slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Beseda življenja

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 29

Beseda življenja - PowerPoint PPT Presentation


  • 94 Views
  • Uploaded on

Beseda življenja. Ma j 2011. »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.« ( Mt 22,37). Razpravljanje, katera naj bi bila prva izmed mnogih zapovedi v Svetem pismu, je bilo v Jezusovem času stalna tema v rabinskih šolah.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Beseda življenja' - verne


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.«(Mt 22,37).

slide3

Razpravljanje, katera naj bi bila prva izmed mnogih zapovedi v Svetem pismu, je bilo v Jezusovem času stalna tema v rabinskih šolah.

slide4

Jezus, ki so ga imeli za učitelja, se ne izogne vprašanju: »Katera je največja zapoved v postavi?« Odgovori na izviren način tako, da združi ljubezen do Boga z ljubeznijo do bližnjega.

slide5

Njegovi učenci nikoli ne bodo mogli ločiti teh dveh ljubezni, kakor pri drevesu ne moremo ločiti korenin od krošnje: bolj ko ljubijo Boga, večjo ljubezen imajo do bratov in sester; bolj ko ljubijo brate in sestre, bolj poglabljajo ljubezen do Boga.

slide6

Jezus bolje kot kdorkoli ve, kdo je Bog, ki ga moramo ljubiti, in ve, kako ga moramo ljubiti: Bog je njegov Oče in naš Oče, njegov Bog in naš Bog (prim. Jn 20,17). To je Bog, ki ljubi vsakogar osebno; ljubi mene, ljubi tebe: je moj Bog, je tvoj Bog (»Ljubi Gospoda, svojega Boga«).

slide7

Lahko ga ljubimo, ker nas je ljubil prvi: ljubezen, ki nam je zapovedana, je torej odgovor na njegovo ljubezen. Nanj se lahko obračamo z enako domačnostjo in zaupnostjo, kakršno je imel Jezus, ko ga je klical Aba, Oče.

slide8

Tudi mi se lahko pogosto pogovarjamo z njim, mu povemo za vse svoje potrebe, namene, načrte in mu vedno znova zagotavljamo svojo izključno ljubezen.

slide9

Tudi mi hočemo komaj čakati na trenutek, da vzpostavimo globok stik z njim s pomočjo molitve, ki je dvogovor, občestvo, globok prijateljski odnos.

slide10

Tako damo duška svoji ljubezni: lahko častimo Boga onkraj stvarstva, ga slavimo navzočega vsepovsod v celotnem vesoljstvu, ga hvalimo v globini svojega srca ali živega v tabernakljih, mislimo nanj tam, kjer smo: v sobi, pri delu, v uradu, medtem ko smo med ljudmi ...

slide11

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.«(Mt 22,37).

slide12

Jezus nas uči, kako naj še drugače ljubimo Boga. Ljubiti za Jezusa pomeni izpolnjevati Božjo voljo, tako da mu damo na razpolago svoj um, svoje srce, svoje moči, sámo življenje: Jezus se je popolnoma predal načrtu, ki ga je imel z njim Oče.

slide13

Evangelij ga kaže vedno in popolnoma obrnjenega k Očetu (prim. Jn 1,18), vedno v Očetu, vedno hoče povedati samo to, kar je slišal od Očeta, in storiti samo to, kar mu je naročil Oče.

slide14

Tudi od nas zahteva enako: ljubiti pomeni izpolnjevati voljo Ljubljenega, brez polovičarstva, z vsem svojim bitjem: »z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem«.

slide15

Kajti ljubezen ni samo čustvo. »Kaj me kličete: “Gospod, Gospod,” in ne delate tega, kar pravim?« (Lk 6,46), sprašuje Jezus tiste, ki ljubijo samo z besedami.

slide16

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.«(Mt 22,37).

slide17

Kako naj torej živimo to Jezusovo zapoved? Vsekakor tako, da imamo z Bogom sinovski in prijateljski odnos, toda predvsem tako, da delamo tisto, kar hoče on.

slide18

Naša naravnanost do Boga naj bo kakor Jezusova: bodimo vedno obrnjeni k Očetu, poslušajmo ga, bodimo mu pokorni, da izvršimo njegovo delo, samo tisto in ne drugega.

slide19

V tem se od nas zahteva največja korenitost, kajti Bogu ne moremo dati manj kot vse: vse srce, vso dušo, vse mišljenje. In to pomeni dobro in v celoti opraviti to, kar Bog hoče od nas.

slide20

Živeti po njegovi volji in se z njo usklajevati, pomeni pogosto odreči se svoji volji in žrtvovati vse, kar imamo v srcu ali v mislih in ni stvar sedanjosti. To so lahko zamisli, čustva, misli, želje, spomini, stvari, osebe ...

slide21

Tako smo v celoti pri tem, kar zahteva od nas v sedanjem trenutku. Govorimo, telefonirajmo, poslušajmo, pomagajmo, študirajmo, molimo, jejmo, spimo, izpolnjujmo njegovo voljo, ne da bi skrenili;

slide22

delajmo dejanja, ki bodo celostna, čista, popolna, narejena z vsem srcem, vso dušo in vsem mišljenjem. Edino gibalo vsakega našega dejanja naj bo ljubezen, da lahko v vsakem trenutku dneva rečemo:

slide23

“Da, moj Bog, v tem trenutku, v tem dejanju te ljubim z vsem srcem, z vsem svojim bitjem.” Samo tako lahko rečemo, da ljubimo Boga, da mu vračamo njegovo ljubezen do nas.

slide24

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.«(Mt 22,37).

slide25

Da bi živeli to besedo življenja, je potrebno, da gremo od časa do časa vase, da bi videli, ali je Bog v naši duši resnično na prvem mestu.

slide27

Na novo izbrati Boga kot edini ideal, kot vse v našem življenju, ga znova postaviti na prvo mesto, tako da popolno živimo njegovo voljo v sedanjem trenutku.

slide28

Moramo doseči to, da mu lahko iskreno rečemo: »Moj Bog in moje vse«, »Ljubim te«, »Vsa sem tvoja«, »Ti si Bog, moj Bog, naš Bog neskončne ljubezni!«

slide29

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem svojim srcem, z vso svojo dušo in z vsem svojim mišljenjem.«(Mt 22,37).

“Beseda življenja”,mesečna publikacija Gibanja fokolarov.

Tekst: Chiara Lubich, oktober 2002Grafična izvedbaAnna Lollo

v sodelovanju z don Placido D’Omina(Sicilia, Italia) Razlaga Besede življenja je prevedena v 96 jezikov, in doseže tisoče oseb po vsem svetu preko tiska,

radia, TV in preko svetovnega spleta.Informacijewww.focolare.orgPPS je objavljen v različnih jezikih nawww.santuariosancalogero.org

ad