Iii anyag s energia thelyez d si folyamatok az ce n l gk r rendszerben
Download
1 / 9

A nagy földi légkörzés - PowerPoint PPT Presentation


 • 113 Views
 • Uploaded on

III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben. A nagy földi légkörzés. A besugárzás egyenlőtlen földfelszíni megoszlása miatt az egyenlítő és sarkvidéki területek között jelentős a hőmérsékleti és légnyomás különbség.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'A nagy földi légkörzés' - riona


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Iii anyag s energia thelyez d si folyamatok az ce n l gk r rendszerben

III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben

A nagy földi légkörzés • A felszín közelében a sarkok felett termikus eredetű magas-, az egyenlítő vidékén termikus eredetű alacsony nyomású övezet alakul ki (a felső troposzférában fordított a nyomáseloszlás, mivel a meleg légoszlopban kisebb a nyomáscsökkenés a magassággal.

 • A köztük ható bárikus gradiens erő hozza mozgásba a légtömegeket. Ha a föld nem forogna egy légkörzési cella (az ún. Hadley cella) jönne létre:


 • A forgó Földön hat a Coriolis erő és a felszín közelében a súrlódási erő. Ezek hatására egy három cellás modell alakul ki. 8. dia

 • A trópusokon a termikus egyenlítő mindenkori helye felett az erős felmelegedés intenzív feláramlást indít el Vízszintes légmozgás alig figyelhető meg. Ez az ún. Doldrum. 8. dia

 • Innen a levegő a troposzféra felső részében a térítők irányába mozog DNy-i és ÉNy-i irányú szélként. A térítőkön túl, az É-i és D-i szélesség 30°-ánál leszálló légmozgású, dinamikus okokból kialakuló magasnyomású övezet jön létre.8. dia

 • A felszín közelében a levegő egy része visszaáramlik a termikus egyenlítőhöz (Inter Tropical Convergence Zone), a Coriolis erő hatására ÉK-i és DK-i irányt véve fel. Ez a passzát szél.8. dia


 • A sarkvidéken a felszín feletti 1-2 km-es rétegben termikus okokból anticiklon alakul ki. A bárikus gradiens erő É-i ill. D-i légmozgást indít el, amiből a Coriolis erő hatására jönnek létre a ÉK-i és DK-i sarki szelek. 8. dia

 • A mérsékelt öv átmenetet képez a trópusok és a sarkvidék légkörzési rendszere közt. Itt valósul meg a meridionális hőcsere, ami az övezet időjárását meglehetősen instabillá teszi.

 • A 30°-nál leszálló levegő egy része nem tér vissza a termikus egyenlítőhöz, hanem behatol a mérsékelt övbe. A légmozgás iránya a Coriolis erő hatására DNy-i, ill. ÉNy-i lesz. Ezek a DNy-i és ÉNy-i sarki szelek. 8. dia

 • Ahol ezek az enyhe légtömegek találkoznak a pólus felől érkező hideg sarkvidéki légtömegekkel, ott egy változó helyzetű, de állandóan fennálló ún. Stacionárius Éghajlati Front jön létre.


 • A front felület mentén a melegebb mérsékelt övi levegő felemelkedik és egy része a magasban visszatér a 30° térségébe, ahol visszatér a felszínre. Így záródik a mérsékelt övezet légkörzési cellája, az ún. Ferrel cella.

 • A mérsékelt öv enyhe levegőjének egy része behatol a sarkvidéki területek fölé Ny-ias szélként. A pólus felett lehűlve leereszkedik és a felszínen a sarkkör felé indul ezzel zárja a sarkvidéki légkörzési cellát. 8. dia

 • A sarkvidéki és mérsékelt övi légtömegeket elválasztó arktikus stacionárius éghajlati front azért is fontos mivel ennek lefűződő kanyarulataiból jönnek létre a mérsékelt övi ciklonok, amelyek fontos elemei a trópusok és a sarkvidék közötti hőcserének.

 • A nagy földi légkörzés felszín közeli szelei (keleties sarki szelek és a passzát) a légkör alsó 1-2 km-ében meghatározóak. E fölött az egész troposzférában nyugati szelek uralkodnak.


 • A 30° szélesség mentén, a trópusi és mérsékelt övi légtömegeket határán található szubtrópusi stacionárius éghajlati front és az 50-60° szélesség mentén, a mérsékelt övi légtömegeket elválasztó arktikus stacionárius éghajlati frontok választják el bolygónk nagy szélrendszereit. Ezeket a front felületeket nevezik planetáris szélválasztóknak.

 • A planetáris szélválasztók mentén a tropopauza alatt helyezkednek el a futóáramlások (jet stream)amelyek néhányszáz km-es sávban 2-300 km/órás sebességgel Ny-K-i irányban meanderezve futják körbe a Földet.

 • A Sztratoszféra alsó részében szintén Ny-i szelek uralkodnak. A sztratoszféra felső részében (20 km felett, 80 km-ig) nyáron K-i, télen Ny-i szelek fújnak, sebességük a 80 m/s-ot is eléri. A termoszférában 100 km-ig Ny-i, felette nyáron Ny-i, télen K-i a szél.


ad