Η ΕΛΛΑΔΑ
Download
1 / 37

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930 - 1940 - PowerPoint PPT Presentation


 • 172 Views
 • Uploaded on

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930 - 1940. ΠΡΙΝ…. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της το µέγιστο ποσοστό του Eλληνισµού . Εγκαθίδρυση της δηµοκρατίας (25 Μαρτίου 1924-Aλέξανδρος Παπαναστασίου )

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930 - 1940' - tracen


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Η ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

1930 - 1940


ΠΡΙΝ…

 • Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της το µέγιστο ποσοστό του Eλληνισµού.

 • Εγκαθίδρυση της δηµοκρατίας (25 Μαρτίου 1924-Aλέξανδρος Παπαναστασίου )

 • Στις13 Απριλίου, το δηµοψήφισµα,µε συντριπτικό ποσοστό(69,5%), ενέκρινε τη µεταβολή του πολιτεύµατος

 • Η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις έγιναν εντονότερες


 • Η περίοδος της δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από τις επεμβάσεις του στρατού στην πολιτική ζωή (H τελευταία κυβέρνηση του Eλευθέριου Bενιζέλου(1928-32) αποτέλεσε τη µοναδική περίπτωση στην περίοδο του Mεσοπολέµου που εξάντλησε ολόκληρη την τετράχρονη κοινοβουλευτική της θητεία).


Το χαρακτηρίστηκε από τις επεμβάσεις του στρατού στην πολιτική ζωή (1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία για να εκδιωχθεί με τη σειρά του από πραξικόπημα του Κονδύλη.


1930 1940

Το 1928 ο Βενιζέλος εκλέχθηκε ξανά, το κόμμα του όμως έχασε στις εκλογές του 1932 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 1929 οι συνέπειες της οποίας είχαν φτάσει τότε και στην Ελλάδα. Σε αυτήν την τετραετία κατάφερε πάντως να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές.

1930-1940


1930 40
1930-40 το κόμμα του όμως έχασε στις εκλογές του 1932 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 1929 οι συνέπειες της οποίας είχαν φτάσει τότε και στην Ελλάδα. Σε αυτήν την τετραετία κατάφερε πάντως να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές.

 • Στην εξουσία ανέβηκε το Λαϊκό κόμμα του Τσαλδάρη.

 • Οι βενιζελικοί έκαναν δύο αποτυχημένα στρατιωτικά κινήματα το 1933 και το 1935.

 • Απόπειρα δολοφονίας κατά του Bενιζέλου και συνεχή πραξικοπήµατα βενιζελικών στρατιωτικών του 1933

 • Τελικά, το 1935 ο Κονδύλης μετά από πραξικόπημα προκήρυξε δημοψήφισμα για την κατάργηση της δημοκρατίας και την παλινόρθωση της βασιλείας.

 • Το Δημοψήφισμα του 1935 με μεγάλη νοθεία επανέφερε το βασιλιά Γεώργιο Β’.


Γεώργιος Κονδύλης το κόμμα του όμως έχασε στις εκλογές του 1932 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 1929 οι συνέπειες της οποίας είχαν φτάσει τότε και στην Ελλάδα. Σε αυτήν την τετραετία κατάφερε πάντως να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές. (14 Αυγούστου 1879 - 1 Φεβρουαρίου 1936) • Η οικονοµική πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση, υπό το βάρος των επιπτώσεων της παγκόσµιας ύφεσης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν σε εσωτερική πολιτική πόλωση.

 • Σ' αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα οι κατηγορίες που απευθύνονταν στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση-κυρίως του Λαϊκού Κόµµατος- για κατάχρηση και διασπάθιση του δηµόσιου χρήµατος.


Η διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Σεπτεµβρίου 1932 µε το σύστηµα της απλής αναλογικής άνοιξε ένα νέο κύκλο οσµώσεων και κυβερνητικών εναλλαγών.

Αρχικά η εξουσία πέρασε στο Δηµοκρατικό Κόµµα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και στη συνέχεια, στους Φιλελεύθερους, για να καταλήξει στο συνασπισµό των Λαϊκών, υπό τον Παναγή Τσαλδάρη.

Οι νέες εκλογές του Μαρτίου του1933 αναζωπύρωσαν τα πάθη του Εθνικού Διχασµού. Σ' αυτήν τη διαδικασία επικράτησαν τα αντιβενιζελικά κόµµατα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το πολιτικό σύστηµα της χώρας οδηγήθηκε σε παρακµή


 • Οι συγκυρίες του Σεπτεµβρίου 1932 µε το σύστηµα της απλής αναλογικής άνοιξε ένα νέο κύκλο οσµώσεων και κυβερνητικών εναλλαγών. 1936 όπως ο θάνατος Bενιζέλου και η έλλειψη μιας νέας ηγετικής προσωπικότητας, καθώς και η συνολική αδράνεια του πολιτικού κόσµου έδωσαν τη δυνατότητα στον βασιλικό ευνοούµενο Iωάννη Mεταξά να αυτοανακηρυχθεί «κυβερνήτης» της Ελλάδας με την πρόφαση του κινδύνου, κοινωνικών ανατροπών


 • Έτσι,το Σεπτεµβρίου 1932 µε το σύστηµα της απλής αναλογικής άνοιξε ένα νέο κύκλο οσµώσεων και κυβερνητικών εναλλαγών. 1936 ο γερμανόφιλος Ιωάννης Μεταξάς αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων που είχε πάρει μόλις 4% στις εκλογές, με την ανοχή του παλατιού και τη συναίνεση της Αγγλίας, κατέλυσε το κοινοβουλευτικό καθεστώς και επέβαλλε δικτατορία στις 4 Αυγούστου.


Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 Σεπτεµβρίου 1932 µε το σύστηµα της απλής αναλογικής άνοιξε ένα νέο κύκλο οσµώσεων και κυβερνητικών εναλλαγών.

στα πρότυπα των φασιστικών καθεστώτων

της Ευρώπης της εποχής,

«Τρίτος ελληνικός πολιτισμός»

Ενα πολιτισμό

που θα προέκυπτε

από την σύνθεση

του αρχαίου του βυζαντινού

και του σύγχρονου λαικού.


 • Ο Μεταξάς κυβέρνησε απολυταρχικά. Αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά τους κομμουνιστές, με εξορίες και φυλακίσεις.

 • Tα παραπάνω, συνοδευόµενα από αντιγραφές των φαινοµένων της Iταλίας και της Γερµανίας, έδωσαν στο μεταξικό καθεστώς το στίγµα του ολοκληρωτισμού


1871 1941
Ιωάννης Μεταξάς (1871-1941) απολυταρχικά. Αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά τους κομμουνιστές, με εξορίες και φυλακίσεις.


Εξωτερικά χαρακτηριστικά απολυταρχικά. Αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά τους κομμουνιστές, με εξορίες και φυλακίσεις. Μεταξικής δικτατορίας


Παρέλαση απολυταρχικά. Αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά τους κομμουνιστές, με εξορίες και φυλακίσεις.

της μεταξικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ)


Εξωτερική πολιτική απολυταρχικά. Αντιμετώπισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ειδικά τους κομμουνιστές, με εξορίες και φυλακίσεις.

 • Στόχος της ελληνικής διπλωµατίας στην περίοδο του μεσοπολέμου υπήρξε η διατήρηση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

 • Η χώρα εντάχθηκε στην Kοινωνία των Eθνών, επιδεικνύοντας προσήλωση στο καθεστώς των διεθνών συνθηκών και αποβάλλοντας εθνικές δικδικήσεις που αφορούσαν στα ∆ωδεκάνησα, τη Bόρειο Ήπειρο και την Kύπρο.

 • Καθώς πρακτικά η Κοινωνία των Εθνών στάθηκε αδύναμη να προασπίσει τα ζωτικά συµφέροντά της όσο και να διασφαλίσει τη γενικότερη ειρήνη, η Ελλάδα προσδέθηκε στο άρµα των Μεγάλων ∆υνάµεων.


 • Οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας διαµορφώθηκαν σε νέα βάση με την ενίσχυση της βαλκανικής συνεργασίας και την επιδίωξη του Ιωάννη Μεταξά να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Αγγλία, παρόλο που ιδεολογικά βρισκόταν πιο κοντά στις χώρες του Άξονα.

 • Όταν ξέσπασε ο Β' Π.Π. η Ελλάδα βρέθηκε με αυτόν τον τρόπο στο πλευρό των Συμμάχων.


Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ διαµορφώθηκαν σε νέα βάση με την ενίσχυση της


Η Ευρώπη βγήκε από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο υλικά και ηθικά καταρρακωμένη: 8 εκατομμύρια νεκροί, 6 εκατομμύρια ανάπηροι και τεράστιες υλικές ζημιές ήταν τα ορατά αποτελέσματα.

Η οικονομική κρίση του 1929 προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση που εκδηλωνόταν με πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες κτλ.

Οι αντιθέσεις και η αναταραχή μεγάλωναν, καθώς οι λαοί, επηρεασμένοι από τις ιδέες της ρωσικής επανάστασης για ισότητα και δικαιοσύνη, διεκδικούσαν περισσότερα δικαιώματα.

Οι ταπεινωτικοί όροι που είχαν επιβάλει στη Γερμανία οι νικητές του Α' Παγκόσμιου πολέμου, ήταν ένας ακόμα λόγος για αναταραχή σ' αυτή τη χώρα.


ΙΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Παγκόσμιο πόλεμο υλικά και ηθικά καταρρακωμένη: 8 εκατομμύρια νεκροί, 6 εκατομμύρια ανάπηροι και τεράστιες υλικές ζημιές ήταν τα ορατά αποτελέσματα.

 • http://spoudasterion.pblogs.gr/tags/diktatoria-4is-aygoystoy-gr.html

 • http://www2.e-yliko.gr/htmls/Fyyl/Istoria/fikeim9.aspx

 • http://el.wikipedia.org/wiki

 • http://www.tovoion.com

 • http://www.ime.gr/chronos

 • http://spirit16.blogspot.com/2010/05/1_10.html


ad