A het nyi varrottas
Download
1 / 21

A hetényi varrottas - PowerPoint PPT Presentation


 • 111 Views
 • Uploaded on

A hetényi varrottas. A hetényi kézimunka történetének rövid összefoglalója. Hetény. Gazdag történelemmel rendelkezik: - a vaskor időszakát 3 korszakra osztjuk , ezek közül az egyik a hetényi kultúra nevet viseli.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' A hetényi varrottas' - tex


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
A het nyi varrottas

A hetényi varrottas

A hetényi kézimunka történetének rövid összefoglalójaGazdag történelemmel rendelkezik:

- a vaskor időszakát 3 korszakra osztjuk , ezek közül az egyik a hetényi kultúra nevet viseli.


Komárom vármegye házi iparának legjelentékenyebb ága a hetényi Subrikálás. Hetény községében kb. 25 évvel ezelőtt új és szépen jövedelmező kézimunkaipar keletkezett, amely még most is fejlődőben van, s helyesen irányítva és terjesztve szép jövőt ígér! „

A Magyarország Vármegyéi és városai ,

Magyarország monográfiája c. kiadvány

a Milléniumidejére kiadott sorozat,

a Komárom Vármegye és szabad királyi város c. kötet


Baranyai Géza Komárom megyei nagybirtokos, az 1800 évek vége felé, nejével együtt tanfolyamokat szervezett az asszonyok számára.


Hetényi asszonyok a paplak udvarában. vége felé, nejével együtt tanfolyamokat szervezett az asszonyok számára.


Tanfolyamok
Tanfolyamok vége felé, nejével együtt tanfolyamokat szervezett az asszonyok számára.

Szalai Zsigmondné Dékány Lídia vezetésével


A k zimunk z s kell kei
A kézimunkázás kellékei vége felé, nejével együtt tanfolyamokat szervezett az asszonyok számára.

 • Dob

 • Dobszíj

 • Kisolló

 • Dobruha

 • cérna


Azs r
Azsúr vége felé, nejével együtt tanfolyamokat szervezett az asszonyok számára.

 • „ Némi hírre tett szert a hetényi úgynevezett varrottas, házi használatra szánt áttört, vagy magyarosabban vagdalásos munka, amely azonban ízlés és kivitel dolgában jóval mögötte marad a már szintén mind inkább tömeg áru szintjére süllyedt igazi varrottasnak. „

  A Magyarország Vármegyéi és városai ,

  Magyarország monográfiája c. kiadvány

  a Millénium idejére kiadott sorozat,

  a Komárom Vármegye és szabad királyi város c. kötet


Az 1870-es években a kézimunkázás virágzó házi ipar volt Hetényen.

Beck Ödön Fülöp bronz emlékplakettje


Het nyi varrotas pesten
Hetényi volt Hetényen.varrotas Pesten

Fedák Sári

A hetényi asszonyok járták a vásárokat mintacsíkjukkal, hogy kínálják munkájukat


Az azs roz s alapszab lya
Az azsúrozás alapszabálya volt Hetényen.

 • az anyag visszáján dolgozunk,

 • balról jobbra haladunk,

 • az alapkelmébe alul mindig ugyanazon szál alá öltünk, hogy egyenletes azsúrt kapjunk,


1895 december 21 kom romi lapok xvi vf 4 sz 7 lap
1895. december 21., Komáromi lapok, volt Hetényen.XVI.évf., 4.sz., 7.lap

 • „Szép példa Szelle Margit úrhölgy, hetényi postamesternő, kiállítási helyi bizottságunk megkeresése folytán, arra tökélé el magát, hogy a hetényi szegény sorsú nők háziipari készítményeit (minők: szövés, fonás, varrottasok, népies hímzések) egybegyűjti és saját költségén mutatja be a jövő évi Ezredéves országos Kiállításon. ...Bár találna a szép példa, melyre hivatkoztunk, követőkre!”


Kom romi lapok 1900 szeptember 1 xxi vf 35 sz 4 lap
Komáromi lapok, volt Hetényen.1900.szeptember 1., XXI. évf. , 35.sz., 4.lap

Chaplain (Francia, 1839 - 1909) Plakett Párizsi Világkiállítás 1900.

„Mint a hivatalos francia lap hitelesmagyar fordítása nyomán közöljük, vármegyénk kiállítói közül a következők nyertek kitüntetéseket.

Ácsi cukorgyár gazdasága mezőgazdasági terményekért ezüst érmet, Hasznos madarak termékeiért Baranyai Géza a méhészeti szakosztály elnöke ezüst érmet, Lakatos Károly bronzérmet. Említést érdemel, hogy a szakosztálynak a vármegyén kívül lakó tagjai közül a csoportban Kováts Antal aranyérmet, Pohánka Ödön bronzérmet nyertek. Borért Schleinger Ignác aranyéremmel, csipkeverés, hímzésért Szelle Margit (Hetény) elismerő oklevelet, ruházati csoportban Ruzicska József bronzéremmel lettek kitüntetve. Szívből üdvözöljük a kitüntetett kiállítókat!”


Korabeli sajt a het nyi varrottasr l
Korabeli sajtó a Hetényi varrottasról volt Hetényen.

 • „Köztudomású dolog, hogy Komárom megyéban a háziiparnak többféle ágát művelik. Elsősorban áll Hetény gyönyörű subrikája….”Komáromi Újság, 1906. október 4., A.M.V.E köréből – A hetényi varrottas munka, Karácsonyi vásár

 • „…két ügyes, szemrevaló hetényi menyecske mutatott be és szép viseletük feltűnést keltett, olyannyira, hogy megrendelésekkel jöttek haza”Komáromi Újság, 1906.október 11., A hetényi Háziipar, A.M.V.E. mozgalma


 • A hetényi háziiparral foglalkozóknak, mára elég nagy piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

 • Komáromi Újság, 1906.október 11., A hetényi Háziipar, A.M.V.E - mozgalma


Toled h mz s
Toledó-hímzés piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

 • Toledó-hímzés, a szálhúzásos, áttört kézimunkák egyik fajtája. Készítésekor úgy vágják ki bizonyos rendszer szerint a vászonkötésű alapanyag szálait, hogy a motívumot maga a sértetlen alapanyag alkossa.


Drukkol s
Drukkolás piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

A tűvel kilyuggatott mintát ráhelyezték az anyagra, megszórták indigóporral , amit alaposan beledörgöltek.


A fonóban- nagy családoknál piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

 • Közös varrás

 • Éneklés

 • Mesélés


Köszönjük a figyelmet! piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

Készítették: Rancsó Dorottya, 7. o.

Androvics Franciska , 7.o.

Tarczy Lajos AI Hetény

2011/2012

Felk. ped.: Mgr. Rancsó Andrea


Felhaszn lt irodalom
Felhasznált irodalom: piacuk van az országban, sőt azon kívül is. A terjesztésén kívül arra kell helyezni a fősúlyt, nézetünk szerint, hogy a háziipart a szomszédos falvakban (Szentpéter, Izsa, Kurtakeszi és Marcelháza) is meghonosítsuk, ezek lakosságának is megélhetési forrásokat nyújtsunk. Heténynek akkora piaca van, hogy a folyton fokozódó megrendeléseknek máris alig képes eleget tenni.”

 • Zajos Ernő: A varróban

 • A Magyarország Vármegyéi és városai, Magyarország monográfiája c. kiadvány a Millénium idejére kiadott sorozat, a Komárom Vármegye és szabad királyi város c. kötet.

 • Komáromi Lapok, 1895, 1900, 1906, 1907- es év számai.

 • www.villaheten.com

 • Mese: Rancsó Dezsőné Farkas Margit(1945)

 • Hímző asszonyok fénykép Pákozdi család tulajdona


ad