3. veljae
Download
1 / 16

3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317) - PowerPoint PPT Presentation


  • 96 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentation

3. veljače SVETI BLAŽ, BISKUP I MUČENIK (+ 317)

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


3. veljae

SVETI BLA, BISKUP I MUENIK

(+ 317)


Na dananji dan svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaa, biskupa i muenika. Sveenik s dvjema svijeama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru sv. Blaa, biskupa i muenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!.


Taj je blagoslov takozvana blagoslovina nae Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Bla svojim blagoslovom spasio djeaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Boju pomo u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.


Sveti Bla bio je takoer jedan od onih nebrojenih junaka prvih stoljea crkvene prolosti koji su svoje uvjerenje zapeatili krvlju i ivotom. Potjecao je iz grada Sebaste u Armeniji.


Ve kao djeak i mladi vie je mislio na posveenje svoje due, na stjecanje vrlina nego na radosti i uitke ovoga svijeta. Veoma rano uinio je ono to mi danas nazivamo "fundamentalna opcija", posvemanje opredjeljenje za Krista, njegov nauk i za potpun kranski ivot.


Bio je za ono doba izobraen ovjek i vrio je slubu lijenika. U njoj je bio veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Pomagao im je ne samo kao lijenik, ve jo vie kao kranin koji je u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim dranjem i dobroinstvima postao je u gradu veoma popularna i obljubljena osoba.


A kako je tada Boji narod birao biskupa, to su po biskupovoj smrti na njegovo mjesto izabrali Blaa. I tako on od lijenika postade apostolski nasljednik i pastir Kristova stada. Novu, jo odgovorniju, slubu vrio je svim arom.


Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku opet straan progon krana. Prvi su na udaru bili pastiri. Progonitelji znaju da najprije treba udariti po pastiru pa e se onda i stado lako raspriti i unititi. Bla je svoje vjernike bodrio da ustraju u vjeri. Njega su sveenici molili da se skloni pred neprijateljima, to je on i uinio.


Ali su ga ipak otkrili, zatvorili i muili ne bi li ga prisilili na otpad. Sveti biskup je hrabro podnio sve okrutne muke i nije se dao niim zastraiti. Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu. Ta je glava kao dragocjena relikvija godine 972. dola u na hrvatski Dubrovnik. Grad ga je izabrao za svoga zatitnika i ve 1.000 godina stoji pod njegovom monom zatitom. Na njegovim zidinama nalaze se sveevi kipovi, a podignuta mu je i veoma lijepa crkva.


Dubrovani svake godine najsveanije slave svoga zatitnika, a u procesiji biskup nosi sveevu glavu koju poboni vjernici sa strahopoitanjem ljube. Dubrovnik i sveti Vlaho, kako Dubrovani nazivaju sv. Blaa, nerazdruivi su.


I u hrvatskoj metropoli Zagrebu die se lijepa crkva Sv. Blaa, pravo remek-djelo arhitekture naega stoljea. Uz crkvu prostire se i jedna od najveih upa naeg Zagreba.


Muenik i svjedok vjere sv. Bla moe svakome vjerniku sluiti kao uzor vjernosti Kristu i kao primjer kranske dobrotvornosti prema blinjemu.

Josip Antolovi: Duhovni velikani


ZATITINIK DUBROVNIKA

U Turskoj pronaen grob sv. Vlaha. Grob je pronaen u gradu Sivasu (nekad Sebast), gdje je dubrovaki zatitnik sv. Vlaho bio biskup..


Dvojica turskih arheologa pronali su memorijalni grob u gradu Sivasu (nekad Sebast) za koji se pretpostavlja da je grob dubrovakoga zatitnika sv. Vlaha koji je u Sebastu bio biskup.

Zekia Sarilara, zamjenik gradonaelnika Sivasa,obavijestio je hrvatskoga veleposlanika u Ankari Gordana Bakotu o pretpostavci da je tijekom nedavnih arheolokih istraivanja u Sivasu pronaen i grob sv. Vlaha.


Taj podatak objavljen je i u turskim novinama "Turkish Daily News".

Veleposlanik Bakota izvijestio je dubrovake gradske elnike o tom otkriu.

Tradicija slavljenja dubrovakoga zatitnika sv. Vlaha see u godinu 971., kada je u noi s 2. na 3. veljae sprijeio mletaki napad na Dubrovnik.

Ve idue godine,972., u Dubrovniku je odrana prva festa u ast zatitnika grada sv. Vlaha i slavi se sve do dananjih dana, a 3. veljae proglaen je i Danom grada Dubrovnika.


Priredio: Fra Drago Ljevar


ad
  • Login