1.Csoport prezentáció - PowerPoint PPT Presentation

1 csoport prezent ci
Download
1 / 32

  • 68 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

1.Csoport prezentáció. Birtók Dávid,Suknovic Aurél és Lévai Tamás. processzor. A CPU ( angol : C entral P rocessing U nit – központi feldolgozóegység) más néven processzor , a számítógép „agya”. PROCESSZOR TÖRTÉNETE.

I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.

Download Presentation

1.Csoport prezentáció

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


1 csoport prezent ci

1.Csoport prezentáció

Birtók Dávid,Suknovic Aurél és Lévai Tamás


Processzor

processzor

A CPU (angol: Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) más néven processzor, a számítógép „agya”.


Processzor t rt nete

PROCESSZOR TÖRTÉNETE

Az első mikroprocesszor az 1971-ben megjelent 4 bitesszóhosszúságúIntel 4004 volt.

A 80-as évektől kezdve megnőtt a processzorok szóhossza (az IBM PC és PC/XT processzora): 16 bit (20-bites címtartomány), Intel 80286 (a PC/AT processzora): 16 bit (24 bites címtartomány) – 1982, Intel 80386: 32 bit – 1985) az órajel folyamatos növekedése mellett.


Processzor r szei

PROCESSZOR RÉSZEI

ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). (FPU, Floating Point Unit, lebegőpontos műveleteket végző egység)


Processzor r szei1

PROCESSZOR RÉSZEI

AGU: (Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tárolóvédelmi hibák felismerése.


Processzor r szei2

PROCESSZOR RÉSZEI

CU:(Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét.


Processzor r szei3

PROCESSZOR RÉSZEI

utasításszámláló, (PC=program counter, IP=instruction pointer) ami mindig a következő végrehajtandó utasítás címét,

utasításregiszter (IR=instruction register), mely a memóriából kiolvasott utasítást tárolja. E kód alapján határozza meg a vezérlőegység az elvégzendő műveletet

flagregiszter, amely a processzor működése közben létrejött állapotok jelzőit (igaz, vagy hamis),


Az akkumul tor

Az akkumulátor

(AC) amely pedig a logikai és aritmetikai műveletek egyik operandusát, majd az utasítás végrehajtása után az eredményt tartalmazza.


1 csoport prezent ci

Regiszter (Register): A regiszter a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. Például egy 32 bites regisztert egy 32 bites busz kapcsol össze a RAM-mal. Szükségesek számlálók, és jelzők is. Ilyen például :


Processzor r szei4

PROCESSZOR RÉSZEI

Cache: A modern processzorok fontos része a cache (gyorsítótár).


Processzor r szei5

PROCESSZOR RÉSZEI

  • A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni. Több fajtája létezik:


H t sek

HŰTÉSEK

Léghűtéses: A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát.. A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hűtőpasztát tesznek, a jobb hőátadás érdekében. Ez általában alumínium hűtőpaszta.


H t sek1

Hűtések

Vízhűtéses: Csövekben vizet cirkuláltatnak, és ezt kötik rá a hűteni kívánt alkatrészre. Teljesen halk, emellett igen hatékony, ám kiépítése bonyolult és drága.

Egyéb hűtési fajták is léteznek, például:

Peltier hűtés: Hidrogénes hűtés

Hőcsöves hűtés

Folyékony nitrogénes hűtés

A processzorgyártók különféle módszereket vezettek be arra, hogy ha a CPU nincs terhelés alatt, órajeléből visszavegyen, kisebb teljesítményen dolgozzon, és ezáltal kevesebb hőt termeljen.


Processzor h t

Processzor hűtő


V letlen el r s mem ria

Véletlen elérésű memória

A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória,közvetlen hozzáférésű memória, vagy gyakran véletlen hozzáférésű memória, bár ezutóbbi helytelenül terjedt el)


Ram r szei

RAM RÉSZEI

Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory). Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot, amelyet több tranzisztor alkot, ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Előnye viszont hogy fogyasztása rendkívül kicsi és nagyobb a sebessége mint a dinamikus RAM-nak, ezért főleg gyorsítótárakban (Cache) alkalmazzák.


Ram r szei1

Ram részei

Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory). Egy memória cellát egy kondenzátor, és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Az információ elvesztését kiküszöböli a memória frissítése. Előnye az olcsósága, kis mérete, hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége.


A ram

A RAM


A mem ria k rty k

A memória kártyák

Compactflash,secure digital,sd,smartmedia,memorystick,multimediacard.


Compact flash

Compact flash

A régebbi digitális fényképezőgépek CompactFlash (CF) kártyát használnak, amelynek két típusa létezik (Type I és Type II).


Compakt flash

Compakt flash


Secure digital

Secure digital

Az utóbbi időkben az Secure Digital (SD) kártya a legelterjedtebb, mivel a korábban (főként mobiltelefonokban) alkalmazott MMC kártyáknál sokkal nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. A


Sd k rty k

Sd kártyák


Smart media

Smart media

Egy, már nem gyártott memóriakártya típus, amit a Toshiba fejlesztett ki. A kártyát általában fényképezőgépekben használták, de maximális kapacitása mindössze 128 MB volt.


Smart media1

Smart media


Memory stick

Memory stick

Memory Stickegymemóriakártya-formátum, melyet a Sony vezetett be 1998 októberében.

Tipikusan hordozható eszközök adathordozójaként alkalmazzák.


Memory stick1

Memory stick


Xd picture

xD-picture

Az xD-Picture kártya egy flash memória kártya, 18 érintkezős párhuzamos porton keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal.


Xd picture1

XD-picture


Multimediacard mmc

Multimediacard mmc

A MultiMediaCard(MMC) egy flash memória kártya, melyet a Siemens és a Sandisk jelentett be 1997-ben. Ez a kártya a Secure Digital (SD) kártya elődjének tekinthető


Multim dia mmc card

Multimédia mmc card


  • Login