Korizma i veliki tjedan
Download
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 8

KORIZMA I VELIKI TJEDAN PowerPoint PPT Presentation


  • 119 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

KORIZMA I VELIKI TJEDAN. KORIZMA.

Download Presentation

KORIZMA I VELIKI TJEDAN

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Korizma i veliki tjedan

KORIZMA I VELIKI TJEDAN


Korizma

KORIZMA

Korizma je vrijeme 40-dnevne pripreme za Uskrs. Počinje na Čistu srijedu, a završava Vazmenim trodnevljem. Kroz to vrijeme kršćani su pozvani da se što bolje priprave na slavlje svoje najveće svetkovine slušanjem i čitanjem Božje riječi, molitvom, postom i dobrim djelima, kako bi postali Kristu što sličniji. Korizma je vrijeme kroz koje razmišljamo posebno o Isusovoj muci.


Pepelnica ista srijeda

PEPELNICA-Čista srijeda

Pepelnicom počinje korizmeno vrijeme. Strogi je post i nemrs. U crkvama se na misi blagoslivlja pepeo od maslinovih grančica s prošlogodišnje Cvjetnice. Tim pepelom svećenik posipa glave pojedinih vjernika uz riječi:

˝Obratite se i vjerujte Evanđelju”(Mk 1,15) ili ˝Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u

prah obratiti”


Cvjetnica

CVJETNICA

Na Cvjetnicu se spominjemo Isusova ulaska u Jeruzalem. To nas potiče da idemo za Kristom, njegovim putem muke i poniženja. Već se danas čita muka, da bi tako Kristov križ bio u središtu svegaVelikog tjedna.


Veliki etvrtak

VELIKI ČETVRTAK

  • Na ovaj dan se sjećamo večere Gospodnje-slavimo ustanovljenje sv. Mise i svećeničkog reda. Sjećamo se Isusove zapovijedi o bratskoj ljubavi. Poziv je to svim kršćanima na pomirenje i primanje Onoga koji ih je do kraja ljubio. Dobro se zadržati koji trenutak pred Presvetim, pohranjenim nakon obreda, i pokloniti mu se.


Veliki petak

VELIKI PETAK

  • Na taj dan se sjećamo muke i smrti Kristove. Pred vjerničkim očima danas se ističe Kristov Križ. Bogoslužje je prožeto mislima o njegovoj slavi, tj. o uskrsnuću. Crkva danas posti i ne mrsi. Moli za sve ljude, jer je Krist trpio za sve. Ako ikad, onda se danas treba pokloniti Kristovu Križu za vrijeme svetih obreda.


Velika subota

VELIKA SUBOTA

  • Danas mislimo na mrtvo Isusovo tijelo u grobu i razmatramo o njegovoj muci i smrti. Nema misnog slavlja. Preporučuje se post i ostala pokornička djela, do bdijenja u noći na nedjelju, kad se slavi Služba svjetla, Služba riječi, Krsna služba i presveta Euharistija.


Uskrs

USKRS

  • Uskrs je najveća kršćanska svetkovina. Na Kristovu uskrsnuću temelji se i naša vjera. Krist je pobijedio smrt. Zato se ponovno čuje radosni Aleluja. Uskrs budi nadu i pouzdanje u život. Proslava uskrsnog otajstva nastavlja se do blagdana Duhova. A svaka je kršćanska nedjelja malo uskrsno slavlje.


  • Login