slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
FIA акција За безбедност на патиштата

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 25

FIA акција За безбедност на патиштата - PowerPoint PPT Presentation


 • 138 Views
 • Uploaded on

FIA акција За безбедност на патиштата. ОН - ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА. FIA ACTION FOR ROAD SAFETY. ОН - ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА. FIA ACTION FOR ROAD SAFETY. ОН - ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА. FIA ACTION FOR ROAD SAFETY.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' FIA акција За безбедност на патиштата' - saki


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

FIA акција

За безбедност на патиштата

slide2
ОН-ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide3
ОН-ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide4
ОН-ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide5
ОН-ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide6
СОГЛАСНОСТ ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА КАМПАЊАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide7
ОН-ја ДЕЦЕНИЈА во АКЦИЈА за БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide8
ИСТОРИЈА
 • FIAи клубовите на FIA се инволвирани во имплементацијата на промоцијата безбедност во сообраќајот на патиштата повеќе од 100 години.
 • . безбедност во сообраќајот на патиштата е главен приоритет на FIA.
 • FIAактивно ги подржува напорите на FIA Фондацијата,која е основа за акцијата безбедност во сообраќајот на патиштата
 • Се чини дека денес е најдобар начин на FIA за подршката на целите на Декадата за акција да на најдобар начин ја започне сопствената кампања обрнувајќи големо внимание на конкретните активности на членовите на FIA.

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide9

СТРУКТУРА

НАСЛЕДСТВО

FIA и клубовите на FIA се веќе еден век,вклучени во промовирањето на безбедноста

FIA

АКЦИЈА

ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТИШТАТА

СПОРТ/ МОБИЛНОСТ

Двајца главни носители на FIAсе -гласот на корисниците на возилата и шефот на Светскиот моторспорт-делуваат заедно

ПОВРЗАНОСТ НА КЛУБОВИТЕ

FIA е сојуз на светските мобилни клубови со 227 членови од 132 земји.

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide10

СОДРЖИНА: FIA КАКО ПРОЦЕНИТЕЛ НА ОПАСНОСТА

 • Како врховно надлежно тело за моторспортот,Како врно надлежно тело за моторспорт, FIA придонесе за намалување на голем број несреќи и тешки повреди во овој спортот.
 • Моторспортот е сам по себе е опасен,но работи на три промени на возачот,возилото и инфраструктурата на патиштата со што се дојде до одлични резултати
 • Со помош на своите членови, FIA верува дека нејзината одговорност не дека само ќе воведе основни правила за безбедносни стандарди кои мора да се почитуваат за време на натпреварите, него да се осигура дека лекциите врзани за безбедноста научени на патеката,ќе се применуваат и во јавниот сообраќај.

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide11
ЦЕЛ: КОРИСНИКОТ/ВОЗАЧ
 • Во прилог на ицијативи на план за безбедност на патиштата,да се спроведе со помош на премиери на влади на држави и соодветни надлежни тела,но најголем акцент е на крајниот корисник-возачот
 • Зашто?
 • 1. За повеќе од половината повреди се смета дека настанале поради факторот на однесување.
 • 2. Поголемата свест на корисникот на безбедноста на патиштата му овозможува да го фокусира вниманието на Владата(особено во поглед на инфраструктарата и производители на автомобили за безбедност на патиштата

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide12
ВОЗИЛА: СПОРТ
 • Возачи-посебно младите учесници-не се доволно запозаени со постоечкиот програм на Владата за безбедност на патиштата.
 • FIA може да обезбеди комуникација за безбедност на патиштата со возачите и посебно со младите возачи.
 • Активноста со спортот може:
 • вклучува голем број на луѓе
  • Да ја подигнат свеста за одговорно возење и однесување на патиштата
  • Да се постигнат скратувања преку традиционалните владини регулативи

До конечната промена на возачкото однесување и намалени несреќи и повреди

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide13
ВОЗИЛА : СПОРТ
 • Основен пристап за безбедносен систем
 • Изградба на објекти за едукација во безбедност на сообраќајот на патиштата
 • Поголема одговорност во однесувањето на возачите
 • Подобрување на безбедноста во инфраструктурата
 • Зголемување на активната и пасивнота безбедностна можност на автоомобилите
 • Зголемување на ефикасноста на интервентните служби непосредно после несреќата
 • Важни поборници на спортот
 • FIA
 • Возачи натпреварувачи
 • Патеки и Организатори на натпревари
 • Произведувачи
 • Експерти за брза интервенција

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide14
ВОЗИЛА : СПОРТ - ПРЕДЛОЗИ
 • Користење на возачот(индивидуално или групно) како амбасадори за промоција на основите во однесувањето-Можност да се комуницира во текот на оваа кампања
 • Користење различни опции на презентација:
  • На натпревар
   • Штандови(нпр.симулатори на појаси за врзување,проверка на сигурноста)
   • Тактички означувања(натпреварувачки возила,сигурносни возила,медицински возила,волонтери,итн..)
   • Дистрибуција на најдобрите возачи за обука/ на натпревар смс, twiter и сл.
  • Надвор од натпреварот
   • ТВ пренос (правото на ФИА да ги емитира своите реклами во траење до 30 секунди)
   • Интернет (web страници,социјални мрежи)
   • Интерактивни игри
   • Содржини (слики,видеа и сл.)
 • Вклучување на силен партнер/ инвеститори кои имаат допирни точки со влијателната публика (клубови,произведувачи,спонзори,локални власт,туристички организации и сл.)

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide15

ВОЗИЛА : СПОРТ - ПРЕДЛОЗИ

 • Користење различити можности во клубовите:
  • Локалните“херои”
  • Националните натпревари/ Локални саеми за автомобили
  • Web – страници / списанија
  • Авто школи
  • Лиценци(пораки за сигурност на патиштата мора да се користат при издавање на лиценци
 • Поттикнување на врската со клубот:
  • Соработка помеѓу спортот и мобилните клубови на национално ниво
  • Развивање “алатка” (лого,слики,видеа,промотивен материјал,итн.)
  • Идеа за награда со признание “Road Safety Prize” за најдобра иницијатива која клубот ја користел по пат на спортот како средство за промоција за безбедноста на сообраќајот патиштата
  • Користење на меѓународни и спортски активности од страна на мобилните клубови за промоција на локалната кампања

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide16
КЛУЧНИ ПОРАКИ И ИДЕИ
 • Врвни лиценцирани возачи ги почитуваат строгите правила на патеката,па истите ги применуваат и на јавните патишта.
 • Тие возачи користат технички исправни возила
 • Тие возачи можат повеќе да ризикуваат на натпреварите затоа што настапуваат во безбедна средина.Кога се на јавен пат,мораат да го прилагодат своето однесување спрема условите на патот.
 • Тие возачи на натпреварите возат со најголема можна брзина.Истото не смеат да го сторат на јавен пат него да ги почитуваат дадените ограничувања.
 • Тие возачи не возат на натпреварите ако не се заврзани.Истото мораат да го сторат и на јавни патишта.
 • Тие возачи не пијат алкохол на натпреварите.Истото мораат да го почитуваат и на јавни патишта.
 • Тие возачи не користат наркотици на натпреварите. натпреварите.Истото мораат да го почитуваат и на јавни патишта.
 • Тие возачи не разговараат на телефон на натпреварите .Истото мораат да го почитуваат и на јавни патишта.
 • Тие возачи не пишуваат sms пораки на натпреварите. Истото мораат да го почитуваат и на јавни патишта.
 • Тие возачи ги почитуваат пешаците
 • Тие возачи ја намалуваат брзината во близина на детски градинки,школи и јавни институции
 • Тие возачи ги опоменуваат колегите моторциклисти и велосипедисти за употреба на кациги

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide17
ЦЕЛНИ ЗАБЕЛЕШКИ – FIA/ДИСКУСИЈА
 • Сите лиценцирани возачи(сами или во група),мораат да ги пренесат пораките на FIA или клупската кампања низ интервјуа или било каква друга клупска комуникација
 • Постојано етикирање на сите натпреварувачки возила со логото на кампањата
 • Активности на натпреварот (да се одбере одредена тема која се однесува на специфични проблеми во земјата во која престојувате)
 • Тематски web страници и социјални мрежи вклучувајќи и дополнителни програми во текот на натпреварот по патеката на натпреварот
 • Користење на различни“Road show” (eg RBR : 24 road shows, Lotus Renault : 18)
 • Прикаски на возачите на камиони за строгите сообраќајни правила за време на транспорт на натпреварувачките возила од еден на друг натпревар,и покрај многу густ распоред.
 • Награди за натпреварувачите

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide19

КОНКРЕТНА ИЛУСТРАЦИЈА:

WRC ПРОЕКТ

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

* Note: this is for illustrative purposes only. Project recently proposed by North One Sport and subject to further discussions

slide20

КОНКРЕТНИ СИТУАЦИИ:

WRCПРОЕКТ

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

* Note: this is for illustrative purposes only. Project recently proposed by North One Sport and subject to further discussions

slide21

КНКРЕТНИ СИТУАЦИИ:

RALLY PORTUGAL 2010

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide22

КОНКРЕТНИ СИТУАЦИИ:

ПОВИК SEBASTIENLOEB

 • In conjunctionwith Paris Motor Show
 • 17,800 fans after a month
 • Invite YourFriends
 • Win Prizes

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

www.facebook.com/fia.fr

slide23

КОНКРЕТНИ СИТУАЦИИ:

ПОВИК SEBASTIENLOEB

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

www.facebook.com/fia.fr

fia wc
КАЛЕНДАР НА FIA ЗА НАТПРЕВАРИ БОДИРАНИ ЗА WC

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

slide25
БЛАГОДАРИМЕ НА ВНИМАНИЕТОИзработил: Павле Доневски

FIA ACTION FOR ROAD SAFETY

ad