pruritis
Download
Skip this Video
Download Presentation
Pruritis

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 42

Pruritis - PowerPoint PPT Presentation


 • 228 Views
 • Uploaded on

Pruritis. Definacioni. Pruritis eshte nje ndjenje e pakendeshme e lekures qe provokon nevojen urgjente per tu krruajtur Mund te jete I lokalizuar ose I gjeneralizuar Akut ose kronik , nje pruritis me shume se 6 jave quhet kronik

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Pruritis ' - symona


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
definacioni
Definacioni
 • Pruritis eshte nje ndjenje e pakendeshme e lekures qe provokon nevojen urgjente per tu krruajtur
 • Mund te jete I lokalizuar ose I gjeneralizuar
 • Akut ose kronik , nje pruritis me shume se 6 jave quhet kronik
 • Arsyeja : semundje te lekures por dhe semundje sistemike
slide3
Mund te vije si rezultat I stimujve mekanike , termike , elektrike
 • Histamine eshte nje nga mediatoret kryesore te pruritis
pruriti i gjeneralizuar
Pruriti I gjeneralizuar
 • 1- Varicella
 • Eshte nje semundje e shkaktuar nga varicella zoster virus
 • Burim infeksioni eshte njeriu
 • Eshte nje semundje qe perhapet ne rruge aerogjene si rregull ne dimer – pranvere
 • Ose nga kontaktet me sekrecionet rino-faringeale te pacientit
slide5
Eshte shume infektuese vecanerisht ne periudhen fillestare te erupsionit , te rashit
 • Periudha e inkubacionit 2 jave
 • Fillon me temperature , ethe
 • Mialgji , artralgji , dobesi e pergjithshme
slide6
Shenjat karakteristike ne lekure :
 • Makula (ngjyre te kuqe )
 • Papula
 • Vezikula
 • Pustula ( kur mbivendoset infeksionet bakteriale )
 • Pas 2-3 ditesh permbajtja e vezikulave turbullohet me pas cahen dhe formojne krusta qe bien per 10 dite
slide7
Diagnoza vendoset me ane te inspeksionit
 • Trajtimi : puder talk me mentol ,
 • Aciklovir
slide8
2-Skabies
 • Eshte semundje ngjitese parazitare e shpeshte qe perhapet nga kontakti direkt lekure me lekure
 • Karakterizohet me prurit persistent te gjeneralizuar
slide9
Perhapet dhe permes carcafeve dhe rrobave te infektuara sps parazitet mund te mbijetojne per me shume se 2 dite ne veshje ose shtresa
 • Shkaktari eshte Sarcoptes scabiei hominis
slide10
Rritet dhe shumezohet vetem ne lekuren e njeriut
 • Paraziti zhvendoset ngadale dhe stimulohet nga nxehtesia e shtratit
 • Femra mba mbarsjes fillon te germoje nje kanal horizontal ne shtresen korneale per te depozituar vezet qe celin diten e 4
 • Zakonisht germojne gjate nates dhe depozitojne vezet gjate dites
slide11
Arsyeja qe shfaqet pruriti : ndodh nga sensibilizimi ndaj S.scabiei
 • Gjate infektimit te pare duhen te pakten 2 jave qe te zhvillohet sensibilizimi
 • Ndersa ne riinfektim shfaqet brenda 24 oreve
te dhenat klinike
Te dhenat klinike
 • Pruriti – eshte shenja e pare e semundjes dhe ndodh zakonisht naten
 • Rashi
 • Disa here pruriti mund te shoqerohet dhe me mbivendosje te infeksioneve bakteriale
 • Elementet kutane jane : papula te kuqe dhe urtika
slide13
Me xham zmadhues verehet ne lekure vija 0.5- 1 cm qe jane kanalet e hapura nga paraziti
 • Boja e stilografit perqendrohet ne tunele
 • Zonat e preferuara jane :
 • Hapsirat interdigitale te duarve
 • Oraganet genitale
 • Brrylat , kembet
 • Regjionet gluteale
 • Aksilat
slide14
Te te rriturit nuk preket :
 • Koka
 • Qafa
 • Pjesa e siperme e shpines
 • Shputat
 • Ne femijet preken koka , qafa , shputat dhe shuplakat
slide15
Diagnoza
 • Mikroskopia : vendoset nje pike vaji mineral mbi nje tunel dhe grryhet me bisturi , materiali I grryer vendoset mbi lame dhe vrojtohet
 • Dermatoskopia : imazhi : avion reaktiv me gjurme qe le pas
 • Mjekimi : antiskabioze -> permethrina (krem ) , lindani (krem ose locion )
slide16
3- Dermatozat pruriginoze
 • Element morfologjik primar eshte papul urtikariale qe sherohet duke lene nje cikatrice te siperfaqeshme
 • Etiologjia :
 • Faktore te jashtem : pickimet e insekteve, alergenet e kontaktit , faktoret fizike (nxehtesia , I ftohti ,drita )
 • Faktore te brendshem : stresi emocional ,faktore endokrine ,alergji medikamentoze dhe ushqimore , infeksionet
slide17
A- Prurigo simplex akute
 • Etiologjia : kryesisht parazitozat intestinale
 • Shfaqet kryesisht ne vere
 • Papula urtikariale qe lokalizohen ne :
 • 1-Pjeset ekstensore te anesive
 • 2- regjionin gluteal
slide18
Ne qender kane nje vezikul te vogel e cila formon krusta me vone
 • Ne pjese e tyre lene cikatrice te siperfaqeshme me pigmentime ose depigmentime
slide19
B-Prurigo simpleks subakute
 • Shfaqet ne moshat e mesme
 • Prek njelloj te dy sekset
 • Lokalizohet :
 • Pjeset ekstensore te ekstremiteteve
 • Trungu
 • Fytyra dhe koka
slide20
Zgjat muaj dhe vite
 • Te semuret ankojne per prurit te forte
 • Papulat sherohne ,e pigementim te lehte dhe cikatrice te siperfaqeshme
 • Kruajtjet jane te thella dhe te kufizuara mire
 • Kjo prurigo vihet re me shpesh si prurigo gestationes ne muajin e II apo III te barres dhe zhduket pas lindjes
slide21
C-Prurigo kronike
 • Eshte e rralle
 • Verehet ne :
 • Crregullimet kronike te melcise
 • Hemopative malinje (Morbus Hodgkin )
 • Leucemi
 • Policitemia vera
slide22
Lekura eshte e trashe , e lichenifikuar
 • Ekzematoze
 • D- Prurigo nodulare
 • Shkaktari I panjohur ndonse mendohet se stresi emocional luan rol te rendesishem ne shperthimin e saj
 • Shfaqet ne adulte
 • Kryesisht ne pranvere dhe vere
slide23
Siperfaqja eshte e ashper
 • * nuk formohen vezikula si ne format e tjera te prurigos
 • Mund te shfaqet dhe ne skalp
slide24
Lezionet ne :
 • Trung
 • Qafe
 • Ekstensoret e anesive dhe regjon genital
 • Shfaqen nyje te forta dhe te pakta qe shtrihen thelle ne derme
 • Ngjyra eshte njesoj me ate te lekures normale
urtikaria
Urtikaria
 • Eshte nje ekzanteme alergjike qe karakterizohet :
 • Shperthime te menjehershme te elementeve urtikariale ne forme vezake ose te rrumbullaket
 • Te kufizuara mire
 • Madhesi te ndryshme
 • Ngjyre roze -> kuqerremte
 • 1-2 mm te ngritura ne sip e lekures
 • Zhduken vetvetiu pa lene gjurme
slide26
Prek dhe :
 • Mukozen e gojes
 • Rruget e siperme te frymarrjes
 • Konjuktivat
slide27
Shkaktari :
 • Faktore ekzogjene , elementet urtikarial shfaqen ne vendin e prekur por nuk perhapen ne forme ekzanteme
 • Kontakti I lekures me hidhra ,
 • Barerat
 • Pickimet e insekteve
slide28
Urtikaria endogjene
 • Elementet shfaqen ne cdo moshe
 • Ne cdo pjese te trupit
 • Vendosen afer njera tjeteres dhe kane madhesi te ndryshme
 • Perhapen ne periferi
 • Ne fillim kane ngjyre te kuqe pas disa minutash zmadhohen , buhaviten , shtypin enet e gjakut te lekures dhe marrin ngjyre te bardhe , rrethohen nga nje rrjet hiperemik
slide29
Ndahet ne akute -> zhduket brenda 2-3 ditesh pasi menjanohen faktoret e saj
 • Kur shfaqet me shperthime te herepashershme duke zgjatur jave , muaj , vite -> kronike
 • Perseritet sa here kontaktohet me shkaktarin e saj provokues
slide30
Faktoret jane :
 • Nxehtesia
 • I ftohti
 • Shtypja
 • Drita
 • Djersitja
 • Psikike
slide31
Urtikaria shkaktohet nga clirimi I histamines nga qelizat bazofile dhe mastocite -> ekstravazimin e fluideve ne derme -> edema
 • Mjekimi – antihistaminike , glukokortikoide
dermatiti ekzema
Dermatiti /Ekzema
 • Reaksion inflamator polimorf qe perfshin dermen dhe epidermen
dermatiti irritativ i kontaktit
Dermatiti irritativ I kontaktit
 • Ndahet ne
 • Akut dhe Kronik
 • Akut – prurit , eritema , vezikula
 • Kronik – prurit , kserosis , lichenifikim , hiperkeratoze , fisura
 • Etiologjia :
 • 1-sapunet , detergjentet
 • 2-acidet dhe bazat
 • 3-solventet industriale
 • 4-bimet
 • 5-leshi ,veshjet sintetike
slide34
Faktore predispozues :
 • 1-Atopia
 • 2-lekura e bardhe , temperatura ,klima
 • 3-stina , tenton te shpertheje ne vere ne vendet me klime te ngrohte
 • Eshte forma me e shpeshte e semundjeve profesionale te lekures
slide35
Shkaktohet nga ekspozimi I lekures ndaj faktoreve fizike ose kimike qe e irritojne lekuren ne menyre akute ose kronike
 • Duart jane zona qe preken me shpesh
 • Shkalla e demtimit te lekures varet nga :
 • 1-Natyra e produktit – acidet dha bazat japin nje reaksion me te fuqishem se vajrat
 • 2-Koha e perdorimit
 • 3-Perqendrimi I lendes irrituese
slide36
Mjekimi
 • Forma akute : shmanget agjenti etiologjik , kompresa me antispetike si permanganat kaliumi , vezikulat e medha drenohen , perdoren glukokortikoide lokale
 • Forma kronike – glukokortikoide lokale si betamethasone diproprionate
dermatiti alergjik i kontaktit
Dermatiti alergjik I kontaktit
 • Alergenet me te shpeshte te kontaktit :
 • 1-Sulfati I nikelit
 • 2-Neomicine sulfat – zakonisht ne kremra ,pomada
 • 3-Aroma mikse –parfume
 • 4-Kriprat e arit – medikamente
 • 5-Bacitracin –pomada , pudra
slide38
Erupsioni fillon ne nje individ te sensibilizuar ->prurit intens
 • 48 ore ose dite pas kontaktit me alergenin
 • Lokalizimi I erupsionit eshte I lokalizuar ne vendin e ekspozimit me pas lezionet mund te perhapen
 • Forma akute – eriteme -> papula -> vezikula ->erozione ->krusta ->skuama
slide39
Forma kronike papula ->skuama ->likenifikim ->eskoracione -> formim krustash
 • Mjekimi :
 • Nderprerja e ekspozimit
 • Mjekimi lokal – pomada me glukokortikoide
pruriti perianal
Pruriti perianal
 • Eshte prurit rreth regjionit te anusit
 • Faktoret etiologjike :
 • 1-kontaminimi fekal perineal , ndotja okulte per shkak te nje fistule
 • 2- infeksioni fungal ( candida albicans ) , vecanerisht ne personat diabetike , ata qe perdorin steroide dhe antibiotike
 • 3-krimbat (oxiuriasis ) – transmetimi behet me direkt me duar, tesha , shtrati I perbashket , ->
slide41
Ushqimet e kontaminuara nga vezet . Vezet jetojne 2 jave jashte strehuesit . Shenja kryesore eshte pruriti
 • 4-streptokoku B-hemolitik , Stafilokoku aureus
 • 5- dermatit alergjik – sapunet ,kremrat , letrat e tualetit
 • 6-ushqimi – pijet me kafeine , alkoli , produktet e qumeshtit ,djegset , domatet , cokollata , limoni .
slide42
7- hemorroidet
 • 8- veshmbathjet
 • Trajtimi :
 • Te mbahet lekura e anusit e paster dhe e thate
 • 1% hydrocortison krem 2 here ne dite
 • Dieta
ad