Riječ za život - PowerPoint PPT Presentation

Rije
Download
1 / 27

  • 82 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Riječ za život. Kolovoz 2014. "Oprosti nepravdu svojemu bližnjemu, pa kad budeš molio, grijesi će se tvoji oprostiti." (Sir 28,2).

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

Riječ za život

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Rije za ivot

Rije za ivot

Kolovoz 2014


Rije za ivot

"Oprosti nepravdu svojemu blinjemu, pa kad bude molio, grijesi e se tvoji oprostiti." (Sir 28,2).


Rije za ivot

Ova Rije za ivot uzeta je iz knjige Staroga zavjeta. Izmeu 180. i 170. godine prije Krista napisao ju je Ben Sira, mudrac, zakonoznanac koji je obavljao slubu uitelja u Jeruzalemu.


Rije za ivot

U njoj pouava o temi bliskoj svekolikoj biblijskoj mudrosnoj predaji: Bog je milosrdan prema grenicima, a njegove postupke mi smo duni nasljedovati.


Rije za ivot

Gospodin prata sve nae grijehe jer je "milosrdan i milostiv, spor na srdbu i vrlo dobrostiv" (usp. Ps 103,3.8). Zatvara oi da ne vidi nae grijehe (usp. Mudr 11,23).


Rije za ivot

Zaboravlja ih, iza lea baca. Poznavajui nau skuenost i uskogrudnost, on nam"viestruko oprata", kako dalje pie Ben Sira. Bog oprata jer poput svakog oca i svake majke voli svoju djecu. Zato ih uvijek opravdava, pokriva njihove pogreke, ukazuje im povjerenje i nikada se ne umara ohrabrivati ih.


Rije za ivot

Budui da je otac i majka, Bogu nije dovoljno ljubiti i pratati svojim sinovima i kerima. Njegova je velika elja da se oni meusobno odnose kao braa i sestre, da se slau, vole i ljube.


Rije za ivot

Sveope bratstvo, to je veliki Boji naum nad ovjeanstvom; bratstvo je jae od neizbjenih podjela, napetosti i mrnje to nastaju zbog nesporazuma i pogreaka.


Rije za ivot

esto se obitelji raspadaju jer se ne zna oprostiti. Zbog starih mrnja ostaju podjele izmeu rodbine, izmeu drutvenih skupina i naroda.


Rije za ivot

Neki ak i ue druge da ne treba zaboraviti podnesena zla i potiu osvetoljubivost Tako podmukla mrnja truje duu i nagriza srce.


Rije za ivot

Ima ih koji misle da je pratanje slabost. Ali ne, to je izraz najvee hrabrosti, to je istinska, najizvornija i najnesebinija ljubav.


Rije za ivot

" Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaa?"- govori Isus to svi znaju: "Vi ljubite vae neprijatelje". (usp Mt 5,42-47)


Rije za ivot

I od nas se trai da, uei od njega, posjedujemo oinsku i majinsku ljubav, milosrdnu ljubav prema onima koje sreemo tijekom dana, posebice prema onima koji grijee.


Rije za ivot

Od onih koji su pozvani ivjeti duhovnost zajednitva tj. kransku duhovnost, Novi zavjet trai jo vie: "Pratajte jedni drugima" (usp. Kol 3,13).


Rije za ivot

Uzajamna ljubav zahtijeva gotovo savez meu nama: biti spremni oprostiti jedni drugima. Samo tako emo moi doprinijeti stvaranju sveopeg bratstva.


Rije za ivot

"Oprosti nepravdu svojemu blinjemu, pa kad bude molio, grijesi e se tvoji oprostiti." (Sir 28,2).


Rije za ivot

Ove nas rijei ne pozivaju samo na pratanje, nego nas podsjeaju da je oprost neophodan uvjet da se i nama oprosti. Bog nas slua i oprata nam onoliko koliko znamo oprostiti.


Rije za ivot

Sam Isus opominje: "Mjerom kojom mjerite mjerit e vam se" (Mt 7,2), "Blago milosrdnima oni e zadobiti milosre" (Mt 5,7).


Rije za ivot

Ako je srce otvrdnulo mrnjom, nije ni sposobno prepoznati i prihvatiti milosrdnu ljubav Boju.


Rije za ivot

Kako ivjeti ovu Rije ivota? Ponajprije pratajui odmah ako s nekim jo nismo izmireni.


Rije za ivot

Ali to nije dovoljno. Potrebno je pretraiti i najskrovitije kutke naega srca te ukloniti i obinu ravnodunost, nedostatak dobrohotnosti, svaki stav nadmonosti i nemara prema bilo kome tko prolazi pored nas.


Rije za ivot

Nadalje, potrebno je i preventivno djelovati. Zato u svakoga jutra gledati novim pogledom ljude koje susreem: u obitelji, u koli, na poslu ili u duanu; spreman prijei preko onoga to nije najbolje u njihovom ponaanju, spreman ne osuivati i ukazati im povjerenje, uvijek se nadati i uvijek vjerovati.


Rije za ivot

Pribliit u se svakom blinjemu s potpunom amnestijom u srcu, s opim pratanjem. Neu se sjetiti njegovih nedostataka, sve u pokriti ljubavlju.


Rije za ivot

A tijekom dana nastojat u popraviti grubost ili izljev nestrpljivosti zamolbom za oprotenjem ili inom prijateljstva.


Rije za ivot

Stav instinktivnog odbacivanja drugoga zamijenit u stavom punog prihvaanja, bezgraninog milosra, potpunog pratanja, suosjeanja i pozornosti za njegove potrebe.


Rije za ivot

Kad potom uzdignem svoju molitvu Ocu, a nadasve kad ga zamolim za oprotenje svojih pogreaka, i moj e se zahtjev ispuniti jer u s punim povjerenjem moi izrei:"Otpusti nam duge nae, kako i mi otputamo dunicima naim " (Mt 6,12).


Rije za ivot

"Oprosti nepravdu svojemu blinjemu, pa kad bude molio, grijesi e se tvoji oprostiti."

  • Tekst: Chiara Lubich, 2002.

  • Grafika urednica: Anna Lollo u suradnji sa don Placido DOmina (Italija)

  • * * * Ovaj komentar Rijei za ivot prevodi se na 96 jezika,

  • te na taj nain dolazi do 14 milijuna osoba u cijelom svijetu, preko tiska,

  • interneta, radija i televizije. Vie informacija na www. fokolar.hr

  • Ova prezentacija prevedena na vie jezika nalazi se na:www.santuariosancalogero.org


  • Login