2010.január.23. Szombat
Download
1 / 14

Budapesti Természetbarát Sportszövetség - PowerPoint PPT Presentation


  • 80 Views
  • Uploaded on

2010.január.23. Szombat Budapest és környéke természeti értékei II. Természetismereti és létesítményellenőrző túra. Budapesti Természetbarát Sportszövetség. MEGHÍVÓ. Budapesti Természetbarát. Természetvédelem éve. 2010. 2010. Budapest védett természeti értékei. Sportszövetség.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Budapesti Természetbarát Sportszövetség' - uyen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

2010.január.23. Szombat

Budapest és környéke természeti értékei II.

Természetismereti és létesítményellenőrző túra

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

MEGHÍVÓ


Budapesti Természetbarát

Természetvédelem éve

2010

2010

Budapest védett természeti értékei

Sportszövetség


A Jókai-kert Budapesten a Svábhegyen (XII. ker. Költő utca 21.) található természetvédelmi terület.

Jókai Mór1853-ban vásárolta az akkor kőbányának használt 2 holdas földet, ahonnan pazar kilátás nyílt a Gellérthegyre, a Dunára és a városra. Hárs-, juhar-, vadgesztenye-, és diófákat ültetett, hogy felfogják az északi szelet. Teraszosan alakította ki a kertet, feltöltötte termőfölddel, gyümölcsfákat és szőlőt telepített, konyhakertet létesített, rózsákat nemesített. Ide vonult el a város zajától, falusias környezetbe.


A kertben lévő épületek adnak otthont Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárnak,

a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irodáinak, és a Petőfi Irodalmi Múzeum kezelésében lévő Jókai emlékszobának.


A Jókai kert országos védettséget élvező természetvédelmi terület, mely munkaidőben szabadon látogatható közpark is egyben. Évtizedek óta itt működik az MME központi irodája, és 2009-ben a főépületbe költözött a Dunai-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központja.


Számos madárfajt figyelhetünk itt meg, természetvédelmi terület, mely munkaidőben szabadon látogatható közpark is egyben. Évtizedek óta itt működik az MME központi irodája, és 2009-ben a főépületbe költözött a Dunai-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központja.

A Jókai által ültetett fák közül is jó néhány őrzi még emlékét a parkban.


A 7,2 hektáros természetvédelmi terület, a 259 méter magas dombtetővel, a történelem állandó tanúja volt. A Várhoz és a városhoz való közelség mindig kiemelt stratégiai szerepet osztott a Budai-hegység e legkeletibb nyúlványára. Buda visszavívásakor például sváb ágyúk lőtték innen a Várat. A döntő rohamot jelző ágyú is innen dördült el. Állítólag ekkor született a Sváb-hegy név is, amely eleinte csak a Kissvábhegyre vonatkozott, aztán lassan széltében-hosszában elterjedt a hegyen. Ezért az eredeti terület neve kiegészült a „kis” jelzővel.


A Kis-Sváb-hegy déli, meredekebb beépítetlen része több mint egy évtizede lett védett. Oltalmát egyrészt szigetszerű kiemelkedése miatt, másrészt a rajta található, kisebb-nagyobb mértékben károsodott, természetközeli növényzetnek köszönheti. A terület markánsan emelkedik a Városmajor fölé, a pesti oldalról, szinte mindenhonnan látható. Tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Budai-hegység számos pontjára és Pestet is majdnem teljes egészében szemügyre vehetjük innen. Tiszta időben még a Vác felett elterülő Naszály kőbányáját is látni. Legmagasabb pontja a Gellért-hegynél is magasabb (258,4 méter).


A hegy zárványterület, a főváros budai részének egyik legsűrűbben beépített területén fekszik. Teljes beépítésére valószínűleg azért nem került sor, mert déli oldala igen meredek és sziklás. Ökológiai folyosó nem köti össze a területet a környező erdőkkel, védelme ezért kiemelten fontos, de egyúttal emiatt igen nehezen fenntartható. A szemetelés szintén elég nagy probléma, de elsődlegesen a táj esztétikai értékét, s nem természeti kincseit rontják. Évente néhány szemétszedés feltétlenül indokolt lenne.


  • A növényeken kívül menedéket talál itt a legtöbb kerti énekesmadár, a leggyakoribbak a rigók és a cinkék. A talajból kibukkanó sziklákon gyíkok sütkéreznek. Számukra a bokros bozótos valóságos éléskamra. Se szeri, se száma a virágok körül zümmögő, vagy a talajon kutató rovaroknak. A leglátványosabbak a fémeszöld rózsabogarak és a nehéz repülőként zúgó kék fadongók.


Ismerjük meg kerti énekesmadár, a leggyakoribbak a rigók és a cinkék. A talajból kibukkanó sziklákon gyíkok sütkéreznek. Számukra a bokros bozótos valóságos éléskamra. Se szeri, se száma a virágok körül zümmögő, vagy a talajon kutató rovaroknak. A leglátványosabbak a fémeszöld rózsabogarak és a nehéz repülőként zúgó kék fadongók.

Budapest és környéke természeti értékeit

Várunk szeretettel

2010 január 23-án szombaton

Találkozó: 9 órakor a Moszkva-téri METRÓ kijáratnál /mozgólépcső felső részénél/

Túraútvonal:

Jókai-kert - Kis-Sváb-hegy - Moszkva-tér

Táv:6 km

Túravezető: Telek György, Bertalan István

BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság

Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.


Várunk szeretettel kerti énekesmadár, a leggyakoribbak a rigók és a cinkék. A talajból kibukkanó sziklákon gyíkok sütkéreznek. Számukra a bokros bozótos valóságos éléskamra. Se szeri, se száma a virágok körül zümmögő, vagy a talajon kutató rovaroknak. A leglátványosabbak a fémeszöld rózsabogarak és a nehéz repülőként zúgó kék fadongók.

BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság

Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, ÁPISZ Természetbarát SE.


ad