Napoleon bonaparte
Sponsored Links
This presentation is the property of its rightful owner.
1 / 24

NAPOLEON BONAPARTE PowerPoint PPT Presentation


 • 43 Views
 • Uploaded on
 • Presentation posted in: General

NAPOLEON BONAPARTE.

Download Presentation

NAPOLEON BONAPARTE

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


NAPOLEON BONAPARTE


S-a nscut la 15 august 1769 la Ajaccio n insula Corsica, fiind al doilea din cei opt copii ai lui Carlo Bonaparte i ai Letiziei Ramolino Bonaparte.Tatl su era un avocat care luptase pentru independena Corsicii, dar care, dup ocuparea insulei de ctre francezi (1769), a intrat n ierarhia judectoreasc francez.


Micul corsican, dup cum a fost cunoscut mai trziu datorit originii sale, dar i nlimii reduse, a avut un temperament nvalnic, care tia s ias cu bine dintr-o ncierare i s obin iertarea mamei prin vicleug, chiar dac era vinovat. Mama sa era cea care s-a ocupat de educaia copiilor, Napoleon motenind de la ea spiritul de ordine i dragostea de munc.


La vrsta de 5 ani este dat extern la un pension de clugrie la Ajaccio.

 • n 1779, mpreun cu fratele su, Joseph, micul Napoleon a fost dus la nvtur n Frana, la colegiul din Autun, de unde a fost mutat repede, ca bursier, la coala militar din Brienne, n estul Franei. A fost un elev strlucit, ndrgostit de studiu, mai ales de matematic, dar i de istoria Greciei i a Romei.


La vrsta de 16 ani devine ofier.

 • n 1789 izbucnete Revoluia Francez. Napoleon este un locotenent de 20 de ani.


 • Napoleon Bonaparte, locotenent (1792)


Pe data de 7.02.1794 ESTE NUMIT COMANDANTUL ARTILERIEI , APOI OFITER GENERAL


n 1796 se cstorete cu Josephine de Beauharnais.

 • La 2 martie 1796, Bonaparte a devenit comandant al armatei franceze din Italia, remarcndu-se n batalia de la Rivoli. Cuvintele adresate soldailor au rmas n istorie:

  Soldai, suntei prost hrnii i aproape goisunt pe cale de a v conduce ntr-una din cele mai mnoase cmpii din lume. naintea voastr se afl orae mree i provincii bogate. Acolo vom gsi glorie, onoare i bogii. Soldai ai armatei din Italia, v va lipsi oare curajul?


n campania din Italia (1796-1797), armata condus de Napoleon a nvins trupele habsburgice.


Numele su a devenit cunoscut n toat Europa, iar victoriile sale au salvat Frana. Campania din Egipt (1798-1799) i-a consolidat poziia, motiv pentru care a ajuns n fruntea Franei ca prim-consul (1799-1804).


Curajul nu i-a lipsit nici lui, cci l ateptau n continuare gloria, bogia, Frana! i nvinge din nou pe austrieci la Marengo i declaneaz ostilitile cu englezii, pe care nu le va ncheia prea curnd.

Calea ctre puterea deplin era deschis. Senatul hotrte s l proclame MPRAT. La 2 decembrie 1804, n palatul Saint Cloud, Napoleon se ncoroneaz mprat: Pentru gloria i fericirea Republicii, Senatul proclam de ndat pe Napoleon ca mprat al francezilor.


ncoronarea


Napoleon ca mprat


Perioada primului imperiu, cum este denumit domnia lui Napoleon (1804-1815), a fost dominat de campanii militare, care l-au dus pe Napoleon pn la Moscova. n 1805, obine o victorie pe uscat la Austerlitz, asupra Austriei. n 1806, Prusia este i ea nvins.


Pentru a supune Anglia, este decretat blocadacontinental. Puterea Rusiei este dobort, cel puin pentru moment prin victoriile de la Eylau i Friedland, din 1807. Un an mai trziu, invadeaz Spania. Se prea c Napoleon nu mai poate fi oprit. I-a nvins din nou pe austrieci la Wagram, a ocupat noi teritorii i apelat la alianele matrimoniale spre a-i consolida poziia. Astfel, a divorat de Josephine, lund-o n cstorie pe MariaLuiza, fiica mparatului Austriei, spernd c uniunea cu vechea dinastie a Habsburgilor va asigura viitorul tronului.


De la triumf la dezastru

 • Prbuirea s-a datorat ambiiei lui Napoleon de a cuceri Rusia. Campania din 1812 s-a dovedit a fi un dezastru. Napoleon a ajuns n capitala arilor, dar ntreaga Europ i era mpotriv. Teribila iarn ruseasc a decimat armata francez, care a fost nevoit s se retrag cu pierderi uriae. n ceea ce s-a numit btlianaiunilor, de la Leipzig, Napoleon a fost nfrnt.

 • Urmarea a fost abdicarea de pe tron i exilul n InsulaElba.


Domnia celor 100 de zile

n 1815, Napoleon prsete insula i ncepe ceea ce avea s fie aventura celor 100 de zile. Rentronat,acesta ncepe s viseze la refacerea marelui imperiu.Obine chiar cteva victorii.Pentru scurt timp ins,cci este nfrntn btlia de la Waterloo (iunie1815).


Batalia de la Waterloo, de William Sadler


Silit s abdice din nou,Napoleon a fost exilat pe insula Sf. Elena, unde a murit in conditii neclare,cativa ani mai tarziu,la varsta de 51 de ani (5 mai 1821,se presupune c a fost otravit)

n casa unde a murit cuceritorul Europei s-a amenajat un muzeu. Mormntul din preajm este gol, deoarece n 1840 cadavrul mpratului a fost deshumat de aici, transportat n Frana i instalat n locul su de veci, de la Domul Invalizilor. Interesant este c trupul lui Napoleon, dup 19 ani de la deces, s-a pstrat intact dei nu a fost mblsmat.


Domul Invalizilor


Mormntul lui Napoleon


Importana epocii napoleoniene

Meritul istoric al lui Napoleon a fost acela c a rspndit pe teritoriile ocupate ideile revoluiei franceze, exprimate prin deviza:Libertate, egalitate, fraternitate!

n timpul su, Frana a devenit o ar prosper, cu o economie nfloritoare i o cultur n ascensiune. Prin regimul instaurat au fost eliminate corupia i nesigurana cetenilor i s-au elaborat legi noi i moderne.


Material realizat de nv. CORFU DIANA GABRIELALiceul Teoretic Aurel Vlaicu, Breaza


 • Login