CRTANI FILM
Download
1 / 20

CRTANI FILM - PowerPoint PPT Presentation


  • 150 Views
  • Uploaded on

CRTANI FILM. Literarna grupa 2.B Zagreb, 2013. Kada je nastao crtani film? Tvorac prvog animiranog filma je Emile Reynaud, a prikazan je 28. listopada 1892. godine. Crtani film je vid filmske umjetnosti. Za razliku od "običnog" filma, u crtanom filmu su likovi i pozadina nacrtani.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' CRTANI FILM' - thyra


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

CRTANI FILM

  • Literarna grupa

  • 2.B

  • Zagreb, 2013.


Kada je nastao crtani film?

Tvorac prvog animiranog filma je Emile Reynaud, a prikazan je 28. listopada 1892. godine.
Animirani filmovi stvaraju iluziju kretanja nizanjem sličica od kojih je svaka malo drugačija.


Snima se kvadrat po kvadrat, odnosno crtež po crtež, a svaki crtež predstavlja pomno proračunatu fazu budućeg cjelovitog pokreta.


Za jednu sekundu animiranog filma potrebne su 24 sličice. svaki crtež predstavlja pomno proračunatu fazu budućeg cjelovitog pokreta.


U ovu se grupu često stavljaju i filmovi u kojoj niti likovi niti pozadina nisu nacrtani, ali nisu niti stvarni, živi likovi, nego lutke.


Kako nastaje crtani film? likovi niti pozadina nisu nacrtani, ali nisu niti stvarni, živi likovi, nego lutke.


Najprije scenarist (ili više njih) smisli zanimljivu radnju koja će se odvijati u crtiću. Potom se okupljaju animatori (danas je nezamislivo da samo jedan čovjek radi taj posao!), te po sistemu tvorničke trake svaki radi svoj dio posla. Obično glavni animatori osmišljavaju likove i crtaju glavne kadrove, a sporedni crtaju slike između kadrova koje prikazuju pokret.


Kada su sve slike nacrtane, one se fotografiraju jedna po jedna. Iako je ovo najlakši dio posla, prilično je dugotrajan - za crtani film koji traje pola sata potrebno je snimiti i do 45 tisuća slika! Fotografije se tada montiraju na filmsku traku, na kojoj još jedino fali zvuk.


Profesionalni glumci, obično specijalizirani upravo za sinkronizaciju animiranih filmova, čitaju scenarij u skladu sa pokretima likova na filmu. Kada je sve snimljeno na trku - film je spreman za prikazivanje!


Najveći proizvođači crtanog filma su države SAD i Japan. sinkronizaciju animiranih filmova, čitaju scenarij u skladu sa pokretima likova na filmu. Kada je sve snimljeno na trku - film je spreman za prikazivanje!


Prvi hrvatski sinkronizaciju animiranih filmova, čitaju scenarij u skladu sa pokretima likova na filmu. Kada je sve snimljeno na trku - film je spreman za prikazivanje!

crtani film:

1929. Martin u nebo.


Vatroslav Mimica, Nikola Kostelac, Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Kolar, Pavao Štalter... samo su neka od imena naših slavnih animatora.


Uzlet hrvatske animacije ovjenčan je i najprestižnijom nagradom, Američke filmske akademije – popularno zvanom Oskar.

Oskara je 1961. dobio Surogat, crtani film Dušana Vukotića.Profesor baltazar mudar i pravedan izumitelj koji nesebi no poma e svojim sugra anima
Profesor Baltazar kojih su najpoznatije:- mudar i pravedan izumitelj koji nesebično pomaže svojim sugrađanima


L ete i medvjedi i simpati na umska bi a koja brinu o o uvanju prirode
L kojih su najpoznatije:eteći medvjedići - simpatična šumska bića koja brinu o očuvanju prirode


Od 1972. godine Zagreb je domaćin Svjetskog festivala animiranih filmova.

Svakog drugog lipnja možemo uživati u pravim anima-poslasticama.


ad