Egri sétánk - PowerPoint PPT Presentation

Egri stnk
Download
1 / 10

  • 71 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

Egri sétánk.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha

Download Presentationdownload

Egri sétánk

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Egri s t nk

Egri stnk


Egri s t nk

A vroshza eltt lthatunk egy msik szoborcsoportot, amely 60 vvel ksbb kerlt ide:Kisfaludi Srtobl Zsigmond alkotsa s a Vgvri harcosok kzdelmt brzolja a trk tlervel szemben. A tr korbban nagyobb volt, vsr- s piachelyknt is mkdtt 1955-ig. 2005.ben j szoborral gazdagotodd a tr.

Farkas dm Tapinthat-lthat vrosplasztikjt nem csak a gyermekek kedveltk meg. Itt a tren ll a Minorita templom, Eger legszebb barokk temploma. A templomot 1771-ben Pduai Szent Antal tiszteletre szenteltk fel. Tervezje valsznleg KilianIgnazDientzenhofer volt, de a mvszi terveket Gerl mtysnak, a bcsi hercegrsek ptsznek is tulajdontottk. Az ptst Falk Jnos s Nietschmann Jnos egri egri ptmesterek terveztk.

DOB TR

A belvros keskeny utcibl szlesedik ki Eger vros dsze, ftere, a Dob Istvn tr. A tr kedvelt tallkozhely, mvszeti, kulturlis rendezvnyek helyszne. Telente itt kerl fellltsra a vros karcsonyfja. Nevt Dob Istvn vrkapitnyrl kapta, akinek a vezetsvel az 1552-es ostrom idejn a vr vdi visszavertk a sokszoros tlerben lv trk sereg tmadst. A vr fel tekintve a nvad Dob istvn szobra magasodik kivont szabjval, baljn egy harcos, jobbjn egy hs egri nvel, aki kveket dob a vrat ostromlkra. Az 1907-ben kszlt szobor alkotja Strobl Alajos.


Egri s t nk

Grdonyi Gza az Egri csillagok cm hres regnybl ki ne ismern Eger vr vdinek tbb hetes hsies harct Ali s Ahmed pask egyestett hadserege ellen. Eger vr vdi Dob Istvn s Bornemissza Gergely vezetsvel 1552-ben az egsz Eurpa csodlatra trtnelmet rtak. A vr kt ezer vdje a negyvenszeres tler ellenre nem htrlt meg, a trk hadsereg hatalmas vesztesgek mellett thetes vres ostrom utn fel kellett hagyjon a vr elfoglalsnak tervvel. Dob Istvn s a vr elsznt csillagai a vrat nem adtk fel, hanem hsies harcok rn megvdtk. Eger vr trtnete Szent Istvn kirlyunk uralkodsa idejn kezddtt. Egerben Szent Istvn 1001-1009 kztt tz pspksget alaptott, amelynek terlete egszen a Krptokig terjedt. A pspksg vdelmre 1248-tl kvr ptsbe kezdtek, a kvr mell az elpusztult romn stlus templom helyre gtikus templomot, majd ks gtikus katedrlist ptettek. Eger Szent Istvn kortl napjainkig pspki szkhely, habr a pspki szkhely vdelmre, egy kvr ptsre Lambert pspk mr 1248-ban engedlyt kap a kirlytl, Eger vrt, mint hadszati ptmnyt rsos bizonytk csak 1363-ban emlti elszr.


Egri s t nk

A szabad kirlyi vrosi llapot csak 1695-ig tartott, mert a visszatelepl Fenessy Gyrgy pspk az uralkodtl visszaszerezte a vros korbbi jogllst. A Rkczi szabadsgharc idejn (1703-1711) a vros a felszabadult orszgrsz kzpontja volt, II Rkczi Ferenc fejedelem, tbbszr tartzkodott a vrban s egyben fhadiszllsa is volt. 1705-bne Egerben ksztettk az els magyar hrlapot, az Igazmond Merkuriust. A XVIII. szzad Eger fejldsnek jelents idszaka volt, Eger pspkei Brczy Ferenc s Eszterhzi Kroly kialaktottk Eger ma is lthat barokk vroskpt. A barokk pletek kzl a legltvnyosabb: a lceum ( ma Esterhzy Kroly Tanrkpz fiskola plete), a minorita templom, a kisprpost s a nagyprpost palota, a vrmegye hza, s a szerb /rc/ templom. A lakssg szm is ugrsszeren megnvekedett, mg 1866-ban csak 1200 f volt, 1887-bemmr meghaladta a 17000 ft. Eger a XVIII. szzadban mindjobban iskolavros s kulturlis kzpont lett, 1700-ban TelekessyIstn papnevel intzetet hozott ltre, 1740-ben Foglr Gyrgy kanonok, jogi iskolt alaptott, 1754-ben Barkczy pspk blcseleti iskolval bvtette Eger vrosnak iskola hlzatt 1769-ben, Egerben Markor Ferenc irnytsval megnylt az orszg els orvosi iskolja, sajnos ez az orvosi egyetem csak 1775-ig mkdtt, mert az uralkod megszntette.

Az 1825 s 1849-ig tart reformkor Eger trtnetben is maradand nyomokat hagyott, Eger felszabadult az egyhz gazdasgi hatalma all, mert a vros megvltotta a kilenced fizetst 50 ezer forintrt. Pyrker Lszl Jnos akkori pspk kptrat hozott ltre, amit 1848-ban a Magyar Nemzeti Mzeumnak ajndkozott. Pyrker ajndka kpezte alapjt az 1990-ban megnyitott Szpmvszeti Mzeum anyagnak. Ugyancsak Pyrker nevhez fzdik az els magyar nyelv tant kpz ltrehozsa is. Az egri vr ma vdett memlk, amelyben a Dob Istvn vrmzeum mkdik. Az lland killtson mutatjk be a vr trtnett, fldalatti erdrendszert a kzpkori bntetsi mdokat s eszkzeit. A ktrban megtekinthetk az elpusztult katedrlisok maradvnyai, a hsk termben Dob Istvn mrvny sremlknek fedlapja. A vrban tallhat az Egri Kptr Magyarorszg egyik jelents kpzmvszeti gyjtemnye, amelyben nmetalfldi itliai, osztrk magyar festmnyeket riznek. Eger vrosa az egri vrral, Magyarorszg egyik legszebb, legsibb, kulturlis s trtnelmi esemnyekben leggazdagabb a bel s klfldi turistk legltogatottabb, legkedveltebb vrosa.


Egri s t nk

Grdonyi Gza srja az egri vrban


Egri s t nk

Grdonyi Gza emlkhz


Egri s t nk

Brdy Sndor Megyei s Vrosi Knyvtr

Arokok palott egy, a 18. szzad elejn plt hz helyre pttette grfBatthyny Ignckptalani nagyprpost. Az pletetFellner Jakab tervei alapjn 17741776 kztt hztk fel. Maga Batthynyi Ignc valsznleg sosem lakott a palotban, mert annak befejezse eltt elhunyt. Ezrt az erkly korltjra utdja,Dobronvay Mikls kanonok nvbeti kerltek.


Egri s t nk

A Mzsk ligetben tallhat Brdy Sndor s Grdonyi Gza bronzszobra.


Egri s t nk

A lceumotBarkczy Ferencpspk kezdte pttetni 1761-ben, mert ebben az pletben kvnta elhelyezni az ltala alaptani kvnt egri egyetemet (universitast)

A tereprendezsi munklatokat 1762-ben kezdtk meg. Idkzben az angolkisasszonyokmaiiskolinakpletben (Kosshut .8.) mkdtt, n. Foglr-fle jogi iskola(Collegium Iuridicum)plete letveszlyess vlt; azt t kellett terveztetni s pteni. Emiatt Egerben tbb vre le kellett lltani a jog oktatst. Radsul a papneveldben se volt elg hely, ezrt Eszterhzy msodszor is utastotta az ptszt a tervek tdolgozsra, mg egy emelet rptsre. Gerl ezt ersen nehezmnyezte, arra hivatkozva, hogy terveit egyszer mr jvhagytk. Ezrt a pspk elvette tle a munkt, krtalantotta Gerlt, s a msodik ttervezstFellner Jakabra bzta. Az plet felptshez vgl is tbb mint hsz v kellett.


Egri s t nk

Ksznjk kis bemutatnk megtekintst!


ad
  • Login