2010.janur.23. Szombat
Download
1 / 14

Budapesti Természetbarát Sportszövetség - PowerPoint PPT Presentation


  • 72 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

2010.január.23. Szombat Budapest és környéke természeti értékei II. Természetismereti és létesítményellenőrző túra. Budapesti Természetbarát Sportszövetség. MEGHÍVÓ. Budapesti Természetbarát. Természetvédelem éve. 2010. 2010. Budapest védett természeti értékei. Sportszövetség.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

Budapesti Természetbarát Sportszövetség

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


2010.janur.23. Szombat

Budapest s krnyke termszeti rtkei II.

Termszetismereti s ltestmnyellenrz tra

Budapesti Termszetbart Sportszvetsg

MEGHV


Budapesti Termszetbart

Termszetvdelem ve

2010

2010

Budapest vdett termszeti rtkei

Sportszvetsg


A Jkai-kert Budapesten a Svbhegyen (XII. ker. Klt utca 21.) tallhat termszetvdelmi terlet.

Jkai Mr1853-ban vsrolta az akkor kbnynak hasznlt 2 holdas fldet, ahonnan pazar kilts nylt a Gellrthegyre, a Dunra s a vrosra. Hrs-, juhar-, vadgesztenye-, s difkat ltetett, hogy felfogjk az szaki szelet. Teraszosan alaktotta ki a kertet, feltlttte termflddel, gymlcsfkat s szlt teleptett, konyhakertet ltestett, rzskat nemestett. Ide vonult el a vros zajtl, falusias krnyezetbe.


A kertben lv pletek adnak otthont Keve Andrs Madrtani s Termszetvdelmi Szakknyvtrnak,

a Magyar Madrtani s Termszetvdelmi Egyeslet irodinak, s a Petfi Irodalmi Mzeum kezelsben lv Jkai emlkszobnak.


A Jkai kert orszgos vdettsget lvez termszetvdelmi terlet, mely munkaidben szabadon ltogathat kzpark is egyben. vtizedek ta itt mkdik az MME kzponti irodja, s 2009-ben a fpletbe kltztt a Dunai-Ipoly Nemzeti Park Igazgatsg kzpontja.


Szmos madrfajt figyelhetnk itt meg,

A Jkai ltal ltetett fk kzl is j nhny rzi mg emlkt a parkban.


A 7,2 hektros termszetvdelmi terlet, a 259 mter magas dombtetvel, a trtnelem lland tanja volt. A Vrhoz s a vroshoz val kzelsg mindig kiemelt stratgiai szerepet osztott a Budai-hegysg e legkeletibb nylvnyra. Buda visszavvsakor pldul svb gyk lttk innen a Vrat. A dnt rohamot jelz gy is innen drdlt el. lltlag ekkor szletett a Svb-hegy nv is, amely eleinte csak a Kissvbhegyre vonatkozott, aztn lassan szltben-hosszban elterjedt a hegyen. Ezrt az eredeti terlet neve kiegszlt a kis jelzvel.


A Kis-Svb-hegy dli, meredekebb beptetlen rsze tbb mint egy vtizede lett vdett. Oltalmt egyrszt szigetszer kiemelkedse miatt, msrszt a rajta tallhat, kisebb-nagyobb mrtkben krosodott, termszetkzeli nvnyzetnek ksznheti. A terlet marknsan emelkedik a Vrosmajor fl, a pesti oldalrl, szinte mindenhonnan lthat. Tetejrl csodlatos kilts nylik a Budai-hegysg szmos pontjra s Pestet is majdnem teljes egszben szemgyre vehetjk innen. Tiszta idben mg a Vc felett elterl Naszly kbnyjt is ltni. Legmagasabb pontja a Gellrt-hegynl is magasabb (258,4 mter).


A hegy zrvnyterlet, a fvros budai rsznek egyik legsrbben beptett terletn fekszik. Teljes beptsre valsznleg azrt nem kerlt sor, mert dli oldala igen meredek s szikls. kolgiai folyos nem kti ssze a terletet a krnyez erdkkel, vdelme ezrt kiemelten fontos, de egyttal emiatt igen nehezen fenntarthat. A szemetels szintn elg nagy problma, de elsdlegesen a tj eszttikai rtkt, s nem termszeti kincseit rontjk. vente nhny szemtszeds felttlenl indokolt lenne.


  • A nvnyeken kvl menedket tall itt a legtbb kerti nekesmadr, a leggyakoribbak a rigk s a cinkk. A talajbl kibukkan sziklkon gykok stkreznek. Szmukra a bokros boztos valsgos lskamra. Se szeri, se szma a virgok krl zmmg, vagy a talajon kutat rovaroknak. A legltvnyosabbak a fmeszld rzsabogarak s a nehz replknt zg kk fadongk.


Ismerjk meg

Budapest s krnyke termszeti rtkeit

Vrunk szeretettel

2010 janur 23-n szombaton

Tallkoz: 9 rakor a Moszkva-tri METR kijratnl /mozglpcs fels rsznl/

Tratvonal:

Jkai-kert - Kis-Svb-hegy - Moszkva-tr

Tv:6 km

Travezet: Telek Gyrgy, Bertalan Istvn

BTSSZ Termszetvdelmi s Termszetismereti Bizottsg

Erzsbetvrosi Termszetbart Sportszvetsg, PISZ Termszetbart SE.


Vrunk szeretettel

BTSSZ Termszetvdelmi s Termszetismereti Bizottsg

Erzsbetvrosi Termszetbart Sportszvetsg, PISZ Termszetbart SE.


ad
  • Login