anomalite e lindura te anesive te siperme
Download
Skip this Video
Download Presentation
Anomalite e lindura te anesive te siperme

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 52

Anomalite e lindura te anesive te siperme - PowerPoint PPT Presentation


 • 457 Views
 • Uploaded on

Anomalite e lindura te anesive te siperme. Dr.Zhenisa Hysenaj. Mekanizmi. Mos zhvillimi Mosdiferencimi Dublikimet Rritja asimetrike Mbirritje Hypoplasi Striktuarat Anomali difuze te gjeneralizuara. 1-Scapula alta.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Anomalite e lindura te anesive te siperme ' - ronia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
mekanizmi
Mekanizmi
 • Mos zhvillimi
 • Mosdiferencimi
 • Dublikimet
 • Rritja asimetrike
 • Mbirritje
 • Hypoplasi
 • Striktuarat
 • Anomali difuze te gjeneralizuara
1 scapula alta
1-Scapula alta
 • Rreth javes se 5 te jetes intrauterine , skapula fetale diferencohet ne nivelin e C4,C5,C6
 • Ndermjet javes se 9-12 ben migrimin per ne pozicionin e zakonshem torakal ndermjet brinjes II-VII
 • Kur zbritja nuk ndodh njera shpatull qenderon me larte dhe eshte me e vogel se tjetra
2 hipertrofia kongenital e humerusit
2-Hipertrofia kongenital e humerusit
 • Deforimin ne varus dhe shkurtim te qafes se humerusit
 • 3-15 cm
 • Thuajse te gjitha rastet e raportuara jane unilaterale
 • Ankesat : kufizim ne abduksion te krahut, defekt kozmetik , hipertrofi te regjionit deltoid
 • Mjekimi : Osteotomi zgjatse permes fiksatorit te jashtem , intervenkut kirurgjikal kur diferenca >3 cm
3 luksacion i lindur i kokes se radiusit
3-Luksacion I lindur I kokes se radiusit
 • Shformim I rralle
 • Koka e radiusit lukson para anteriorisht , rralle pas posteriorisht
 • Eshte I pareponueshem me dore
 • Rezeksion I kokes se radiusit duhet shtyre sa te perfundoje rritja kockore , rekomandohet per heqjen e dhimbjes
4 sinostoza radioulnare e lindur
4-Sinostoza radioulnare e lindur
 • Fuzionim I lindur I fundeve proksimale te radiusit dhe ulnes
 • Parakrahu fiksohet ne pronacion
 • Trajtimi eshte I veshtire , sps indet jane te shkurtuara
 • Nuk arrihet rrotullimi I parakrahut
 • Osteotomi ne 1/3 sup te radiusit dhe ulnes dhe fiksimi ne pozicion funksional
5 manus varus
5-Manus varus
 • Mungesa e plote ose e pjesshme e radiusit
 • Trajtimi eshte shume I veshtire
 • Qellimi te permirsoje funksionin dhe aparencen
6 brachymetakarpia
6-Brachymetakarpia
 • Shkurtim I lindur I nje ose me shume kockave metakarpale
 • Mund te preki njeren ose te dyja duart
 • Trajtimi – zgjatjen e kockes metakarpale permes osteogeneses distraktive me fiksator te jashtem
7 gishti i madh kercites i lindur
7-Gishti I madh kercites I lindur
 • Semundje e rralle
 • Zakonisht bilaterale
 • Femija e mban gishtin ne madh te flektuar dhe nuk ben dot ekstensionin aktiv dh pasiv te tij
 • 30 % e rasteve sherohen vet gjate vitit te pare te jetes , ndersa interventet shtyhen deri ne moshen 2 vjec
8 syndactylia
8- Syndactylia
 • Nje ose me shume gishtrinj te dores kane nje kellef te perbashket lekure
 • Mjekimi eshte kirurgjikal , mosha per operacion eshte 3-4 vjec
 • Ne pjesen me te madhe te rasteve nuk ka sasi te mjaftueshme per mbylljen e plages, ndaj nevojitet transplant lekure
9 polydactylia
9-Polydactylia
 • Shformim me karakter trashegues
 • Femija lind me me shume se 5 gishtrinj ne dore
 • Mjekimi konsiston ne amputimin e gishtit te tepert
10 kamptodaktylia
10-Kamptodaktylia
 • Qendrimi I flektuar I gishtrinjeve kryesisht ne artikulacionin interfalangeal proksimal
 • Nuk ben dot ekstensionin e plote pasiv dhe aktiv
 • Gishti I peste preket me shpesh
 • Korrigjim kirurgjikal
11 klinodaktylia
11-Klinodaktylia
 • Perkuljen laterale te nje falange
 • Semundje me transmetim autosomal dominant
 • Trajtimi kirurgjikal
 • jo me pare se mosha 2 vjec
anomalite e lindura te anesive te poshtme
Anomalite e lindura te anesive te poshtme

1- Genu valgum -> angulacion medial I gjunjeve , si pasoje e deviacionit lateral te kockave tibiale ndaj boshtit longitudinal femoral

- ekstremitetet inferiore kane pamjen e germes X

- lodhen shpejt , kane dhimbje te kofsheve dhe kembeve , vrapojne me veshtiresi

2 genu varum
2-Genu varum
 • Angulacion lateral te gjunjeve
 • Kur maleolat mediale tibiale qendrojne prane njera tjetres , kondilet femorale qendrojne larg , duke I dhene ekstremitetve pamjen e germes O
 • Eshte mjaft I zakonshem rreth moshes 2-3 vjec , por rreth 5-8 vjec vete-korrigjohet
 • Trajtimi –format e lehta , ngritja e takes se kepuces 0.6 cm nga ana e jashtme
 • Osteotomi ne extremitetin prox te tibies
3 tibia vara
3- Tibia vara
 • Angulacion akut medial dhe rotacion medial I pjeses proksimale te tibies
 • Tipi infantil –ndermjet moshes 1-3 vjec dhe eshte bilateral
 • Tipi I adoleshences –pas moshes 9 vjec
 • Trajtimi ne stadet e lehta – orteze , ne stade te avancuara intervent kirurgjikal
4 menisku diskoid
4- Menisku diskoid
 • Menisku eshte I trashe I rrumbullaket ne forme disku
 • Nuk rreshqet lirshem ndermjet femurit dhe tibies por mund te dali ne pjese laterale te artikulacionit
 • Eshte me I predispozuar per tu demtuar , simptomat shfaqen ne moshen 6-14 vjec
 • Ndjesia e kercitjes gjate fleksionit dhe ekstensionit , dhimbje e vazhdueshme jo e forte
 • Kur eshte asimpotmatik ska nevoje per nderhyrje
5 pes planus kemba e sheshte
5- Pes planus (kemba e sheshte )
 • Mungesa e harkut normal longitudinal te anes mediale te kembes
 • Tendini I akilit eshte shpesh I shkurtuar
 • Pes planus te femijet dhe te rinjte zakonisht eshte fleksibel dhe kur nuk peshon ne kembe harku longitudinal I kembes eshte I dukshem , kur nuk vihet ne dukje dhe kur kemba nuk mbeshtetet ne toke eshte I fiksuar ose rigid
pes planus vazhdim
Pes planus vazhdim
 • Te femijet nga moshe e ecjes deri 3 vjec me pes planus flexibel – kepucet ortopedike
 • 3-9 vjec orthose qe kemba te qendroje me komfort
 • 10-14 vjec orthose plus program ushtrimesh per forcimin e muskujve
 • Trajtim kirurgjikal
6 talus vertikal kongenital
6- Talus vertikal kongenital
 • Patologji e rralle e kockave tarsale , shfaqet si forme rigide e pes planus
 • Zhvendosje e kockave , ligamenteve , tendinave rreth talusit
 • Vendosje rigide e pareponueshme e artikulacionit talonavicular
 • Trajtim kirurgjikal ne moshen 1-4 vjec
7 pes equinovarus kongenital
7-Pes equinovarus kongenital
 • Deformim I kembes ka tre elemente

-equines

-varus

-adduksion

Kane dhe defekte shoqeruese si : 1.atrofi e dukshme e muskulatures se pulpes , 2.hipotrofi e arteries tibiale anteriore , 3.kemba eshte rreth nje numer me e vogel ne gjatesi dhe gjeresi ne krahasim me ate normale , 4.rrotullim I brendshem I tibies , femija ecen me kembet e rrotulluara nga brenda

vazhim
Vazhim
 • Trajtimi fillestar eshte konservativ , seri manipulimesh korrigjuese te deformimit dhe fiksim me gips
 • Gipsi ndryshohet fillimisht cdo jave pastaj cdo 2 jave per 2-3 muaj
 • Kur korrigjimi nuk realizohet pas 3 muajsh indikohet nderhyrja kirurgjikale
8 hallux varus kongenital
8- Hallux varus kongenital
 • Eshte me shpesh unilateral , gishti I madh eshte I kthyer medialisht ne artikulacionin metatarso-falangeal
 • Shoqerohet me deformime te tjera : metatarsi I pare I shkurter I trashe , kocka ose gishta te tepert
 • Trajtimi varet nga grada e deformimit
9 kemba e care
9- Kemba e care
 • Kemba gaforre , ne pergjightsei nje ose me shume gishta dhe pjese te metatarseve mungojne
 • Trajtohet me nderhyrje kirugjikale
10 digitus maleus
10- Digitus Maleus
 • Gishti cekic , pozicion anormal , fleksion interfalangeal proksimal I njerit nga kater gishtave te kembes , me shpesh preket I dyti
 • Trajtimi –nderhyrje kirurgjikale
11 displazia zhvillimore dhe kongenitale e artikulacionit koksofemoral
11-Displazia zhvillimore dhe kongenitale e artikulacionit koksofemoral
 • Shkaku I vertet nuk dihet
 • Luaj rol faktore : gjenetik , hormonal , mekanike , mjedisor
 • Shkaku primar : laksiteti I kapsules artikulare , koka femorale del nga acetabuli pasi kapsula dhe ligametet artikulare jane te laksuar
 • Laksiteti – varet nga eskesi I hormoneve estrogjenike
vazhdim
Vazhdim
 • Shumica e femijve diagnostikohen me vonese pas fillimit te ecjes ur duket calimi
 • Testet per DZHK behen brenda 24 oreve te para te lindjes
 • Ecja si e pates
 • Trajtimi : femija nen 6 muaj imobilizim me yzengjij pavlik , ose jastek Boga 4-6 muaj
 • 6-12 muaj– imobilizimi me shine abduktore dhe gips funksional
 • 1-3 vjec traksion skeletik uni ose bilateral
 • 3-8 vjec – reponim kirurgjikal
anomalite e trungut
Anomalite e trungut

1 – Torticollis

Qafe e shtrember , qendrim I detyruar anesh I qafes dhe kokes

Zhvillohet mbi bazen e shkurteses ose kontraktures se njerit nga muskujt sternokleidomastoideus

Shkaku : fibrotizim I muskulit ne pjesen distale

vazhdim1
Vazhdim
 • Femija nuk leviz dot koken ne te gjitha drejtimet , e mban koken ne nje ane
 • Forma e dyanshme eshte e rrale
 • Trajtimi : redresimet me dore duke zgjat gradualisht muskulin , 5-6 here ne dite
 • Trajtim kirurgjikal ne moshen mbi 1 vjec
patologjite e shpines kurrizore
Patologjite e shpines kurrizore
 • Shpina perbehet nga 12 vertebra torakale dhe 5 lumbare
 • Ekzaminimi kryhet zhveshur , fillimisht ne qendrim vertikal pastaj shtrire
1 hemivertebra
1-Hemivertebra
 • Trupi I vertebres si pasoje e crregullimeve ne procesin e diferencimit dhe osifikimit nuk zhvillohet I plote por duket si pyke ndermjet vertebrave normale
 • Shkakton zhvillimi e kurbave skoliotike , kifotike , ose kombinimin e tyre kifoskolioza
slide45
Skolioza –deformim qe vjen si rrjedhoje e nje kurbimi anesor te nje segmenti te shtylles kurriozre ndaj boshtit gjatesor te saj
 • Kifoza kurbim patologjik antero posterior I kolones vertebrale me konveksitet nga pas
 • Trajtimi –artrodeze e segmentit anomalik
2 spondiloesteza
2-Spondiloesteza
 • Rreshqitja para e trupit te nje vertebre se bashku me shtyllen vertebrore siper saj , ndaj trupit te vertebres nen te
 • Lokalizohet zakonisht ne zonen lumbare
 • Dhimbje mesi dhe sindrome radikulare nga komprimimi I radikseve nervor
 • Shpesh nuk kerkojne mjekim te posacem –analgjezike , kirurgji –spondilodeza
3 spina bifida
3-Spina bifida
 • Defekti I lindur I harqeve vertebrore , shpesh shoqeruar me displazi te medules spinale dhe membanave te saj
 • Zakonisht lokalizohet ne zonen lumbosakrale
 • Kur defekti eshte I madh permes tij prolabon permbajtja e kanalit spinal ne formen e hernies (spina bifida aperta )
slide50
Spina bifida occulta – defekti I vogel ne trajten e nje te care te thjeshte nga mosbashkimi mes tyre I laminave te nje vertebre ose I madh me munges e plote te harqeve te disa vertebrave
 • Trajtimi – ne spina bifida aperta kurohen meningocelet dhe meningo-mielocelet , ndersa ne spina bifida occulta nuk kerkon trajtim
ad