N ri Szent F l p - PowerPoint PPT Presentation

N ri szent f l p
Download
1 / 10

  • 112 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Szletse1515. jlius 21., Firenze, OlaszorszgFlp Firenzben szletett egy jogsz fiaknt. Amikor Flp t ves volt, meghalt az desanyja, de neveloanyja is nagyon szerette. A kis ,,Pippo buono'' mindenki kedvence volt. Kzvetlensg, ds fantzia, nagy lelkesedni tuds jellemezte. Rendkvli r

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentationdownload

N ri Szent F l p

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


N ri szent f l p

Nri Szent Flp

A mosolygs Szent, Rma aposlola


N ri szent f l p

Szletse1515. jlius 21., Firenze, Olaszorszg

Flp Firenzben szletett egy jogsz fiaknt. Amikor Flp t ves volt, meghalt az desanyja, de nevelanyja is nagyon szerette. A kis ,,Pippo buono'' mindenki kedvence volt. Kzvetlensg, ds fantzia, nagy lelkesedni tuds jellemezte. Rendkvli rzke volt a vidm, npies trfkhoz. Alakjn valami sugrz tisztasg mltt el.

Els kpzst szlvrosnak Szent Mrk-konventjben, a dominiknusoktl kapta. Ami j van benne -- vallotta ksbb --, azt nekik ksznheti. k ltettk szvbe a mly szeretetet s tiszteletet ,,vrtanjuk'', Savonarola irnt. Az rsaibl tanulta meg, hogy a szksges egyhzi reform csak a lelkek -- azaz a papsg s a laikusok keresztny letnek -- megjulsbl szlethet meg; hogy a Szentllek mkdsben hinni kell, hiszen a Szentllek az Egyhzban l ma is, mint a kezdeti idkben; s vgl, hogy semmi sem tesz oly boldogg s vidmm, mint a Szentrs fltti elmlkeds. Apja 1533-ban a Montecassino kzelben lv San Germanba kldte. Itt lt nagybtyja, egy gazdag keresked.

Flp legfeljebb hrom vig maradt San Germanban. gy ltszik, tbbet idztt Szent Benedek iskoljban, mint nagybtyja zletben. Egy ksbbi montecassini apt tanstja, hogy Flp ,,hrom egymst kvet ven t megvetette az alapokat a magas tkletessghez, klnsen az ottani kivl szerzetes, Evoli zsb tantsa rvn...'' Itt kedvelte meg Cassianust s a rgi egyiptomi remete-szerzetesek lelki tapasztalatait. letmdjukat a gaetai kikt fltt lv hres hegy Albaneta-kpolnjban prblgatta. Lehetsges, hogy mr akkor meglte els pnksdi csodjat.

1536-ban Rmban talljuk. Krisztust kvetve teljes szegnysgben lt. A firenzei vmhivatal vezetjnl tallt szllst s igen szegnyes tkezst mint fiainak nevelje. Teolgiai eladsokat hallgatott az gostonosoknl s a Sapienza egyetemen, ahol 1537 ta kt jezsuita is tantott. Nemsokra megismerkedett magval Ignccal is, s megtanulta tle a ,,bels imdsgot''. Vele s rendtrsaival egytt segtette 1538/39 nsges teln a rmai hezket. Ltogatta a betegeket a Szent Jakab-ispotlyban, s megismerkedett alaptjval is, aki a hres laikus testvrlethez, az ,,Isteni Szeretet Oratriumhoz'' tartozott. ,,Sola caritas -- csak a szeretet szmt!'', lett ksbb sajt oratriumnak a jeligje is.


N ri szent f l p

Tanv kzben, egsz hirtelen elhatrozta, hogy abbahagyja tanulmnyait. A Szentrson s Szent Tams Summjn kvl eladta knyveit, s rukat a szegnyeknek adta. ,,Sohasem tanultam sokat, mert el voltam foglalva az imdsggal s egyb lelki gyakorlatokkal'' -- szokta ksbb mondogatni. s mgis azt mondja rla msvalaki, hogy flfedezte: Flp tudsa ppen olyan nagy, mint a jmborsga. Akkoriban azonban erre a radiklis elhatrozsra jutott a Megfesztett eltt: ,,Aki Krisztuson kvl akar valamit, nem tudja, mit akar; aki Krisztuson kvl vgyik valamire, nem tudja, mire vgyik; aki Krisztuson kvl msvalakirt dolgozik, nem tudja, mit csinl.''

Napjai ettl fogva az utcai apostolkodssal teltek. Bizalmat kelt modornak senki sem tudott ellenllni. jjel azonban Isten volt.

Valami kizte Rma kapui el a Campagna jszakai magnyba, a San Sebastiano-katakomba fld alatti vrtansrjaihoz. Gyakran flkeresett egy-egy templomot, ott imdkozott, s nhny rt aludt az elcsarnokban. Bels lete Isten s az titka maradt. Taln akkor tapasztalta meg azoknak az imdsgoknak az erejt, amelyeket ksbb ifj bartainak ajnlott. Kztk voltak a rgi sivatagi atyk rpimi. Ms imdsgok teljesen r vallanak.

Ilyen rkban kltemnyeket is rt. Sajnos, csak egyetlen szonett maradt rnk, amely gy vgzdik:

,,Mily brtn rabja a llek a fldn?

Mirt nem tud kitrni idelentrl,

hogy lba vgre csillagokon jrjon,

Istennek ljen, s magnak meghaljon?'

Rendkvli ltomsokban s kegyelmekben is rszeslt. Az a leghresebb, amelyet 1544-ben a katakombkban kapott. gy ltta, hogy tzes goly hatol be a szjn, s leszll a szvbe. Egy msik ltomsban Keresztel Szent Jnos, Firenze vdszentje kiszltotta remeteletbl az apostoli munkba: ,,Isten akarata szerint a vilgba kell menned, s Rmban kell lned, de gy, mint a sivatagban!'' -- hallotta egy bens hang szavt.


N ri szent f l p

Vgl harminchat ves fejjel 1551 mjusban gyntatatyja, Persiano Rosa rbeszlsre flvette a papi rendet. Bekltztt a ,,San Girolamo della Carit'' testvrlet hzba. Itt bontakozott ki sokfle megprbltats utn tulajdonkppeni alkotsa: az oratrium. Mint egy sztarec vagy a rgi sivatagi remete-szerzetessg ,,lelki atyja'' krl, lelki gyermekeinek egyre nvekv tbora alakult ki krltte. Legtbbjket a gyntatszkben ismerte meg. Dlutnonknt sszejttek kicsiny celljban, s kezddtt a lelki beszlgets. Jnost, Plt, gostont, Cassianust, Tamst, Gersont s Colombinit olvastk, vagy kirndultak, s este mg sokig trdeltek a San Girolamo-templomban. Egynisge mind nllbban s vilgosabban tjrta apostoli munkjt. A renesznsz s a kezdd jkor embernek kevlysge arra ksztette, hogy ,,Istennek, a Hasonlthatatlannak szeretetbl bohcruht ltsn, s minden emberit a feje tetejre lltson''. Micsoda titokzatos ember az, aki valdi gynyrsgt leli abban, hogy bolondnak tartsk! Teszi ezt rszben vidm termszetbl, rszben azrt, hogy elrejtse azt az izzst, amellyel az Isten. A vilgot ,,semmibe venni, nmagamat semmibe vtetni'' -- az istenibe menthetetlenl belveszett embernek ezt a vgs blcsessgt senki gy meg nem lte, mint ez a ,,Pippo buono'', aki kacagsval takarta el a Mrhetetlent, amely meg akarta semmisteni'' (H. Rahner).

Cellja hamarosan szknek bizonyult. A templom szomszdsgban volt egy raktrplet, azt ptettk t oratriumm. A fiatal kzssg ettl kapta a nevt (1554).

Itt ismerkedtek naponta a Szentrssal. De nemcsak a szent knyvekben lert isteni igvel ismerkedtek, hanem az rnak az Egyhz s a szentek letben megtesteslt szavval is. Kzsen az imdsggal vlaszoltak Isten szavra, egynileg pedig ki-ki a szeretet tetteivel a vros krhzaiban s utcin. Az j kr els ,,hdtsai'' kz tartozott Tarugi, a ksbbibboros, valamint Baronius, az Egyhztrtneti annales szerzje. Ezek az oratrium ltogatinak 1559- ben tartott konferencik anyagbl lltak ssze.


N ri szent f l p

Vllalkozsaik egyre bvltek: ,,oratriumokat'' tartottak vasrnap reggelenknt a mise eltt, dlutn s estnknt npnyelv neklssel s imdsggal; krmeneteket rendeztek, httemplom-bcsjrsokat, amelyeken a rmai kria legfelsbb krei is rszt vettek. Ezeknek ksznheten Flp ktszer sszetkzsbe kerlt az inkvizcival: elszr a flelmetes IV. Pl ppa alatt, majd mg egyszer V. Pius idejben. Teljes alzatossgval s kedvessgvel mindkt alkalommal lefegyverezte brit. Nemcsak baj nlkl kerlt ki az gybl, hanem megnyerte a nevezett ppk klnleges jindulatt is. Egybknt befolysos szvetsgese volt Borromei Kroly.

1564-ben mvnek jabb llomsa kezddtt. Mivel a ppa kzbelpsre t kellett vennie a firenzeiek rmai templomnak s egyhzkzsgnek vezetst, hrom fiatal bartjt s segtjt: Tarugit, Bordinit s Baroniust papp szenteltette. Ezzel elszr kezdett vilgi papok kis csoportja kzs letet. Flp rdekldse tovbbra is az ,,Isten-alaptotta'' nagy, plbnik fltt ll oratrium-krnek szlt, amely mg mindig a San Girolamban gylekezett. Egy rsztvev szerint ez az oratrium ,,Rma egsz vallsi letnek a kzppontjt'' jelentette.

A Flp s XIII. Gergely (1572--1582) kztt kialakult barti kapcsolat jbl biztostotta neki s mvnek a Szentszk tmogatst. gy hamarosan teljesen fggetlenteni tudta magt a firenzei kolnitl, s a pptl kapott Vallicella-templomban jjszervezte oratriumt. Amikor ez 1578-ban helyet adott a Nouva Chiesnak, az jtemplomnak, a vros minden rendjbl s rtegbl ezrek tallkoztak itt az oratriumban. Az oratorinus papok s testvrek itt l nagy csapatbl alakult meg az ,,Oratrium Kongregcija'', amely 1575. jlius 15-n ppai jvhagyst kapott. 1583-ban a ppa parancsra Flpnek is oda kellett kltznie. Kzben teljesen megvilgosodott eltte hivatsa s fladata: a klrus azoknak a vilgi keresztnyeknek a pldjn pljn, akik a vilgban helyzetknek megfelelen lik a tkletessg lett. A npet azutn a belsleg megjult papsg fogja elvezetni a keresztny letre. Ebbe a klrusba tartoznak az fiai, akik vilgi papok fogadalom nlkli kzssgben egytt lnek.


N ri szent f l p

Halla1595. mjus 26., Rma, Olaszorszg

gy lett Nri Flp, a firenzei ,,Rma msodik apostolv''. Tbbszri betegeskeds utn 1593-ban elrte, hogy megvlhasson elljri hivataltl. 1595. mjus 12-n Baronius, a gyntatatyja fladta neki a szent kenetet. Azutn Frederigo Borromeo kardinlis megldoztatta. Az ,,Uram, nem vagyok mlt''-nl knnyek kztt vdolta mg egyszer magt: ,,Soha semmi jt sem tettem, semmit, egyltaln semmit; egyltaln nem vagyok mlt!'' Azutn: ,,Ha meggygyulok, megvltoztatom letemet.'' Rvid ideig jra tudott miszni. A szentmise bemutatsa kzben vek ta rkat elragadtatsban tlttt. Hasonlkppen utols napjig gyntatott. 1595. mjus 25-n reggel mg bemutatta a szentmist ,,rmtl ujjongva s nekelve''. Rajta kvl senki sem gondolt kzeli hallra. Este, mint mindig, hozz jttek a testvrek mindnyjan, megkaptk ldst, s msnap reggel hrom rakor Flp meghalt.

Boldogg avatsa1615 mjus 11.

Szentt avatsa1622. mrcius 12.Szentt avatta: XV. Gergely ppa

Szentt avatsi eljrsa mr halla utn kt hnappal megkezddtt. 1622-ben Loyolai Ignccal, Xavri Ferenccel s Avilai Terzzel egytt avattk szentt.

Jelkpei: miseruha, lngol szv

Vdszentsge: Rmnak

nnept 1625-ben vettk fl a rmai kalendriumba, mjus 26-ra.


N ri szent f l p

Munkssga:

Egsz sereg jellemz esemny hre maradt rnk Nri Flpnek, Rma szeretetremlt msodik apostolnak letbl. Mg Goethe is csodlta t, s ,,humoros szentnek'' nevezte.

Alighogy Rmban megtelepedett, napjait az utca-apostolkodsnak szentelte. Nem tartott az embereknek dorgl beszdeket. Jobban szeretett vidm beszlgetst kezdemnyezni az utcn csavarg ifjakkal, a firenzei kereskedkkel, az apr zletek tulajdonosaival s a szegny mvszekkel. Szellemesen s npies szkimondssal kezdte, hogy azutn -- megnylt szvk lttn -- hirtelen megkrdezze: ,,Mikor szedjk ssze vgre btorsgunkat, hogy elkezdjnk valami jt tenni? Nem kslekedhetnk vele, mert a hall sem kslekedik!'

Egyszer egy fiatal bartja sikeres tanulmnyairl beszlt neki. Flp akkor gy szlt hozz: ,,Szerencss ember, most tanulsz. Pr v mlva doktor leszel, s kezdesz pnzt keresni. gyvd leszel s preltus, s sok egyb tisztsged is lesz. Boldog leszel, s mr nem is fogsz mst kvnni.'' A dik mr azt hitte, hogy Flp komolyan beszl. De akkor maghoz vonta, s ezt suttogta flbe: ,,s aztn?'' Ez a slyos krds j irnyt adott az ifj jbart letnek.

Flp rendkvli ltomsai kzl az a legnevezetesebb, amelyben egy pnksdi napon a katakombkban rszeslt. Benssges imba mlyedve azt ltta, hogy valami nagy fnyessg, egy tzgoly kzeledik felje, s ajkait perzselve szvig hatol. A fldre zuhant, s fl kellett tpnie a ruht a melln a tz heve miatt. Kzben ezt dadogta: ,,Hagyd abba, Uram, tl sok ez!'' Egsz teste reszketett, s amikor kezt a szvre tette, klnyi dudorodst rzett, amely tbb nem mlt el. Ettl kezdve a legkisebb Istenre irnyul gondolat olyan szvdobogst vltott ki Flpben, hogy a krltte lvk is hallottk. Halla utn a mindenre kiterjed orvosi vizsglat jegyzknyvben rgztette, hogy szve ersen megnagyobbodott, fltte kt bordja eltrtt, s kifel domborodott.

Hogy ez a j psztor milyen szeretetremltan tudta brnykit kisebb hibiktl is megszabadtani, mutassa kt jelenet: Egy divatos dma, aki magas sark cipt viselt, megkrdezte tle, hogy nem bn-e ilyen magas sarkon jnni-menni. Csak ennyit szlt: ,,vd magad a megbicsaklstl, nehogy eless.'

Egy piperkc ifjnak nagy volt a fodros gallrja. Flp szelden megsimogatta a nyakt e szavakkal: ,,Tbbszr is megsimogatnlak, ha ez a gallr nem bkn az ujjamat.''


N ri szent f l p

Szvesen volt egytt pajkos fiatalokkal az utcn vagy kinn a szabadban. Gyakran egsz csapat tlttte meg a szobjt. Mivel jtk kzben hangoskodtak, ennyit mondott nevetve: ,,Ha nem kvetnek el bnt, tlem akr ft is hasogathatnak a htamon!'

Sokan ,,csodatevnek'' tekintettk Flpt, maga azonban nem sokat trdtt vele. Egyszer flkiltott: ,,Azt akarjk, tegyek csodt. n pedig nem akarok csodt tenni!'

Egy napon Flp a ppt megszabadtotta fjdalmaitl. Egy bboros akkor azt mondta neki: ,,A ppa annyira megrlt a ltsnak, hogy elfelejtette fjdalmait.'' m Flp hatrozottan kiigaztotta: ,,Nem. A fjdalmait valban n vettem el. Olyan embereknl, akiknek fontos gyeket kell intznik, a betegsg sok krt okozhat. Ezrt meg kell gygytani ket.''

Egy lenyt klnleges viselkedse miatt megszllottnak tartottak. Flp egsz jzanul ezt mondta vele kapcsolatban: ,,Adjtok frjhez, akkor majd meggygyul.''

Rma kzelben az egyik kolostorban volt egy apca, aki nagy fltnst keltett, mert lltlag termszetfltti ltomsai s elragadtatsai voltak. A ppai hatsg Flpt bzta meg, hogy jrjon utna a dolognak. Flp rossz idben gyalog ment ki oda. Hvtk az apct, Flp pedig anlkl, hogy ksznttte volna, odanyjtotta neki sros csizmit, hogy hzza le. Az apca visszahklt, s heves szavakkal tiltakozott a szmra flhbort krs ellen. Akkor Flp nyugodtan flllt: ,,Mr nem is fontos lehzni! Elvgeztem a feladatomat'' -- mondta, s azonnal visszatrt megbzihoz. ,,Az a n nem szent -- tjkozatta ket --, s nem is tesz csodt, mert hinyzik belle a legfontosabb, az alzatossg.''


N ri szent f l p

Idnknt fordtva vette fl ruhjt, mskor azt lttk, hogy egy kteg bogncsot tart a kezben, s meg-megllva bolondos lvezettel szagolgatja. Nyilvnos tereken tncolt, s bort ivott egy vegbl a hzrl hzra jrva kreget Flix kapucinus testvrrel. Arcnak csak egyik felrl vtette le a szakllat s flig borotvltan ugrndozva, tncolva jrt az emberek kzt.

1583. november 22-e reggeln rdekes menetet lttak a nevet rmaiak az utckon vonulni. Ell zszlknt lobogtatott valaki egy lepedt. Utna jttek a tbbiek hzi holmikkal: az egyik egy szkkel, a kvetkez egy seprvel, a harmadik a tzgyjt szerszmmal s gy tovbb. Az els oratorinusok kltztek j hzukba. Csak Flp reg macskjt hagytk ott, amely a templom raktrban az egereket fogdosta.

1595 rnapjnak estjn azt mondta mosolyogva laktrsainak: ,,Most meg kell halnom.'' Azutn lefekdt. ,,Nem flsz?'' -- krdezte az egyik testvr. Flp megrzta fejt, s dersen azt mondta: ,,Nem, nem flek. Isten j. Majd egy kis elnzssel lesz az ostoba s haszontalan Flpjvel szemben.'

Ima:

Istennk, ki hsges szolgidat szentjeid kz flmagasztalod, krnk, add, hogy a Szentllek minket is gyjtson lngra a szeretetnek azzal a tzvel, amely Nri Szent Flp szvt oly csodlatosan izzv tette!


N ri szent f l p

Nri Szent Flp: a mosolygs Szent

Mirt t vlasztotam?

Mert a szletsem napjn t is nnepeljk.

gy utlag nagyon rlk, hogy ezt a feladatot kaptuk egyhztribl, mert megismerhetem egy Szentet kzelebbrl, mivel alaposan utanna kellet nzni, amit csak gy magamtl nem tettem volna meg.

Nagyon megkedveltem ezt a Szentet! Sokan pldat vehetnnek rla. Ahogyan lt az csodlatra mlt. Ami a legjobban tetszett meg benne az a magatartsa s lland jkedve.

t igazi krisztuskvetnek mondhatjuk!

Ksztette:

Geiger Alina Gabriella X.B osztlyos diaklny


ad
  • Login