Jo e tisnikar
Download
1 / 120

JOŽE TISNIKAR - PowerPoint PPT Presentation


  • 481 Views
  • Uploaded on

JOŽE TISNIKAR. slovenski slikar 1928 - 1998. Jože Tisnikar se je rodil 28. februarja 1928 ob vznožju Pohorja v vasi Mislinja. Tisnikar je bil slikar samouk . Njegove slike so dolgo časa vzbujale nelagodje in grozo v očeh ne poznavalcev umetnosti.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' JOŽE TISNIKAR ' - sebastian-hickman


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Jo e tisnikar
JOŽE TISNIKAR

slovenskislikar1928-1998


Jože Tisnikar se je rodil 28. februarja 1928 ob vznožju Pohorja v vasi Mislinja.


Tisnikar je bil slikar samouk. Njegove slike so dolgo časa vzbujale nelagodje in grozo v očeh ne poznavalcev umetnosti.


Da bi lažje razumeli Tisnikarjeve slike je pomembno, da poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


To so: družina, poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


vas, v kateri je odraščal, poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


vojna, skozi katero se je prebil v mladosti, poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


delo bolniškega strežnika na oddelku za hudo bolne, poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


obdukcijsko delo v prosekturi. poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost.


  • Med letoma poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost. 1954 in 1964 se je slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka v Slovenj Gradcu.  • Nagrado Prešernovega sklada poznamo Tisnikarjeve svetove, ki so vplivali na njegovo ustvarjalnost. je prejel leta 1970 za slikarska dela, razstavljena v letu 1969


ENKÁVSTIKA posebej v tehniki enkavstike.um. slikarska tehnika, pri kateri se za barvno vezivo uporablja vosek.


Od leta posebej v tehniki enkavstike.1958 do 1998 je več kot stokrat samostojno razstavljal doma in v tujini ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah.
Tisnikarjeve slike nam povedo, da se življenjska pot posameznika lahko konča, pri tem pa človeški rod teče dalje, saj je rojstvo večni tekmec človeške umrljivosti. Prav umrljivost je v sodobnem svetu velikokrat omenjena in je tema marsikatere umetniške ustvarjalnosti in umetniškega navdiha, pa naj se nanaša na filme, reklame, knjižno ustvarjalnost ali pisanje znanstvenih ter poljudnih člankov.


Marij pregelj slovenski slikar 1913 1967

Marij Pregelj posameznika lahko konča, pri tem pa človeški rod teče dalje, saj je rojstvo večni tekmec človeške umrljivosti. Prav umrljivost je v sodobnem svetu velikokrat omenjena in je tema marsikatere umetniške ustvarjalnosti in umetniškega navdiha, pa naj se nanaša na filme, reklame, knjižno ustvarjalnost ali pisanje znanstvenih ter poljudnih člankov.slovenski slikar1913 - 1967


Marij Pregelj, slikar, grafik in ilustrator, posameznika lahko konča, pri tem pa človeški rod teče dalje, saj je rojstvo večni tekmec človeške umrljivosti. Prav umrljivost je v sodobnem svetu velikokrat omenjena in je tema marsikatere umetniške ustvarjalnosti in umetniškega navdiha, pa naj se nanaša na filme, reklame, knjižno ustvarjalnost ali pisanje znanstvenih ter poljudnih člankov. sin pisateljaIvana Preglja ,se je rodil 8. avgust1913v Kranju.


Portret o eta in matere
Portret očeta in matere posameznika lahko konča, pri tem pa človeški rod teče dalje, saj je rojstvo večni tekmec človeške umrljivosti. Prav umrljivost je v sodobnem svetu velikokrat omenjena in je tema marsikatere umetniške ustvarjalnosti in umetniškega navdiha, pa naj se nanaša na filme, reklame, knjižno ustvarjalnost ali pisanje znanstvenih ter poljudnih člankov.


V letih 1932-1936 je študiral posameznika lahko konča, pri tem pa človeški rod teče dalje, saj je rojstvo večni tekmec človeške umrljivosti. Prav umrljivost je v sodobnem svetu velikokrat omenjena in je tema marsikatere umetniške ustvarjalnosti in umetniškega navdiha, pa naj se nanaša na filme, reklame, knjižno ustvarjalnost ali pisanje znanstvenih ter poljudnih člankov.slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu.


Po izbruhu druge svetovne vojne je bil odpeljan najprej v nemško, kasneje pa v italijansko vojno ujetništvo

Neznani heroji, 1966


Pregljevo slikarstvo je prežeto z ekspresionizmom. V podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv.


Pompejansko omizje 1962
Pompejansko omizje, 1962 podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv


Tetralogija 1965
Tetralogija, 1965 podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv


Perice 1958
Perice, 1958 podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv


Ekspresionizem podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barvse je razvil v severni Evropi, še posebej v Nemčiji. Za ekspresionizem v likovni umetnosti je značilno, da slikar uporablja: definirane linije, ostre robove, močne (kričeče) barve, barve imajo simboličen pomen.


Kirchner avtoportret in van gogh zvezdna no
Kirchner : Avtoportret in Van Gogh : Zvezdna noč podobe vnaša v sebi pretehtano simboliko, ki jo stopnjuje z intenzivnostjo barv


Po osvoboditvi je najprej učil na šoli za oblikovanje, kasneje pa na novo ustanovoljeni akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.


Marij Pregelj je velikan med slovenskimi umetniki v dvajsetem stoletju in zagotovo najbolj evropski avtor, vsaj kar zadeva sporočilo, izvirnost in likovni izraz njegovih del


Poleg številnih dvajsetem stoletju in zagotovo najbolj evropski avtor, vsaj kar zadeva sporočilo, izvirnost in likovni izraz njegovih delilustracij, med najbolj znanimi so podobe za Ilijado in Odisejo, je Pregelj kakovost slik stopnjeval do smrti


Ilustracija na plakatu 8 bienale ilustracije
Ilustracija na plakatu :8. bienale ilustracije dvajsetem stoletju in zagotovo najbolj evropski avtor, vsaj kar zadeva sporočilo, izvirnost in likovni izraz njegovih del


Ilustracije Marija Preglja za poglavje o Sloveniji v turističnem vodniku po Jugoslaviji, ki je izšel v Parizu.


Visoko je cenjeno njegovo delo turističnem vodniku po Jugoslaviji, ki je izšel v Parizu. Diptihon, v katerem je opazna sinteza vplivov od Picassa do Bacona, predvsem pa je to avtorsko delo, ki je nekakšna slikarjeva oporoka.


Umrl je turističnem vodniku po Jugoslaviji, ki je izšel v Parizu. 18. marec1967 v Ljubljani.


Za svoje stvaritve je prejel dve Prešernovi nagradi : turističnem vodniku po Jugoslaviji, ki je izšel v Parizu.


Prešernova nagrada turističnem vodniku po Jugoslaviji, ki je izšel v Parizu. 1958 za kompozicijo v mozaiku na stavbi delavskega doma v Trbovljah.


Prešernova nagrada 1964 za slikarske stvaritve, razstavljene v marcu 1963 v Moderni galeriji v Ljubljani.


Evropsko združenje za pošto in telekomunikacije je za znamko "Evropa 1993" - sodobna umetnost, izbrala tudi sliko slovenskega slikarja Marija Preglja :

Pompejansko omizje


Na našem vsakomesečnem sprehodu po delih slovenskih slikarjev, ste si na marčevski samopostrežni malici, ogledali predstavljeno sliko:


MATIJA JAMA slikarjev, ste si na marčevski samopostrežni malici, ogledali predstavljeno sliko:slovenskislikar1872-1947

Poleti se je vračal v Ljubljano, kjer se je začel družiti z mladimi pisatelji slovenske moderne


Slovenska moderna družiti z mladimi pisatelji slovenske moderne je oznaka za skupino slovenskih pisateljev, ki so ustvarjali na začetku 20. stoletja. Sestavljajo jo Ivan Cankar, Dragotin Kette, Josip Murn -Aleksandrov in Oton Zupančič.


Leta 1893 pa se je na razstavi v Münchnu spoznal s francoskimi impresionisti, ki so ga takoj navdušili.

Slika:Claude Monet, Impression, 1872


V München se je vrnil leta 1897 in se tam vpisal na Ažbetovo slikarsko šolo, leto pozneje pa na tamkajšnjo slikarsko akademijo, kjer je študiral en semester. V Ažbetovi šoli se je začel intenzivneje ukvarjati z vprašanjem svetlobe in barve.


Matija Jama je bil impresionistični slikar. Ažbetovo slikarsko šolo, leto pozneje pa na tamkajšnjo slikarsko akademijo, kjer je študiral en semester. V Ažbetovi šoli se je začel intenzivneje ukvarjati z vprašanjem svetlobe in barve.

gre za nanašanje čistih, nemešanih barv na platno drugo ob drugo, ki nato šele v očesu ustvarjajo tonske celote.


Našim impresionistom je bilo pomembno izhodišče zlasti slednje načelo, ki ga je Ažbe poimenoval tudi diamanti učinek.

Takšen način nanašanja barv namreč ustvari migetajočo soigro barv in intenzivne barvne učinke.


Leta 1900 so se na 1. razstavi slovenskega umetniškega društva v Ljubljani predstavili kot predstavniki moderne smeri slikarji , ki jih danes poznamo kot slovenski impresionisti: Rihard Jakopič, Matija Jama, Ivan Grohar in Matej Sternen.


A tudi dela slovenskih slikarjev so naletela na podoben odklon in zasmehovanje, kot ga je pred skoraj 30 leti izzvala znamenita razstava v rodni deželi impresionizma, Franciji.


Ljubljanska javnost po večini ni bila pripravljena na njihov impresionistični pristop, kar ni vodilo le do slabe prodaje njihovih del, ampak celo do osebnih žalitev.


Pa vendar prav od takrat, lahko govorimo o slovenski impresionistični šoli, katere predstavniki so svoja dela odnesli na Dunaj, kjer je leta 1904 razstava v salonu Miethkeja prinesla popoln triumf. Četverica se je na postavitvi predstavljala združena v umetniško skupino imenovano Sava.


Dunajski razstavi je še istega leta sledilo uspešno predstavljanje v Beogradu, nato pa še v Sofiji leta 1906, v Trstu leta 1907, v Zagrebu, v Varšavi in v Krakovu leto kasneje in v Rimu leta 1911.


Jama je najdoslednejši slovenski impresionist. predstavljanje v Beogradu, nato pa še v Sofiji leta 1906, v Trstu leta 1907, v Zagrebu, v Varšavi in v Krakovu leto kasneje in v Rimu leta 1911.


Njegova posebnost sta bili zavestno izogibanje prevzemanja "slikarskih šablon" in pronicljiva logika raziskovalne poglobljenosti v svetost narave.V njegovih slikah se razkriva študij optičnega zaznavanja sveta. Mikal ga je motiv vode, nenavadni izseki, nasprotja med svetlobo in senco, gibanje - vrtenje figur.


Bil je tudi fotograf- v objektiv je lovil slovenske kraje. zaznavanja sveta. Mikal ga je motiv vode, nenavadni izseki, nasprotja med svetlobo in senco, gibanje - vrtenje figur.


Matija Jama ni bil ateljejski slikar. Bil je svobodnejši, veliko je potoval in odkrival nove motive.
Slika je bila razstavljena v prostoru na e ole
Slika je bila razstavljena v prostoru naše šole katerimi je najbolj znana Kolo.


Naj zaključim z besedami slikarja Matije Jame : katerimi je najbolj znana Kolo.“

Za pravega umetnika, pesnika ni in ne sme biti nekakih postav, zakonov in pravil, nikake teoretične estetike: narava edina bodi mu učiteljica, samo ona večno mlada, večno lepa narava ga more vzdržati in oduševiti."


ZATO, PAZIMO VSI NA TO VEČNO UČITELJICO – NARAVO. katerimi je najbolj znana Kolo.

Učiteljica likovne vzgoje : Marta Marn


ZORAN MUŠIČ katerimi je najbolj znana Kolo.

slovenski slikar

1909 - 2005


Slovenski slikar, grafik in risar Zoran Mušič se je rodil 12. februarja 1909 v Bukovici pri Gorici.


Šolal se je na Učiteljišču v Mariboru. 12. februarja 1909 v Bukovici pri Gorici.

Junija 1945 se je vrnil v Ljubljano, vendar je zaradi pritiskov oblastnikov že isti mesec odšel v Gorico in pozneje v Benetke.


Leta 1952 je imel prvo samostojno razstavo v Parizu. pritiskov oblastnikov že isti mesec odšel v Gorico in pozneje v Benetke.


Po njej se je v dogovoru s Francosko galerijo ustalil v Franciji, kjer so mu leta 1995 pripravili veliko retrospektivo v Grand Palais. Bil je med umetniki skupine École de Paris.


Sodeloval je pri grafičnih bienalih v Ljubljani in bil eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


Slikal je predvsem krajine, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


konjičke, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


portrete, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.

,


avtoportrete, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


prizore trpljenja iz taborišča Dachau, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


tihožitja, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


dvojne portrete z ženo Ido eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


in starostne avtoportrete. eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


vedute Benetk, eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


Umrl je 25. maja 2005 v Benetkah. eden vodilnih grafikov svojega časa v Evropi.


Zoran Mušič je bil slikar, grafični in risarski mojster sodobne Evrope, posebej Krasa in kraških ambientov.


Ob 100-letnici rojstva slikarja Zorana Mušiča je izdala Republika Slovenija zbirateljske kovance z motivom Mušičevih kraških konjičkov, s katerimi je požel prve uspehe na mednarodnem likovnem prizorišču in v njegovem opusu zavzemajo posebno mesto.


Potreben je as da pride ven tisto kar nosi v sebi potreben je as da o isti stvari ki so odve
Potreben je čas, da pride ven tisto, kar nosiš v sebi! Republika Slovenija zbirateljske kovance z motivom Mušičevih kraških konjičkov, s katerimi je požel prve uspehe na mednarodnem likovnem prizorišču in v njegovem opusu zavzemajo posebno mesto. Potreben je čas, da očistiš stvari, ki so odveč!«

so misli, ki jih je izrekel slikar Zoran Mušič.


Ivan grohar 1867 1911

Ivan Grohar Republika Slovenija zbirateljske kovance z motivom Mušičevih kraških konjičkov, s katerimi je požel prve uspehe na mednarodnem likovnem prizorišču in v njegovem opusu zavzemajo posebno mesto.(1867–1911)


Ivan Grohar se je leta 1867 rodil na Sorici v bajtarski družini iz Tirolskega in odraščal v okolju, kjer je živela domača obrt, slikanje na panjske končnice in steklo.


Slikanje je pritegnila njegovo pozornost že v otroških letih, a se mu zaradi revščine ni mogel posvetiti in tako je vsakdanji kruh služil s kmečkimi in z gospodarskimi deli.


  • . letih, a se mu zaradi revščine ni mogel posvetiti in tako je vsakdanji kruh služil s kmečkimi in z gospodarskimi deli. Njegovo nadarjenost je opazil soriški župnik Anton Jamnik in ga leta 1888 peljal na ogled razstave v Škofjo Loko, nato pa mu priskrbel vajeništvo pri cerkvenem slikarju Matiji Bradašku v Kranju.


Kot vajenec je svoje znanje izpopolnjeval tudi v Zagrebu. Med letoma 1892 in 1895 je s podporo kranjskega deželnega odbora obiskoval Deželno risarsko šolo v Gradcu. Oktobra leta 1895 se je odpravil v München, kjer je v muzejih kopiral starejše mojstre in obiskoval razne razstave.


Leta 1896 se je naselil v Škofji Loki,  kjer si je uredil svoj atelje. Leta 1897 je spoznal Riharda Jakopiča. V tistem času se je uveljavil kot slikar religioznih podob in pridobil več dragocenih naročil, med drugim generalnega vikarja J. Flisa za sliki za novo cerkev v Brezjah.Leta 1904 se je preselil spet v Sorico in nato še v Škofjo Loko, kjer je slikal med letoma 1906 in 1907 in tam s krajšimi prekinitvami tudi prebival do smrti.


Leta 1911 mu je po posredovanju Janeza Evangelista Kreka in Jakopiča Deželni odbor odobril 2.000 kron podpore za umetniško potovanje v Italijo, kamor si je želel že od mladosti. Ob prihodu v Ljubljano, kjer si je želel nakupiti vse potrebno za pot, je moral zaradi jetike, ki jo je skrival, v bolnišnico, kjer je 19. aprila umrl.


Slikar, čigar življenjsko pot je v 44. letu starosti prekinila prezgodnja smrt, je poskrbel za podobe, zaradi katerih so začeli v njem prepoznavati mit slovenstva, njegove krajine pa sprejemati kot podobe domovine.


Groharjev Sejalec je upodobljen na prekinila prezgodnja smrt, je poskrbel za podobe, zaradi katerih so začeli v njem prepoznavati mit slovenstva, njegove krajine pa sprejemati kot podobe domovine.slovenskem evrskem kovancu za 5 centov.


Groharjev Triglav na naši razstavi prekinila prezgodnja smrt, je poskrbel za podobe, zaradi katerih so začeli v njem prepoznavati mit slovenstva, njegove krajine pa sprejemati kot podobe domovine.


ad