Influenca, Corona, RSV..)

 • Бактериски инфекции пр. Haemophilus, ретко дифтерија

 • Алергиски

 • Вокален напор пр. викање, пеење,

 • Изложеност на штетни гасови, пареи, чад од цигари


3829815

Хроничен ларингит- причинители

 • Инхалаторни иританси пр. пареа, алергени, чад од цигари

 • Гастроезофагеален рефлукс

 • Хроничен синуситис

 • Инфекции пр. габички, ТБ..


3829815

Промена на надворешни фактори

 • Влажност

 • Промена во температура

 • Воздушен притисок

 • БИОМЕТЕОТРОПИЗАМ


3829815

Етиологија ???

Некогаш етиологијата на ларингитите е нејасна, особено на оние со повторувачки епизоди.

Акутниот почеток на нападот без знаци за акутна инфекција , краткото времетраење од неколку часа или пократко, како и одличниот одговор на симптоматската терапија водат кон заклучок дека алергиската конституција игра многу важна улога во детската возраст.


3829815

Патофизиологија на ларингитот

 • Инфламација на гласните жици во склоп на инфекција, алергија, ГРИ, прекумерно оптоварување, пушење или ГЕРБ

 • Гласните жици стануваат едематозни, а тоа го ограничува нивното нормално движење

 • Инфламаторниот одговор пр. предизвикан од вируси води до хиперемија и ексудација на течност

 • Кинините и други медијатори на инфламацијата водат до спазам на мазните мускули

  засипнат глас, стридор, кашлица, свирење


3829815

Нутритивна алергија како причинител за ларингит

 • Може да се манифестира уште во рана детска возраст ( до 3 години)

 • Голем број од тие деца имаат позитивна фамилијарна и лична анамнеза.


3829815

Инхалаторна алергија како причинител за ларингит

 • Манифестација во детска возраст

 • Голем број од тие деца имаат позитивна фамилијарна и лична анамнеза.

 • Фактори:

 • Домашна прашина

 • Коров

 • Полени

 • Животински влакна.....


3829815

Ларингит кај децата предизвикувач = вируси

 • може да се повтори неколку пати

 • ризични фактори (основа на заболувањето) = нејасни

  Поврзаност меѓу алергија и повторувачки ларингити

  Можно да се адресира асоцијацијата меѓу

 • ларингит и продукција на IgE антитела и

 • ларингит и атопично алергиско заболување иреспективно од присуството или отсуството на IgE антитела


3829815

Како се продуцираат IgE антитела

 • При првиот контакт алергенот ја минува мембраната и е прифа-тен од антиген- презентирачка клетка(АПК). АПК го презентира алергенот на Т-лимфоцитот, кој потоа ги активира Б-лимфоцити-те од кои се ослободуваат моле-кули наречени IgE антитела.

 • IgE антителата потоа се позици-онираат на мембраната на мас-тоцитите. Мастоцитите содржат гранули со хемиски медијатори (Хистамин, Простагландин итн....)кои ја продолжуваат алергиската реакција.


3829815

АЛЕРГИСКАТА КОМПОНЕНТА е мошне важен фактор во повторувачките епизоди на Laryngitis-от кај децата

 • Ларингеална инфламација како одговор на нутритивни ( млеко, јајце, чоколадо...) или инхалирани алергени ( полен, мувла, Dermath.ph…)

 • Алергените стимулираат алергиски одговор во линија на ларингсот и/или крвните клетки. Тие се врзуваат за површината на антителата во ларингсот или се препознаваат како страни крвни клетки во ларингсот. Алергените ги стимулираат овие крвни клетки да ослободуваат медијатори што потоа се резултира во инфламаторен одговор.


3829815

од искуство

Може да се посочи

зголемена асоцијација меѓу алергијата и повторувачките ларингити

Децата со повторувачки ларингит имаат

зголемени вредности на IgE антитела-

во однос на децата без повторувачки ларингит

Појава на

 • Асоцијација меѓу продукцијата на IgE антитела до сигурни респираторни инфекции и развој на повторувачки ларингити

 • Зголемување на асоцијацијата меѓу повторувачки ларингит, позитивна фамилна анамнеза за атописки заболувања, астма и неспецифична бронхијална хиперсензитивност


3829815

Клинички манифестации на ларингит

Акутен

 • афонија,

 • кашлица,

 • влошување на сув ладен ветер,

 • грлоболка поизразена наутро и попушта на топло

 • Стридор,

 • + алергија, едем на увула

Хроничен

перзистирачки засипнат глас


3829815

Дијагностицирање

 • Сите клинички испитувања, вклучувајќи

 • Кожни тестови (алергиска предиспозиција)

 • Лични и фамилијарни анамнестички податоци за постоење на алергија


3829815

Третман на ларингит

 • Општи мерки

 • поштеда на гласот

 • внес на повеќе течности,

 • гаргара со солена млака вода,

 • елиминирање на пасивно пушење,

 • симптоматска терапија

  2. Медикаментозен третман

 • инхалаторен кортикостероид/ системски кортикостероид ???

 • антихистаминик

 • елиминирање на инфекцијата (антибиотик)


3829815

Терапевтски алгоритам за ларингит

 • Инхалаторна терапија со Тописки стероиди:

 • BUDESONIDE (PULMICORT)

 • FLIXOTIDE

  Во тек од 4-6 недели

 • Антихистаминска терапија по потреба, во зависност од алерголошките тестови

 • Диета


3829815

Дексаметазон е ефективен во третман на спастичен круп во доза од 0.6mg/kg p.o. или i.m. (макс. 10mg) . Подоцна дозата може да се повтори 1-2 пати.

Кај тежок стридор адреналин во доза од 0,5–1,0mg/kg за 5–10min. (табела 1) може да се даде со небулизатор;

да се упатат во болница или, во најмала

мера, да се следат во ординација за тоа време.

Дозирање на инхалаторен адреналин:

Телесна тежина на детето Доза

<10 kg 4,5mg

10-20 kg 6,8mg

>20 kg 9,0mg


3829815

Превенција на ларингит (ГРИ)

 • најдобра превентивна мерка е хигиена на раце, често миење раце, особено ако го фаќате лицето, носот, устата,

 • често проветрување на просториите во зима,

 • избегнување на контакт со веќе заболени,

 • за деца, битно е да ја примат вакцината против Haemophilus influenzae со цел да се заштитат од животно загрозувачка заразна бактериска инфекција, да не викаат, да не се “дерат”

 • употреба на хартиени шамичиња (кивање, кашлање, бришење на нос и нивно соодветно фрлање)

 • вакцинирање против грип, особено кај особи со ризик фактори (повозрасни, хронично болни, трудници...)


3829815

ЗАКЛУЧОК

 • Ларингитисоткај децата е многу важен дијагностички и терапевтски проблем во лекарската практика.,

 • Се разликуваат неколку вида со различна етиологија и симптоми, а според различен терапевтски третман

 • Наспроти современите терапевтски методи, Laryngitis-откај децата е се уште животно-загрозувачка состојба

 • Постои сигнификантна корелација меѓу рецидивните ларингити и алергиската конституција во детската возраст.

 • Алергијата е мошне важен фактор во етиологијата на рецидивните епизоди на ларингитит, но како тригер најчести се вирусните инфекции.

 • Повторувачките епизоди на ларингит можат да бидат знак за субсеквентен развој на астматско заболување

  .


3829815

Долно респираторни инфекции (ДРИ)бронхитиспневмонија


3829815

Бронхитис

Инфламација на мукозната мембрана на бронхите која обично се јавува после ГРИ

АкутенХроничен


3829815

Акутен бронхит- етиологија

 • Вируси, бактерии, инхалаторни иританси (пареи, гасови, честички), аерозагадување, пушење

  Хроничен бронхит

 • Пушење/пасивно пушење, аерозагадување, чести повторувачки ДРИ

  Рецидивен бронхит

  M. pneumoniae, C. pneumoniae, and L. Pneumophila која може да биде причина за повеќе од 10 % егзацербации.


155 2 5

Пневмонија155 милиони деца годишно со >2 милиони смртни случаи кај деца помали од 5 год.

Поделба:

- добиена од околината или во болнички услови,

 • според причинителот (бактериска, вирусна, габична, паразити)- како аеросол, со аспирација, хематоген пат

 • атипична т.н. walking pneumonia,

 • според локализацијата (сегментна, лобарна, базална, интерстицијална)

 • кај имунокомпромитирани,

 • аспирациона,


3829815

Причинители на пневмонии здобиени надвор од болница


3829815

Причинители на интрахоспитални пневмонии


3829815

Најчести причинители на пневмонија

www.atsu.edu/faculty/chamberlain/website/lectures/lecture/dxlrt.htm


3829815

Симптоми на пневмонија

 • Температура и студ,

 • Гадење, повраќање,

 • Сува кашлица, покасно продуктивна,

 • Изразена малксалост,

 • Тешкотии со дишењето,

 • Тахипнеа (> 26/min),

 • Болки во градите,

 • Цијаноза на усните, периферијата,

 • Конфузна состојба


3829815

Дијагноза на пневмониа:

 • Анамнеза,

 • Клинички преглед,

 • Лабораториски иследувања,

 • Радиограм на граден кош (во 2 проекции)

 • Бактериологија на спутум (Пнеумослајд), серологија за вируси, хемокултура??

 • Оксиметрија,

 • Ултразвук на граден кош,

 • КТ на граден кош???


3829815

Третман на пневмонија

 • Општи препораки: одмор, внес на повеќе течности, витамини, соодветна исхрана, влажност во просторијата,

 • Антибиотик (кај бактериска), 7-10 денови

 • Симптоматска терапија (антипиретик, аналетик, секретолитик, бронходилататор, кортико терапија??)


3829815

Третман при познат причинител

 • Пневмокок: Penicillin G или V.

 • Микоплазма или хламидија: еритромицин или рокситромицин

 • Легионела: еритромицин + рифампицин 300mg три пати дневно п.о.

 • Хемофилус: амоксицилин или трета генерација цефалоспорини.

 • Златен стафилокок: клоксацилин

 • Аеробни грам-негативни соеви: бета-лактамски антибиотици (широко спектрални пеницилини или трета генерација цефалоспорини) + аминогликозиди

  во тек на најмалку 10 денови


Curb 65

CURB 65


3829815

Виблагодарамна вниманието


 • Login