NAPOLEON BONAPARTE - PowerPoint PPT Presentation

Napoleon bonaparte
Download
1 / 24

 • 48 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

NAPOLEON BONAPARTE.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

NAPOLEON BONAPARTE

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Napoleon bonaparte

NAPOLEON BONAPARTE


Napoleon bonaparte

S-a nscut la 15 august 1769 la Ajaccio n insula Corsica, fiind al doilea din cei opt copii ai lui Carlo Bonaparte i ai Letiziei Ramolino Bonaparte.Tatl su era un avocat care luptase pentru independena Corsicii, dar care, dup ocuparea insulei de ctre francezi (1769), a intrat n ierarhia judectoreasc francez.


Napoleon bonaparte

Micul corsican, dup cum a fost cunoscut mai trziu datorit originii sale, dar i nlimii reduse, a avut un temperament nvalnic, care tia s ias cu bine dintr-o ncierare i s obin iertarea mamei prin vicleug, chiar dac era vinovat. Mama sa era cea care s-a ocupat de educaia copiilor, Napoleon motenind de la ea spiritul de ordine i dragostea de munc.


La v rsta de 5 ani este dat extern la un pension de c lug ri e la ajaccio

La vrsta de 5 ani este dat extern la un pension de clugrie la Ajaccio.

 • n 1779, mpreun cu fratele su, Joseph, micul Napoleon a fost dus la nvtur n Frana, la colegiul din Autun, de unde a fost mutat repede, ca bursier, la coala militar din Brienne, n estul Franei. A fost un elev strlucit, ndrgostit de studiu, mai ales de matematic, dar i de istoria Greciei i a Romei.


La v rsta de 16 ani devine ofi er

La vrsta de 16 ani devine ofier.

 • n 1789 izbucnete Revoluia Francez. Napoleon este un locotenent de 20 de ani.


Napoleon bonaparte

 • Napoleon Bonaparte, locotenent (1792)


Pe data de 7 02 1794 este numit comandantul artileriei apoi ofi t er general

Pe data de 7.02.1794 ESTE NUMIT COMANDANTUL ARTILERIEI , APOI OFITER GENERAL


N 1796 se c s tore te cu josephine de beauharnais

n 1796 se cstorete cu Josephine de Beauharnais.

 • La 2 martie 1796, Bonaparte a devenit comandant al armatei franceze din Italia, remarcndu-se n batalia de la Rivoli. Cuvintele adresate soldailor au rmas n istorie:

  Soldai, suntei prost hrnii i aproape goisunt pe cale de a v conduce ntr-una din cele mai mnoase cmpii din lume. naintea voastr se afl orae mree i provincii bogate. Acolo vom gsi glorie, onoare i bogii. Soldai ai armatei din Italia, v va lipsi oare curajul?


N campania din italia 1796 1797 armata condus de napoleon a nvins trupele habsburgice

n campania din Italia (1796-1797), armata condus de Napoleon a nvins trupele habsburgice.


Napoleon bonaparte

Numele su a devenit cunoscut n toat Europa, iar victoriile sale au salvat Frana. Campania din Egipt (1798-1799) i-a consolidat poziia, motiv pentru care a ajuns n fruntea Franei ca prim-consul (1799-1804).


Napoleon bonaparte

Curajul nu i-a lipsit nici lui, cci l ateptau n continuare gloria, bogia, Frana! i nvinge din nou pe austrieci la Marengo i declaneaz ostilitile cu englezii, pe care nu le va ncheia prea curnd.

Calea ctre puterea deplin era deschis. Senatul hotrte s l proclame MPRAT. La 2 decembrie 1804, n palatul Saint Cloud, Napoleon se ncoroneaz mprat: Pentru gloria i fericirea Republicii, Senatul proclam de ndat pe Napoleon ca mprat al francezilor.


Ncoronarea

ncoronarea


Napoleon ca mp rat

Napoleon ca mprat


Napoleon bonaparte

Perioada primului imperiu, cum este denumit domnia lui Napoleon (1804-1815), a fost dominat de campanii militare, care l-au dus pe Napoleon pn la Moscova. n 1805, obine o victorie pe uscat la Austerlitz, asupra Austriei. n 1806, Prusia este i ea nvins.


Napoleon bonaparte

Pentru a supune Anglia, este decretat blocadacontinental. Puterea Rusiei este dobort, cel puin pentru moment prin victoriile de la Eylau i Friedland, din 1807. Un an mai trziu, invadeaz Spania. Se prea c Napoleon nu mai poate fi oprit. I-a nvins din nou pe austrieci la Wagram, a ocupat noi teritorii i apelat la alianele matrimoniale spre a-i consolida poziia. Astfel, a divorat de Josephine, lund-o n cstorie pe MariaLuiza, fiica mparatului Austriei, spernd c uniunea cu vechea dinastie a Habsburgilor va asigura viitorul tronului.


De la triumf la dezastru

De la triumf la dezastru

 • Prbuirea s-a datorat ambiiei lui Napoleon de a cuceri Rusia. Campania din 1812 s-a dovedit a fi un dezastru. Napoleon a ajuns n capitala arilor, dar ntreaga Europ i era mpotriv. Teribila iarn ruseasc a decimat armata francez, care a fost nevoit s se retrag cu pierderi uriae. n ceea ce s-a numit btlianaiunilor, de la Leipzig, Napoleon a fost nfrnt.

 • Urmarea a fost abdicarea de pe tron i exilul n InsulaElba.


Domnia celor 100 de zile

Domnia celor 100 de zile

n 1815, Napoleon prsete insula i ncepe ceea ce avea s fie aventura celor 100 de zile. Rentronat,acesta ncepe s viseze la refacerea marelui imperiu.Obine chiar cteva victorii.Pentru scurt timp ins,cci este nfrntn btlia de la Waterloo (iunie1815).


B a t a lia de la waterloo de william sadler

Batalia de la Waterloo, de William Sadler


Napoleon bonaparte

Silit s abdice din nou,Napoleon a fost exilat pe insula Sf. Elena, unde a murit in conditii neclare,cativa ani mai tarziu,la varsta de 51 de ani (5 mai 1821,se presupune c a fost otravit)

n casa unde a murit cuceritorul Europei s-a amenajat un muzeu. Mormntul din preajm este gol, deoarece n 1840 cadavrul mpratului a fost deshumat de aici, transportat n Frana i instalat n locul su de veci, de la Domul Invalizilor. Interesant este c trupul lui Napoleon, dup 19 ani de la deces, s-a pstrat intact dei nu a fost mblsmat.


Domul invalizilor

Domul Invalizilor


Morm ntul lui napoleon

Mormntul lui Napoleon


Importan a epocii napoleoniene

Importana epocii napoleoniene

Meritul istoric al lui Napoleon a fost acela c a rspndit pe teritoriile ocupate ideile revoluiei franceze, exprimate prin deviza:Libertate, egalitate, fraternitate!

n timpul su, Frana a devenit o ar prosper, cu o economie nfloritoare i o cultur n ascensiune. Prin regimul instaurat au fost eliminate corupia i nesigurana cetenilor i s-au elaborat legi noi i moderne.


Material realizat de nv corfu diana gabriela liceul teoretic aurel vlaicu breaza

Material realizat de nv. CORFU DIANA GABRIELALiceul Teoretic Aurel Vlaicu, Breaza


 • Login